Grill elektryczny

Weekend majowy to świetny sposób na rozpoczęcie sezonu grillowego. W ciągu ostatnich lat samo grillowanie stało się bardzo popularne i nie ma się co dziwić! Czy grill elektryczny się w tym sprawdzi?

Grillowanie, to idealny sposób na spędzenie czasu z rodziną czy znajomymi i zjedzenie czegoś smacznego.

Z grillem, kojarzy nam się przede wszystkim jedna pora roku – lato. W naszych wyobrażeniach grill powinien odbywać się na świeżym powietrzu i niezbędna do tego jest oczywiście piękna, słoneczna pogoda. Nasz klimat niestety lubi płatać figle i owej pogody nigdy nie da się przewidzieć. Klasyczny grill to również specyficzny zapach i sporo dymu pochodzącego z tlącego się brykietu, czy węgla drzewnego. Sama podpałka, służąca do rozpalania również wydziela charakterystyczny i niestety mało przyjemny zapach. Kolejny ważny aspekt – miejsce na grilla – najlepiej w ogrodzie bądź w jakimś cichym ustronnym, prywatnym miejscu.

Jedzenie sałatka na grilla i szaszłyki zasmakujradosci.pl

Grill elektryczny rozwiązaniem twoich problemów!

Trochę dużo tych wytycznych do grillowania ? A co, jeśli pogoda nie dopisze? Co, jeśli mieszkamy w bloku i nie mamy miejsca na rozstawienie grilla? Co, jeśli sąsiedzi, nie są nam przychylni i nie podzielają naszego entuzjazmu dotyczącego procesu grillowania, a dym z grilla im bardzo przeszkadza? Czy musimy obejść się smakiem?! Otóż niekoniecznie! Istnieje jeden typ grilla, który nie wydziela przykrego zapachu podczas smażenia mięsa, warzyw, czy innych potraw. Taki, dzięki któremu możemy przyrządzić jedzenie z grilla, w każdym miejscu i o każdej porze roku! Nawet jeśli na zewnątrz jest zimno i nieprzyjemnie. Zdecydowanie też nie powoduje wydzielania dymu! Niekwestionowaną zaletą jest również łatwość użytkowania… O który model chodzi?
Odpowiedź na to pytanie jest oczywista. Zdecydowanie grill elektryczny to sprzęt, który pomoże nam pokonać wszelkie przeciwności losu i umożliwi nam smakowanie potraw z grilla, nawet w najmniej przychylnych warunkach!

Dlaczego grill elektryczny? – zalety

  • Grill elektryczny jest kompaktowy – zajmuje na tyle mało miejsca, że z powodzeniem można go schować w kuchennej szafce. A grillowanie w kuchni z ograniczoną powierzchnią, np. w bloku jest dzięki temu możliwe.
  • Zero dymu i nieprzyjemnego zapachu – chcąc grillować za pomocą grilla elektrycznego, nie potrzeba węgla i podpałki, które są ich głównym źródłem.
  • Oszczędność czasu – rozpalanie grilla węglowego to nie lada wyczyn, używamy podpałek w postaci specjalnych kostek, czy płynu, a mimo to niejednokrotnie trudno nam utworzyć żar. Wspomagamy się suszarkami do włosów, stwarzając niepotrzebne niebezpieczeństwo. Grill elektryczny podłączony do prądu nagrzewa się w niespełna minutę od włączenia! Warto wspomnieć, o łatwości czyszczenia, po użyciu nie musimy wysypywać popiołu i szorować rusztu. Wystarczy przetrzeć płyty grilla mokrą ścierką, bądź gąbka z odpowiednio dobranym detergentem i dokładnie je osuszyć.

Jakie jeszcze zalety ma grill elektryczny?

