Pozwól, że powiemy kilka słów o sobie…

Zasmakujradosci Magazyn

Jeszcze kilka lat temu braliśmy udział w największym,
światowym maratonie o nazwie „Wyścig Szczurów”.
Byliśmy głodni sukcesu, chcieliśmy zdobywać największe szczyty.
Aż pewnego dnia zadaliśmy sobie pytanie „na co właściwie mamy apetyt?”.

Jak się okazało, to było niezwykle trudne pytanie, bo zwyczajnie nie znaliśmy na nie odpowiedzi. Godzinami rozmawialiśmy o egzystencji (jakkolwiek trywialne by to nie zabrzmiało) z naszymi przyjaciółmi, z którymi nie spotykaliśmy się w najmodniejszych restauracjach w mieście. Umawialiśmy się zawsze na domówki. Każdy miał przynieść coś do jedzenia. Garnek emaliowany a w nim zebrane składniki, z których wspólnie gotowaliśmy potrawę dla wszystkich.

Zaczęło się dość niewinnie — od studenckiego makaronu z parówką. Dziś eksperymentujemy z faszerowaną kaczką, krewetkami w winie czy wegańskimi burgerami. Z biegiem czasu nasze tematy w trakcie wspólnego gotowania również zaczęły się zmieniać.

ZasmakujRadosci-aranz
ZasmakujRadosci-kuchnia

Z rozmów o tabelkach, cyferkach i pieniądzach, przeszliśmy na porady i wskazówki, co jemy zdrowego na śniadanie, jakich patelni używamy w kuchni, w jakim stylu urządzimy mieszkanie na wiosnę. Wymienialiśmy się opiniami, jak za pomocą tekstyliów zmienić oblicze sypialni i dlaczego warto wrócić do naczyń emaliowanych, które kiedyś używały nasze babcie. I w końcu … Eureka!!!! Zdaliśmy sobie sprawę z tego, ile szczęścia przysparzają nam te domowe spotkania z przyjaciółmi przy suto zastawionym stole.

Zasmakowaliśmy radości z codziennego życia. Celebrowaliśmy każdy posiłek, nasze domy stały się oazą spokoju, byliśmy mistrzami przyjęć w ogrodzie, a w pakowaniu walizek na wakacje osiągnęliśmy majstersztyk. Dlaczego by się nie dzielić naszymi doświadczeniami z innymi?!

Kochamy pisać i uwielbiamy fotografować każde wspomnienie – mieliśmy wszystkie składniki, by stworzyć bloga. Tak też się stało! Mamy ogromną nadzieję, że zawarte tu porady, przepisy, wskazówki i rankingi ułatwią Tobie planowanie życia rodzinnego. 

Zaparz więc filiżankę kawy, usiądź wygodnie i rozgość się na naszym blogu.

Krem dyniowy z amaretti.

Słoik Bormioli Rocco FIdo - przepis na krem dyniowy zasmakujradosci.pl
Tradycyjny przepis typu Slow Food, który skosztujesz z rozkoszą. Slow Food powstało jako opór przeciwko fast food, którego popularność cały czas rośnie,ponieważ ludzie z braku czasu co raz częściej sięgają po szybko przygotowany obiad, który dostępny jest w barze szybkiej obsługi. Najczęściej takie szybkie danie pozbawione jest wszelkich właściwości odżywczych - mikro i makro elementów,…

Więcej

Sałatka na grilla.

Sałatka na grilla w słoiku zasmakujradosci.pl
Lato w pełni, sezon na grilla mamy już dawno rozpoczęty. Uwielbiamy grillować w towarzystwie bliskich i nie tylko - ponieważ grille są świetną okazją do zawarcia nowych znajomości, jak i pielęgnowania starych. Przygotowując grilla szykujemy kiełbaski, karkówkę, piersi z kurczaka, ale zaraz.. przydałby się jakaś sałatka na grilla.   Przepis na sałatkę z krewetkami, ananasem…

Więcej

Przetwory na zimę – kalendarz

Przetwory na zimę w słoikach Florina zasmakujradosci.pl
Lipiec i sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego, dlatego nie ma lepszego momentu na przetwory na zimę. O czym trzeba pamiętać przed ich robieniem oraz jakie akcesoria będą pomocne? Kalendarz robienia przetworów Najbliższe dwa miesiące to nie tylko czas wspaniałej wakacyjnej pogody i okres urlopów, ale również wysyp popularnych warzyw i owoców, a zarazem czas na…

Więcej

Przepis na gofry

Gofry zasmakujradosci.pl
Przepis na gofry - gofry idelne Wakacje, czas wolny, odcięcie od wszystkiego (dobre nawyki, dieta) i nagle jak wryta staje przed Tobą budka z goframi. Podczas wakacji takich kuszących sytuacji jest mnóstwo i nie chodzi o to, żebyśmy z wakacji wracali z nadbagażem kilogramów, ale nie spróbować gofra nad morzem to grzech. Te chrupiące gofry…

Więcej

Pomidorowy sos z warzywami.

spiżarnia sok pomidorowy w słoikach Bormioli Roccozasmakujradosci.pl
Pomidorowy sos to idealna propozycja na pizzę lub do przepysznego spaghetti bolognese, a wykonany własnoręcznie smakuje najlepiej !!   Zaczynajmy !     Składniki:   1 kg pomidorów dobrej jakości ( mogą być śliwkowe ) cebula 1 seler ( łodyga ) 4 marchewki Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Sól i pieprz do smaku  …

Więcej

Czym charakteryzuje się hygge?

Hygge zasmakujradosci.pl
Duńczycy to jeden z najszczęśliwszych narodów na świecie – przynajmniej tak twierdzą raporty ONZ. Wielu ekspertów uważa, że za dobre samopoczucie odpowiada u nich hygge. To niepozorne słowo dosłownie oznacza „wygodę”, ale można je rozumieć o wiele szerzej – jako sposób życia. Wokół tego wyrazu wyrosła cała filozofia polegająca na dążeniu do komfortu i przytulności…

Więcej

„Food on stick”, czyli jedzenie na patyku jako nowy trend kulinarny

Jedzenie sałatka na grilla i szaszłyki zasmakujradosci.pl
Jedzenie na patyku w tym roku przeżywało prawdziwy rozkwit. Popularne szaszłyki to dziś jedna z najmodniejszych potraw, która gości na wielu targach kulinarnych czy pokazach. Przepisy na te dania poddawane są ciągłym modyfikacjom, co sprawia, że za każdym razem powstaje nowa potrawa, zachwycająca smakoszy swoim aromatem, smakiem i wyglądem!   Fenomen jedzenia na patyku Taki…

Więcej

Hummus z pistacjami i granatem

Hummus zasmakujradosci.pl
Pochodzący z Libanu hummus szybko podbija nawet kraje europejskie. Szczególnie lubiany przez wegetarian i wegan, jest to przepis oparty na ciecierzycy o delikatnym i szczególnym smaku i jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Postanowiliśmy ozdobić go pistacjami i ziarnami granatu oraz podać go w słoiku Quattro Stagioni. Składniki na hummus z pistacjami i granatem…

Więcej