Dania z ryżem – garść inspiracji

W kuchennych szafkach zapewne masz ryż

Niezależnie od tego, czy jest to ryż jaśminowy, ryż arborio, ryż do risotto, czerwony ryż, dziki ryż, ryż brązowy, ryż paraboiled, czy zwykły ryż długoziarnisty – wykorzystaj swoje zapasy. Dania z ryżem są niezwykle smaczne!

Jak ugotować ryż? Jak ugotować ryż na sypko?

Nie gotuj ryżu w foliowych torebkach. Ryż w foliowych torebkach to nieporozumienie.

Przed gotowaniem otwórz torebkę ryżu i przesyp go do szklanki, w ten sposób dowiesz się, ile ryż zajmuje objętościowo miejsca. Wystarczy teraz przesypać ryż do garnka, dolać podwójną objętość wody, odrobinę soli i gotować pod przykryciem do momentu, aż ten wchłonie całą wodę. Każdy gatunek ryżu gotuje się w nieco innym czasie, dlatego ważne jest, żeby kontrolować proces gotowania.

Po więcej dokładnych informacji zapraszamy: Gotowanie ryżu – Jak ugotować ryż?

Śniadanie z ryżem – ryż na mleku z jabłkami

Przygotuj:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 6 jabłek
  • cynamon
  1. Do garnka wsyp ryż, zalej mlekiem, dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Wyłącz źródło ciepła i zostaw ryż pod przykryciem. Może to być zwykły garnek z pokrywką lub specjalny garnek do mleka z gwizdkiem.
  2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i w razie konieczności dosłódź. Przyda Ci się tarka czworoboczna.
  3. Ugotowany ryż serwuj z tartymi jabłkami. Całość posyp cynamonem do smaku.
Garnek do gotowania mleka z gwizdkiem zasmakujradosci.pl

Szybki obiad z ryżem – ryż z kurczakiem i warzywami

biały serwis obiadowy na komunijny stół zasmakujradosci.pl

Przygotuj:

  • 100 g ryżu
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 g gotowej mieszanki warzyw na patelnię lub 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szklanki zielonego groszku, 1/2 szklanki fasolki szparagowej, 1/2 szklanki kukurydzy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  1. Wcześniej ugotuj ryż na sypko. 1 część ryżu : 2 części wody
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.
  3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj kurczaka. Najlepsza będzie duża patelnia.
  4. Do mięsa dodaj warzywa i smaż, aż warzywa będą al dente, a kurczak całkowicie się zetnie.
  5. Do kurczaka i warzyw dodaj wcześniej ugotowany ryż oraz przyprawę curry. Całość dobrze podgrzej.
  6. Na koniec wbij jajka i energicznie wszystko zamieszaj.

Kolacja z ryżem – sałatka ryżowa

3 słoiki Bormioli Rocco z ziarnami zasmakujradosci.pl

Przygotuj:

  • 100 g ryżu, najlepiej mieszanki ryżów
  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  1. Ryż ugotuj na sypko.
  2. Mięso oddziel od kości i drobno posiekaj. Jajka, cebulę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Do miski dodaj wystudzony ryż, mięso, jaja, warzywa i majonez. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
  4. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania.

Dania z ryżem – niekończąca się liczba pomysłów!

Ryż w kuchni ma wiele zastosowań. Jeżeli posiadasz w domu znaczne jego zapasy – nie zastanawiaj się ani chwili. Składniki możesz zamieniać wedle upodobań lub tego, co masz aktualnie w lodówce.

Sprawdź: Gotowanie na parze