  • Jedzenie przyrządzone na tym grillu jest znacznie zdrowsze! Smak potraw różni się co prawda, od tych przyrządzonych na tradycyjnym grillu, opalanym węglem drzewnym bądź brykietem, ale ten aspekt odchodzi na drugi plan, gdy weźmie się pod uwagę dwa ważne fakty!
  1. Poddawanie mięsa obróbce cieplnej na tradycyjnym grillu, powoduje skapywanie tłuszczu na rozgrzany węgiel, co finalnie prowadzi do wytwarzania się wielu toksycznych substancji, takich jak np. wielowodorowe pierścienie aromatyczne, czy furany (substancje te, uznane są za potencjalnie rakotwórcze), które wraz z dymem unoszą się i osadzają na grillowanym jedzeniu.
  2. Gotowanie na grillu elektrycznym nie wymaga stosowania żadnego dodatkowego tłuszczu. Ponadto naturalny tłuszcz z potraw, spływa do specjalnego pojemniczka, miseczki czy innego naczynia, do tego przeznaczonego. Dzięki temu jedzenie jest niskokaloryczne i zdecydowanie bardziej lekkostrawne.
  • Nie tylko dym jest toksyczny! Sama temperatura przygotowywania posiłków (smażenia, gotowania, grillowania) nie jest bez znaczenia. Im wyższa, tym większe ryzyko powstania szkodliwych dla zdrowia – rakotwórczych substancji, oraz większe prawdopodobieństwo zniszczeniu składników odżywczych, tj. witamin i minerałów. Używając grilla na węgiel, niejednokrotnie mamy do czynienia, ze zbyt wysoką temperaturą. Ciężko wtedy zapanować nad tym zjawiskiem, ogień unosi się ponad jedzenie i powoduje często mocne przypalenia, a nawet zwęglenia przygotowywanego jedzenia. Dobry grill elektryczny posiada regulację temperatury, więc możemy ustawić możliwie najniższą temperaturę, a tym samym zapobiec powstawaniu tych substancji, zachowując jednocześnie to, co zdrowe i pożądane.
  • Możesz użyć go wszędzie: w bloku, czy w domu jednorodzinnym, na kuchennym blacie, na tarasie, balkonie w ogrodzie, czy w każdym innym miejscu. Potrzebujesz jedynie trochę energii elektrycznej. Jeśli gniazdko znajduje się zbyt daleko, wystarczy skorzystać z przedłużacza.
  • Różnorodność przygotowanych potraw. Na grillu smażone mogą być wszelkiego rodzaju potrawy: warzywa, mięsa, ryby, czy nawet grzyby.

Grill elektryczny – podział

Grille elektryczne dzielą się na otwarte i zamknięte

Otwarte grille elektryczne

Grill elektryczny z rusztem

Posiada perforowaną, nieprzywierającą tacę imitującą ruszt. Jest kompaktowy i łatwy w obsłudze.

Otwarty grill elektryczny Botti zasmakujradosci.pl
Grill elektryczny Botti z płytą ceramiczną, o mocy 1500 W.

Grill elektryczny z płytą grzewczą

Wyglądem przypomina tacę kuchenną. Płyta grzewcza pokryta jest gładką warstwą ceramiczną.

Grill elektryczny stojący na nóżkach

Wyglądem zbliżony do tradycyjnego grilla z rusztem opalanym węglem drzewnym. Ruszt zamontowany jest na nóżkach, a tłuszcz z niego skapuje na grzałkę.

Grill typu raclette

posiada dwie płyty grzewcze. Górna przeznaczona do tradycyjnego grillowania oraz dolna, na której układa się małe patelnie, na których można przyrządzić jajka, bądź zapiec z serem dobrane pod nasze gusta składniki.

Grille elektryczne zamknięte

Grill elektryczny Botti zasmakujradosci.pl

Grill elektryczny typu opiekacz ze stali nierdzewnej 

Posiada dwie płyty grzewcze – górną i dolną, dzięki temu, może być używany jako opiekacz. Takie grille mogą być stosowane zamknięte (zapewnia to szybsze i równomierne przyrządzenie ulubionej potrawy), bądź rozłożone (zwiększa się powierzchnia smażenia, dzięki czemu w jednym momencie przygotujemy większą ilość jedzenia). Jest kompaktowy, wielozadaniowy i łatwy w utrzymaniu czystości.

Grill elektryczny z pokrywą

Przypomina wyglądem patelnię. Pokrywa przyspiesza proces przyrządzania posiłków i zabezpiecza przed pryskaniem gorącego tłuszczu.

grill elektryczny z pokrywą zasmakujradosci.pl

Czym kierować się wybierając grill elektryczny?

  • Moc grilla – od niej zależy, jak wysoką temperaturę osiągnie grill. Chcąc zapewnić sobie możliwość przyrządzenia najbardziej wymagających potraw, w optymalnym czasie, warto mieć zapas mocy. Idealnie będzie wybrać sprzęt o mocy 1500 – 2200 W.
  • Wyłącznik bądź timer – by grill był maksymalnie bezpieczny, warto zadbać, by wybrany sprzęt posiadał automatyczny wyłącznik, który zadziała po określonym czasie użytkowania. Zdarzyło się wam zostawić włączone żelazko, bądź prostownice do włosów? Domyślam się, że tak i pewnie kosztowało to was wiele stresu. Mając tę funkcję, nawet w przypadku, gdy zapomnicie o wyłączeniu wtyczki z gniazdka, możecie być spokojni, wasz sprzęt nie doprowadzi do pożaru.
  • Regulacja temperatury w formie wyświetlacza bądź prostego pokrętła, pozwoli dostosować temperaturę do grillowanych składników. Każda potrawa wymaga innej temperatury podczas obróbki. Tylko optymalnie dobrana do poszczególnych składników zapewni smak, aromat, soczystość oraz odpowiedni stopień wysmażenia.

