Makaron w kuchni – wykorzystaj swoje zapasy

Makaron w kuchni zwykle przyrządzamy w formie szybkiego dania. Kiedy brakuje nam czasu, szybki obiad z makaronem ratuje głodne brzuchy domowników.

Makaron sojowy to zaraz obok makaronu z pszenicy durum nasz ulubiony. Z form ukochaliśmy sobie makaron spaghetti, czy makaron chiński. Niektórzy z nas sami przygotowują domowy makaron i muszę przyznać, że bije on wszystkie na głowę, niezależnie od formy.

Z makaronu wykonujemy przeróżne potrawy. Są to między innymi zapiekanki, sałatki, czy obiady.

Zapiekanka z makaronem cieszy się dużą popularnością. Można ją wykonywać na wiele sposobów, dodawać ulubione składniki, bawić się przy jej wykonywaniu. Zapiekanka makaronowa to danie jednogarnkowe, po którym nie ma za wiele sprzątania. Naczynie żaroodporne będzie do niej idealne.

Zapiekanki z makaronem:

  • z warzywami,
  • ziemniaczana,
  • mięsem mielonym,
  • kiełbasą,
  • z kurczakiem,
  • z serem
Makaron w garnku Florina Granite zasmakujradosci.pl

Jak ugotować makaron na zapiekankę?

Makaron gotujemy al dente. Nie chcemy dopuścić do przegotowania makaronu, ponieważ wtedy żadna zapiekanka makaronowa nie będzie dobrze smakować.

Domowy makaron jest przepyszny. Do przygotowania domowego makaronu używamy mąki, jaj, soli i wody. Makaron domowy ma bardzo prosty skład i choć odchodzi się już od sztuki przygotowywania makaronu w domu, to warto się na niego skusić. Gwarantuję, że tego nie pożałujecie.

Przepis na domowy makaron

  • 2 szklanki mąki,
  • jaja – 2 sztuki,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka soli
  1. Mąkę wysyp na blat, zrób zagłębienie i wbij do niego jaja, dodaj wodę i sól. Rękoma zagnieć jednolite ciasto i odstaw, aby gluten zaczął pracować, dzięki czemu łatwiej będzie je rozwałkować.
  2. Ciasto podziel na mniejsze kulki, każdą rozwałkuj lekko podsypując mąką i potnij nożem na paseczki.
Makaron na talerzu zasmakujradosci.pl

Szybki obiad z makaronem – spaghetti carbonara

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 200 g boczku
  • 200 g śmietanki 30%
  • 4 jaja
  • 60 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • sól, pieprz
  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Makaron odcedź na cedzaku, nie przelewaj go zimną wodą!
  2. W międzyczasie boczek pokrój w kosteczkę i usmaż na suchej patelni. Do usmażonego boczku dodaj ugotowany makaron i przesmaż całość 1 minutę.
  3. Śmietanę, ser i jaja zmiksuj z sowitą ilością pieprzu. Tak przygotowaną masę wlej  do makaronu z boczkiem, szybko zamieszaj i wyłóż na talerze. Posyp tartym parmezanem.

Sałatka makaronowa to świetna i bardzo szybka opcja na obiad do pracy

Sałatkę makaronową możemy wykonać warstwowo, a przyda nam się do tego duży słoik, w którym z łatwością będzie można całość wymieszać.

Makaron z dodatkami w słoiku zasmakujradosci.pl

Sałatka warstwowa z makaronem:

  • kilka listków bazylii, rukoli i szpinaku
  • 4 plastry szynki, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki ulubionej papryki pokrojonej w kosteczkę
  • 1 kulka mozzarelli pokrojonej w kosteczkę
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • garść ugotowanego makaronu (penne, kokardki, świderki)

Składniki według kolejności układamy w słoiku.

Sos: 2 łyżki octu winnego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.

Wszystkie składniki na sos blendujemy i polewamy nim sałatkę chwilę przed jedzeniem.

Makaron to świetny podstawowy składnik do wielu dań – owiany złą sławą, przez wielu uznawany za bardzo tuczący. Jednak to od nas zależy z czym go podamy, przez co zwiększymy jego kaloryczność.