Temat ekologii to nie kolejny trend wykreowany przez influencerów, a styl życia, do którego każdy z nas musi się przekonać. Na szczęście nie takie eko straszne, jak może się wydawać na początku. Nie musisz drastycznie zmieniać swoich nawyków – zwłaszcza w kuchni – by zadbać o środowisko i przede wszystkim zdrowie swoje oraz swoich bliskich. Oto ranking naczyń, których warto używać na co dzień do gotowania, przechowywania i serwowania posiłków.
Gotuj dania jednonaczyniowe – ekologicznie i ekonomicznie
Nie masz pomysłu na warzywa, które zalegają w lodówce? Zrób zapiekankę makaronową! To doskonały przepis na szybki posiłek i niemarnowanie żywności. Jeśli takie danie przyrządzisz w szklanym naczyniu żaroodpornym, staniesz się eko-bohaterką swojej kuchni. Szkło jest w pełni ekologicznym surowcem i nadaje się do recyklingu. Ponadto szklane brytfanny lub inne formy są w 100% bezpieczne dla Twojego zdrowia. Nie zawierają szkodliwych związków i nie reagują z żywnością. Ponadto, szklane naczynia są nadzwyczaj atrakcyjną formą podawania dań wprost na stół. Szkło jest transparentne, a więc w pełni uwydatni wygląd potrawy.


Tradycyjna zupa tylko w tradycyjnym garnku

Naczynia emaliowane niegdyś były stałym elementem każdego gospodarstwa domowego. Zapomniane na kilka dekad dziś na szczęście wracają do łask. Garnki emaliowane doceniane są w szczególności przez osoby, które są świadome zalet tych naczyń. Szklista, idealnie gładka powłoka niczym bariera ochronna skutecznie zapobiega przenikaniu szkodliwych związków do potraw. Mało kto wie, że w garnkach emaliowanych można przechowywać ugotowaną potrawę w lodówce. Absolutnie nie wolno tego robić w garnkach aluminiowych lub ze stali nierdzewnej – takie naczynia prędzej czy później zaczną reagować z jedzeniem. Naczynia emaliowane polecane są w szczególności do przyrządzania dań dla dzieci i alergików.
Przechowuję, nie marnuję. Jestem EKO
Gotujesz obiad na 2 dni? To świetny, ekologiczny nawyk. Dzięki temu nie marnujesz jedzenia. Aby zachować świeżość potrawy na dłużej, przechowuj ją w szklanych, szczelnie zamykanych naczyniach. W sklepie www.zasmakujradosci.pl znajdziesz pojemniki do przechowywania żywności o różnych kształtach i rozmiarach. Ciekawym gadżetem jest szklany talerz z pokrywką do przechowywania serów i wędlin pozostałych po śniadaniu.


Zobacz również: Plastik czy szkło – w czym najlepiej przechowywać jedzenie?
Drewniane deski kuchenne zamień na bambusowe
W dodatkach do kuchni bardzo popularne są naczynia i gadżety wykonane z bambusa. Zaraz, zaraz, ale o co chodzi właściwie z tym bambusem i dlaczego jest tak cennym zamiennikiem drewna? Bambus to najszybciej rosnąca roślina, a jej uprawa jest bardzo korzystna dla otoczenia. Bambus pochłania o 35% więcej dwutlenku węgla niż inne drzewa. A ponadto, roślina ta jest 3 razy bardziej wytrzymała od drewna bukowego, szybko schnie i nie pochłania wilgoci. Dlatego decydując się na bambusowe deski do krojenia, możesz być pewna, że będzie to wybór na lata. W sklepie Zasmakuj Radości znajdziesz też inne gadżety wykonane z tej rośliny, m.in. bambusowe deski do serwowania serów, a także miski z dziadkiem do orzechów czy tace lub naczynia ceramiczne na bambusowych podstawach. Oprócz funkcjonalności takich produktów możemy też z ręką na sercu powiedzieć, że takie naczynie są po prostu niezwykle ładne.



Bambus nie tylko w kuchni
Czy wiedziałaś, że aż 6% ogólnoświatowego zużycia słodkiej wody przypada na uprawę i obróbkę bawełny?! Uprawa bambusa nie wymaga stałego nawadniania. Mając więc do wyboru ręczniki bawełniane lub bambusowe, warto dać szansę tym drugim. Zwłaszcza że mają ogromne zalety. Ręczniki z tkaniny bambusowej nie mają w składzie lanoliny, która wywołuje alergie i podrażnia skórę. Ponadto włókno bambusowe doskonale chłonie wilgoć, szybciej schnie. Czy wiesz, co to oznacza dla Ciebie? Koniec z wiecznie wilgotnymi ręcznikami wiszącymi na łazienkowym grzejniku.

Wszystkie naczynia są dostępne w sklepie internetowym www.zasmakujradosci.pl.