Kieruj się także:

  • Materiał, z którego jest wykonany – sprzęt z materiału nierdzewnego będzie trwalszy, bardziej odporny na zarysowania. Sam ruszt powinien być wykonany z materiału nieprzywierającego, by oszczędzić sobie trudów z czyszczeniem. Warto też zwrócić uwagę na elementy, które podczas grillowania musimy złapać w rękę jak np. uchwyt do otwierania w grilla typu opiekacz. Taki uchwyt powinien być wykonany z materiału, który nie ulega nagrzewaniu! W przeciwnym wypadku istnieje duże ryzyko poparzenia się.
  • System odprowadzający wytopiony tłuszcz – by potrawy były lekkostrawne i niskokaloryczne, nie może go zabraknąć. Zazwyczaj jest to rynienka, która odprowadza tłuszcz do pojemniczka, czy miseczki.
    Łatwość czyszczenia – usunięcie przypalonego tłuszczu bądź resztek jedzenia często zabiera całe mnóstwo czasu. Wybierając grill elektryczny, nie można pominąć zatem stopnia trudności czyszczenia. Zdecydowanie łatwiejszy w utrzymaniu czystości, będzie grill z płytą grzewczą pokrytą powłoką nieprzywierającą, niż ten z rusztem, przez który wytapiany tłuszcz spływa wprost na grzałkę. Są również modele, w których można wymontować wybrane elementy, które często są przeznaczone do mycia w zmywarkach, co jest znacznym ułatwieniem i pozwala zaoszczędzić czas.
  • Budowa grilla – powyżej wymienione zostały rodzaje grilli elektrycznych otwartych i zamkniętych. Każdy ma zalety. Jeden łatwo się czyści, drugi ma funkcje raclette, kolejny przypomina wyglądem patelnie, czy tradycyjny grill. Najbardziej wielofunkcyjny będzie grill elektryczny typu opiekacz, który może być jednocześnie grillem otwartym, jak i zamkniętym, a więc w razie potrzeby przygotowania większej ilości jedzenia zapewni nam dużą powierzchnię smażenia, a innym razem poprzez zamknięcie przyspieszy obróbkę cieplną, zapewniając równomierne wysmażenie i uchroni przez ewentualnym pryskaniem tłuszczu.

Grill elektryczny – który z nich jest naszym faworytem?

Grill elektryczny to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego grilla, opalanego węglem drzewnym bądź brykietem. Dzięki swojej budowie i kompaktowym rozmiarom pozwala cieszyć się nam grillowanym jedzeniem przez cały rok, bez względu na warunki atmosferyczne i konflikty z niezadowolonymi sąsiadami. Grillować na tego typu sprzęcie można w każdym miejscu: w bloku, w domu, na balkonie, na tarasie, czy w ogrodzie. Przyrządzone w ten sposób pożywienie jest znacznie zdrowsze. Smażone w odpowiednio dobranej temperaturze pozwolą składnikom zachować wszystkie dobrodziejstwa takie jak witaminy minerały, aromat czy smak. Jedyny mankament (chociaż dla mnie osobiście to zaleta) grilla elektrycznego to brak charakterystycznego zapachu oraz trochę inny smak niż ten pochodzący z tradycyjnego grilla. Podpowiem również, że analizując wszystkie elementy i użyteczność dostępnych na rynku grilli elektrycznych najlepiej wypada grill elektryczny typu opiekacz ze stali nierdzewnej! Jeden model szczególnie przypadł mi do gustu !

Grill elektryczny Botti Healthy Line 2000 W

  • Moc tego grilla to aż 2000 V.
  • Jest kompaktowy! Wymiary opakowania to zaledwie 18 × 41,2 × 36,5.
  • Wielozadaniowy – może być grillem otwartym bądź zamkniętym. Regulowane zawiasy pozwalają na rozłożenie grilla na płasko pod kątem 180 stopni!
  • Wykonany jest ze stali nierdzewnej, jednego z najtrwalszych materiałów używanych do produkcji tego typu sprzętów.
  • Utrzymanie go w czystości, nie będzie spędzać snu z powiek. Powłoki grzewcze pokryte są materiałem nieprzywierającym, a ponadto są zdejmowalne, co zdecydowanie ułatwia proces ich mycia.
  • Uchwyt do zamykania tego grilla wykonany jest z materiału, który się nie nagrzewa, więc otwierając go, nie poparzymy się!
  • Ten grill ma wbudowany termostat, dzięki któremu możemy regulować temperaturę i dostosowywać ją do danej potrawy.
  • Posiada 30-minutowy timer.
  • Producent dodał również funkcję, dzięki której grill nie dojdzie do przegrzania!
  • Co ważne, ma również system odprowadzania wytapianego tłuszczu.
  • Wszystkie te aspekty sprawiają, że jest to wręcz idealny model do zgłębiania procesu grillowania i cieszenia się nimi przez cały rok w każdym miejscu! Ma wszystko, czego nam potrzeba.