Czosnek – lider w świecie leczniczych warzyw

Czosnek to warzywo, które podobnie jak cebula ma zastosowanie w wielu potrawach. Dodajemy go bardzo często do wielu dań, żeby uzyskać charakterystyczny dopełniający smak pysznego wytrawnego dania.

Co kryje w sobie czosnek? Właściwości czosnku

Czosnek to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i dobroczynnych związków. Zawiera flawonoidy, aminokwasy, witaminy: A, B1, B2, C, PP, śluzy, saponiny, polisacharydy, selen, potas, magnez. Allina (organiczny związek siarki) znajduje się w nieuszkodzonym czosnku, wówczas czosnek nie ma intensywnego zapachu. Kiedy czosnek rozgnieciemy, czy posiekamy, allina ulega przekształceniu do aktywnej formy – allicyny. Odpowiada ona za charakterystyczny zapach, a także za antybakteryjne działanie czosnku, dzięki któremu czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk.

Ogórki małosolne i czosnek zasmakujradosci.pl

Czosnek na wirusy

Czosnek – naturalny antybiotyk

Uznawany jest za naturalny antybiotyk. Radzi sobie z wirusami i bakteriami, ale tylko wtedy, kiedy spożywamy go na surowo. Już niewielka obróbka cieplna zmniejsza w nim ilość dobroczynnych składników i zamiast nas leczyć i wzmacniać odporność – dodaje jedynie smaku potrawie.

Warzywo to jednak dla wielu z nas jest niemożliwy do zjedzenia na surowo. Ma charakterystyczny smak, zapach i ostrość. Jego zjedzenie powoduje nieprzyjemny zapach z ust. Mimo wszystko warto spożywać 1 ząbek czosnku dziennie dla zwiększenia odporności naszego organizmu.

Czosnek do ogórków zasmakujradosci.pl

Jak zjadać surowy czosnek?

  • Kanapka z czosnkiem – czosnek można jeść na surowo, ale niekoniecznie sam. Może on podrażniać błony śluzowe, dlatego lepiej nie ryzykować. Można przyrządzić tosty i ciepłe pocierać przekrojonym ząbkiem czosnku. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie masła czosnkowego. Takim pysznym masełkiem możemy posmarować pieczywo i położyć na nim ulubione dodatki. Warta przygotowania jest też czosnkowa kanapka: posmaruj małą kromkę chleba masłem, posyp grubo świeżym tymiankiem i nałóż 1/2 rozdrobnionego ząbka czosnku. Kanapka ta świetnie podziała na nasze drogi oddechowe.
  • Mleko z miodem i czosnkiem – podgrzej szklankę pełnotłustego mleka, następnie dodaj do niego łyżkę miodu i 1 lub 2 zgniecione ząbki czosnku. Składników nie gotuj, ponieważ zarówno czosnek, jak i miód straciłyby swoje dobre właściwości. Możesz też dodać do napoju łyżkę masła, działa ono łagodząco na podrażnione gardło. Napój przecedź przez sitko i wypij przed snem. Przyjemnie rozgrzewa i naturalnie łagodzi objawy.
  • Syrop z czosnku i miodu – syrop stosowany od dawna przez nasze mamy i babcie, a teraz przez nas samych. Rozdrobnij 5 ząbków czosnku, dodaj do niego 5 łyżek miodu i szklankę wody. Preparat odstaw na 12 godzin, następnie przecedź i pij po 1 łyżeczce 3 razy dziennie. Można do syropu również dodać sok z cytryny.

Wyciskacz do czosnku

Niewątpliwie jeden z najbardziej przydatnych niewielkich sprzętów, jaki znajduje się w praktycznie każdym domu. Używamy go niemalże codziennie i tutaj pojawia się pytanie: „czy jesteś zadowolony/a ze swojego wyciskacza do czosnku?”.

Polecamy wyciskacz do czosnku Florina Smart, który zrewolucjonizuje wyciskanie czosnku w Twoim domu!

To jeden z przyborów kuchennych kolekcji Smart, którego wyróżnia niezwykła funkcjonalność i nowoczesny design.

Wyciskacz Florina smart bardzo dobrze leży w dłoni, a także jest antypoślizgowy ze względu na silikonową rączkę, jego głowica została wykonana z nylonu, który w jest bezpieczny w kontakcie z żywnością. Ponadto wyróżnia go urzekająca kolorystyka i fason.
Nylon sprawia, że czosnek w całości zostaje wypchnięty z wyciskacza i się do niego nie przykleja, jak to ma miejsce w wielu innych wyciskaczach. Przeciśniemy nim nie tylko czosnek, ale również imbir. Ponadto może służyć jako dziadek do orzechów!
Wyciskacz świetnie sprawdzi się nie tylko przy rozdrabnianiu czosnku lub imbiru, ale poradzi sobie również z rozłupywaniem orzechów oraz innych bakalii.

Można go myć w zmywarce.

