Makaron ze szpinakiem to bardzo szybkie i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej, niż 20 minut. Takie dania z pewnością przydadzą się nie jeden raz, kiedy wracając z pracy, poczujesz wilczy głód.
Spis treści
Szpinak
Szpinak to warzywo, które oprócz swoich prozdrowotnych właściwości, ma też takie, które dyskwalifikują je, jako pokarm dla każdego. Przyrządziliśmy dziś dla was makaron ze szpinakiem i mamy nieodpartą ochotę, aby podzielić się z wami tym doskonałym przepisem!
Dlaczego szpinak polecany jest na anemię?
Dlaczego nie powinniśmy spożywać go w nadmiarze?
Kto to jest Popeye?
Jak przyrządzić makaron ze szpinakiem?
Garnki Florina Modi – co musisz o nich wiedzieć?
Zapraszam do lektury!
Szpinak – właściwości, walka z anemią, działanie antynowotworowe
Zbyt często przeceniane właściwości szpinaku, jakoby miał on ogromny wpływ na ilość żelaza w krwi, wynika z błędu pomiarowego. Szpinak w porównaniu, na przykład, do wołowiny posiada dużą zawartość żelaza w 100 g, ale jest on przyswajalny w niewielkim stopniu. Zatem można stwierdzić, że faszerowanie dzieci szpinakiem, którego większość z nich nie lubi, jest zbyteczne. Ma on bardzo dużo potasu, wapnia, magnezu, witaminy C, czy witaminy A. Należy pamiętać jednak, że tylko świeże i jędrne liście posiadają najwięcej witamin i minerałów. Wraz z obróbką cieplną, ilość składników odżywczych bardzo maleje, natomiast wraz z dodawaniem do szpinaku innych składników, jego kaloryczność ogromnie wzrasta.
Szpinak, a anemia
Niestety szpinak nie jest dobrym lekiem na anemię. Co nie znaczy, że jako jedno z zielonych warzyw, nie jest zdrowy dla naszego organizmu. Oczywiście nie powinniśmy go jeść w nadmiarze, ale jak wiadomo, nawet woda w nadmiarze szkodzi. Jedzony na surowo z pewnością urozmaici naszą dietę, co jest jak najbardziej pożądane.
Szpinak, a nowotwór
Zbadano, iż liście szpinaku bogate są w przeciwutleniacze, które jak wiadomo, pomagają w praktyce antynowotworowej. Ponadto zawartość magnezu dobrze wpływa na układ nerwowy, który często jest przeciążony. Pomaga się odstresować, uspokoić i dostrzegać małe rzeczy, które nas cieszą.
Szpinak, a kolka nerkowa i kamica nerkowa
Liście szpinaku to jedno z tych warzyw, które posiada szczawiany. Szczawiany odwapniają organizm i dla niektórych ludzi mogą być naprawdę groźne. Jeżeli masz problemy z kamieniami nerkowymi, jesteś na nie podatny, lepiej zrezygnuj z jedzenia produktów, takich jak szczaw, szpinak, czy rabarbar. Oprócz swoich cennych właściwości posiadają również tę, która je nieco dyskwalifikuje pośród gamy zdrowych owoców, czy warzyw. Z pewnością znajdziesz inne, które przypadną ci do gustu, jak również nie poczynią szkód w twoim organizmie. Zdrowi ludzie mogą bez obaw, ale wciąż nie w nadmiarze, spożywać szpinak i cieszyć się jego wybornym smakiem.
Kolka nerkowa jest to ostry ból w okolicy lędźwiowej, która jest objawem kamicy nerkowej. Ten silny ból wywołany jest przez mocz, napierający na nerki. Kamienie nerkowe blokują swobodny przepływ moczu i to powoduje niewyobrażalny ból, którego nie da się stłumić ogólnodostępnymi środkami przeciwbólowymi.
Jednakże dieta u pacjentów ze zdiagnozowaną kamicą nerkową wyklucza szereg innych składników. Niedozwolonymi produktami są również kiszonki, konserwy mięsne i rybne, czekolada, cytryna, kakao, herbata, czy ostre przyprawy.
Zobacz również Łódki ziemniaczane ze szpinakiem.
Popeye – postać z kreskówki, która wpłynęła na wzrost spożycia szpinaku
Stworzona w 1925 roku przez Elziego Crislera Segara postać to marynarz o wielkim sercu, który uporczywie lubił wdawać się w bójki. Na nic byłaby jego porywczość, jeśli nie spożyłby przed incydentem puszki pożywnego szpinaku. Wówczas jego siła spektakularnie rosła, a triumf był tylko potwierdzeniem mocy, jaką daje jedzony regularnie szpinak.
