Krokiety z szynką i zieloną cebulką.

Krokiety – w wersji mięsnej

Przepyszny przepis, który zachwyci każde podniebienie. Niepowtarzalny smak i prostota wykonania sprawią, że Twoja kolacja będzie smaczna. Krokiety to bardzo pyszne danie, które często widujemy na biesiadnych stołach.

Składniki na krokiety:

  • Masło: 50g
  • Szalotka: 50g
  • Mąka: 50 g
  • Szynka surowa: 150g
  • Mleko: 500g
  • Olej
  • Sól do smaku

Panierka do krokietów:

  • Jajka: 2
  • Bułka tarta

Wykonanie:

Cebulę szalotkę zeszklić na maśle, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę ( surową lub ugotowaną ), całość gotuj przez ok 10 minut, dodaj mleko i wymieszaj.

Wystudzoną mieszankę uformuj na krokiety. Krokiety zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na patelni w niewielkiej ilości oleju, najlepiej jeśli będzie to patelnia z powłoką nieprzywieralną.

 

 

 

Całość możesz elegancko podać na talerzach Prometeo marki Bormioli Rocco

Zajrzyj również tutaj: Sałatka na grilla