Domowy likier czekoladowy

Dobry domowy likier czekoladowy nie musi kojarzyć się tylko z zimowymi, długimi wieczorami. Idealny będzie również latem do polania pysznych sezonowych owoców, którymi możesz rozkoszować się w piękny, upalny dzień na swoim ulubionym leżaku ogrodowym. Domowy likier czekoladowy sprawdzi się także do polania lodów, a także do wielu wypieków. Wyobraź sobie smak pysznego domowego latte z dodatkiem likieru czekoladowego … Zatem nie czekaj, leć do sklepu po potrzebne składniki i zaskocz swoich znajomych własnoręcznie przygotowanym likierem czekoladowym.

Składniki na domowy likier czekoladowy. 

120 g gorzkiej czekolady 85% lub więcej
350 ml wody
240 ml alkoholu 95%
10 g gorzkiego kakao
395 g cukru
3 butelki Quattro Stagioni 200 ml

Jak przygotować likier czekoladowy

Zetrzyj czekoladę i rozpuść ją z około 100 ml wody. Do stopionej czekolady dodaj gorzkie kakao z pomocą drobnego sitka, tak aby nie dostały się do środka duże zlepione grudki. W międzyczasie w innym garnku zagotuj resztę wody, dodaj cukier i rozpuść, aż będzie gładkim syropem. Gdy syrop ostygnie, dodaj stopioną czekoladę i dobrze wymieszaj. W tym momencie przefiltruj mieszaninę i stopniowo dodawaj alkohol, cały czas mieszając. Następnie pozostaw wszystko na 24 godziny. Po tym czasie ponownie wymieszaj likier i przelej przez sitko, aby był gładki. Następnie przelej wszystko do ozdobnych butelek Quattro Stagioni. Zalecamy przechowywanie likieru czekoladowego w lodówce i spożycie go w ciągu 2-3 miesięcy.

Życzymy smacznego !