Uważa się, że postać z kreskówki przyczyniła się do wzrostu sprzedaży tego warzywa aż o 33%. Sądzono także, że szpinak posiada mnóstwo żelaza, ilościowo porównywalnie do czerwonego mięsa. Później obalono ten mit, natomiast samego żeglarza obwiniano o szerzenie mitów. Popeye jednak nie jadł szpinaku ze względu na żelazo, a witaminę A. Zatem możemy stwierdzić, że postać ta pojawiła się w dobrym momencie, kiedy panował kryzys mięsny, a samemu szpinakowi, zbiegiem okoliczności, nadano silne podwaliny, jako zamiennika mięsa, biorąc pod uwagę zawartość żelaza w produktach pokarmowych.
Szpinak przepis
Makaron ze szpinakiem przepis
Szybkie danie, które posmakuje każdemu. Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu na spędzanie go w kuchni, posłuż się naszym przepisem na smaczny szpinak. Jak można opisać ten szybki makaron? Kremowy, dzięki śmietance i odrobinie sera. Chrupiący z powodu prażonych ziaren słonecznika. Świeży – bo dodaliśmy do niego mnóstwo liści szpinaku. Aromatyczny, ponieważ cebulka z czosnkiem przygotowana według poniższego przepisu jest oszałamiająco, kusząco pachnąca i smaczna. Sycący – solidna porcja makaronu, to to, co lubimy najbardziej!
Składniki:
- 1,5 cebuli (1 biała, 1/2 czerwonej)
- 2 ząbki czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- 100 ml śmietanki 30%
- garść słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- garść tartego sera (najlepszy będzie twardy gatunek sera)
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 350 g suchego makaronu świderki lub penne
Przygotowanie makaronu ze szpinakiem:
- Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika. Ziarna po uprażeniu przesyp do miseczki.
- Na tę samą patelnię wlej oliwę i wsyp pokrojoną w niewielką kosteczkę cebulę. Dodaj do niej cukier oraz sól i smaż do miękkości cebuli. W międzyczasie dodaj posiekany drobno czosnek. Dla ułatwienia możesz przecisnąć czosnek wyciskaczem do czosnku Florina Smart.
- Kiedy czosnek z cebulą są już dobrze zeszklone, na patelnię dodaj umyty świeży szpinak. Może się wydawać, że szpinaku jest całe mnóstwo, ale po chwili okaże się, że jest go naprawdę niewiele. Przed wrzuceniem liści na patelnię, możesz je nieco przesiekać nożem.
- Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodaj na patelnię śmietankę i ser. Dopraw do smaku i wrzuć uprażone ziarna słonecznika.
- Makaron ugotuj według wskazówek producenta. Po ugotowaniu połącz go z sosem. Podawaj od razu.
Garnki, które musisz mieć!
Do przygotowania pysznego makaronu posłużyły nam zaledwie 2 naczynia z kolekcji modi:
Patelnia aluminiowa Florina Modi
Niezwykle uniwersalna patelnia, do każdego typu potraw. Właściwie nie nadaje się tylko do grillowania, z wiadomych przyczyn. Usmażysz na niej kotlety, przygotujesz sos, warzywa, a także zrobisz jajecznicę. Wystarczy niewielka ilość tłuszczu, a każda potrawa będzie doskonale wysmażona i pełna smaku. Wiele potraw, takich jak placuszki, czy naleśniki, przygotujesz bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu. 3-warstwowe dno patelni doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu patelnia ta świetnie sprawdzi się na kuchence indukcyjnej, jak i na innych typach kuchenek: kuchence gazowej, czy kuchence elektrycznej. Ciepło rozprowadzane jest tak dobrze, że nie ma mowy o przypaleniu potrawy, czy niedosmażeniu w niektórych miejscach. Pokrywa z otworem do wydobywania się pary pozwoli Ci na przygotowanie pysznych duszonych potraw, które będą wprost rozpływały się w ustach. Uchwyt typu soft touch zapewni Ci doskonały chwyt naczynia. Za mieszanie składników w patelni odpowiedzialna była łopatka silikonowa, która nie rysuje powłoki patelni. Żeby garnki mogły długo służyć i dobrze wyglądać należy o nie dbać i używanie silikonowych przedmiotów do mieszania jest jedną z form dbania o własny asortyment w kuchni.
Garnek aluminiowy Florina Modi
Wspaniały garnek do gotowania różnego typu potraw. Garnki aluminiowe z serii Florina Modi to doskonałe garnki na indukcję, na kuchenkę gazową, a także kuchenkę elektryczną. Grube wielowarstwowe dno doskonale przewodzi ciepło i je utrzymuje. Gotowanie w nich to czysta przyjemność. Nawet jeżeli jesteś laikiem na temat kuchni, te garnki poprowadzą Cię przez dobrą jej stronę. Kolorystyka nawiązująca do leśnej zieleni uspokaja i wprowadza sielski nastrój. Garnki te pasują do kuchni urządzonej w stylu skandynawskim, prowansalskim, czy wiejskim. Nietypowy wygląd sprawia, że są bardzo unikatowe. Gotowanie makaronu w garnku Modi odbyło się bez przeszkód. Makaron ugotował się al dente, czyli tak, jak trzeba. Do mieszania makaronu użyj specjalnej łyżki. Łyżka do makaronu Florina Smart nie porysuje dna garnka!