Wyciskacz do czosnku Florina zasmakujradosci.pl

Domowa przyprawa warzywna typu wegeta

To przyprawa w proszku na bazie oczyszczonych i pozbawionych wody. Jest prostą i naturalną alternatywą dla klasycznej vegety, którą można znaleźć w supermarkecie. W rzeczywistości sypka przyprawa ma tę wielką zaletę, że łatwiej się rozpuszcza i dlatego może być dodawana do potraw nawet pod koniec gotowania. Jej forma pozwala również odmierzyć i dozować ją zgodnie z własnymi potrzebami. Jest niezwykle przydatna w kuchni, można przygotować z niej szybki bulion warzywny lub doprawić dodatki i na przykład pieczeń. W tym przepisie staraliśmy się zaproponować mieszankę takich składników, które pozwolą uzyskać zrównoważony smak: domowej roboty przyprawa warzywna musi mieć „neutralny” smak, który dodaje nutę smaku do głównego dania, ale nie przytłacza smaku głównego. Przygotowanie przyprawy zajmuje trochę czasu, ale jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności.

czosnek w proszku zasmakujradosci.pl
Garnek emaliowany Rosół Emalia Polska Pleszew zasmakujradosci.pl

Przepis na domową przyprawę warzywną

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 duża cukinia (lub dwie małe)
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 100 g dyni
  • 100 g selera
  • 5 pomidorów cherry
  • 1 złota cebula
  • 2 pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście bazylii
  • około 300 gramów soli (1/3 wagi obranych warzyw, przed obróbką)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 słoiki Quattro Stagioni 200 ml

Przygotowanie:

  1. Dobrze umyj i obierz wszystkie warzywa (usuń części niejadalne). Pokrój je na małe kawałki i usuń nasiona pomidorów. Najlepszym rozwiązaniem będzie utarcie wszystkich warzyw, zblendowanie ich w rozdrabniaczu lub zmieleniu w maszynce do mielenia.
  2. Umieść warzywa w misce emaliowanej i dodaj olej i sól. Ten ostatni składnik jest bardzo ważny, ponieważ oprócz nadania smaku przyprawie, gwarantuje jego zachowanie w czasie. Dzięki niej się nie zepsuje, to naturalny konserwant. Idealna proporcja soli do warzyw: waga dodanej soli musi wynosić 1/3 masy warzyw po obraniu. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Susz warzywny można przygotować w piekarniku lub w suszarce. Gdy nie masz suszarki do warzyw, użyj najprostszego rozwiązania, jakim jest piekarnik. Przenieś puree warzywno solne na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla optymalnego suszenia warzyw ważne jest, aby warstwa warzywna była bardzo cienka, ponieważ w ten sposób suszenie jej będzie szybsze i bardziej jednorodne. Dlatego zalecamy, w razie potrzeby, użycie większej ilości blach do pieczenia zamiast wkładania całej mieszanki tylko do jednej. Susz warzywa w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 5-6 godzin w temperaturze 120 °, aż będzie sucha i ziarnista.
  4. Podczas gotowania przemieszaj warzywa 2 lub 3 razy drewnianą łyżką, aby ułatwić równomierne suszenie.
  5. Po wysuszeniu zmiksuj całość w rozdrabniaczu, aby uzyskać proszek. Właściwe przechowywanie domowej przyprawy warzywnej jest bardzo ważne.
  6. Aby przyprawa długo nam posłużyła, musi być sucha i przechowywana w chłodnym pomieszczeniu, a także umieszczona w szczelnych słoikach Quattro Stagioni (które wcześniej należy wyparzyć, aby je zdezynfekować). Trzymaj domową przyprawę warzywną w spiżarni i zużyj ją w ciągu 4-5 miesięcy. Radzimy, aby zawsze ostrożnie dozować ilość tej przyprawy, aby nie ryzykować zbytniego zasolenia bulionu lub potraw. Zalecamy użycie 1 łyżki na każdy litr wody.

Potrawka z królika

Składniki dla 4 osób:

  • 480 g mięsa króliczego pokrojonego na małe kawałki
  • 400 g ziemniaków
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 4 serca karczocha
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 g natki pietruszki
  • 100 ml ciemnego wywaru
  • 100 ml białego octu winnego
  • biały pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój ziemniaki na małe, nierówne kawałki, oprósz solą i ułóż na brytfannie z 1 łyżką oleju. Piecz ziemniaki w piekarniku przez 45 minut w 190 stopniach C.
  2. Wyczyść i pokrój karczochy w czwórki. Ugotuj je w rondlu z 200 ml wody, 2 łyżkami oliwy z oliwek i 1 ząbkiem czosnku. Dodaj również sól, lecz dopiero na sam koniec.
  3. Posól i pieprz mięso z królika, następnie umieść je na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek i czosnkiem. Smaż na dużym ogniu. Po usmażeniu utrzymuj ciepło.
  4. Z królika odlej powstały sos, dodaj do niego ocet i ciemny wywar. Ubij sos z pozostałym olejem i natką pietruszki.
  5. Wykończenie i prezentacja: Umieść ziemniaki, karczochy i kostki królika według ustalonego wzoru, w słoikach Quattro Stagioni i skrop je sosem.
Potrawka z królika z czosnkiem zasmakujradosci.pl