Krokiety – w wersji mięsnej
Przepyszny przepis, który zachwyci każde podniebienie. Niepowtarzalny smak i prostota wykonania sprawią, że Twoja kolacja będzie smaczna. Krokiety to bardzo pyszne danie, które często widujemy na biesiadnych stołach.
Składniki na krokiety:
- Masło: 50g
- Szalotka: 50g
- Mąka: 50 g
- Szynka surowa: 150g
- Mleko: 500g
- Olej
- Sól do smaku
Panierka do krokietów:
- Jajka: 2
- Bułka tarta
Wykonanie:
Cebulę szalotkę zeszklić na maśle, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę ( surową lub ugotowaną ), całość gotuj przez ok 10 minut, dodaj mleko i wymieszaj.
Wystudzoną mieszankę uformuj na krokiety. Krokiety zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na patelni w niewielkiej ilości oleju, najlepiej jeśli będzie to patelnia z powłoką nieprzywieralną.
Całość możesz elegancko podać na talerzach Prometeo marki Bormioli Rocco
Zajrzyj również tutaj: Sałatka na grilla