Patelnia – jaką wybrać?

Jaką patelnię kupić

i czym kierować się przy wyborze!

Patelnia jest produktem, bez którego ciężko wyobrazić sobie wyposażenie kuchni. Bo chyba nie ma dnia, żebyśmy czegoś nie potrzebowali usmażyć – sadzone jajka na śniadanie, filety na obiad i szparagi na kolację. Ach, na samą myśl aż ślinka cieknie. Jeśli stoisz właśnie przed dylematem, jaką patelnię kupić, aby spełniła Twoje oczekiwania, podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie.

Na co zwrócić uwagę kupując patelnię?

    1. Przeznaczenie
    2. Surowiec, z którego została wykonana
    3. Rodzaj powłoki, którą została pokryta wewnątrz
    4. Dno
    5. Możliwość mycia w zmywarce
    6. Rozmiar

Rodzaje patelni – ze względu na przeznaczenie

Wszechstronne, przystosowane do przygotowywania różnych potraw. Doskonałe do przyrządzenia jajecznicy na maśle, smażenia kotletów i warzyw. Taka patelnia zdecydowanie powinna znaleźć się w każdym domu.

Patelnia uniwersalna zasmakujradosci.pl

Dno tych naczyń zostało specjalnie zaprojektowane tak, by przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu można było grillować mięso, ryby, warzywa czy owoce, dzięki czemu tak przygotowane potrawy były zdrowsze. Ryflowane dno odpowiada za odprowadzenie nadmiaru tłuszczu z potraw.

Patelnia grillowa zasmakujradosci.pl

Dno faliste jak w patelni grillowej. Ma kształt owalny lub też kształt ryby, aby można było przygotować ją w całości bez konieczności dzielenia. Czy wśród czytelników znajdują się jarosze? Patelnie do ryb będą dla Was najlepszym wyborem!

Patelnia do ryb Florina zasmakujradosci.pl

Patelnie do jajek

Posiadają specjalne zagłębienia przystosowane do  przygotowania sadzonych jajek, placków czy racuchów.

Patelnia do jajek Florina zasmakujradosci.pl

Gwarantują krótki czas przygotowania potraw oraz sprawiają, że dania są soczyste i bogate w składniki odżywcze. Idealna do dań mieszanych — warzyw z mięsem.

Patelnia grillowa zasmakujradosci.pl

Rodzaje patelni – ze względu na materiał, z jakiego są wykonane

Patelnia aluminiowa – są lekkie i doskonale przewodzą ciepło. Dzięki temu nagrzewają się bardzo szybko i przede wszystkim równomiernie. Dlatego są doskonałe do smażenia mięs, ryb czy owoców morza.

Patelnia stalowa – wyjątkowo trwałe i wytrzymałe; odporne na zarysowania i wysokie temperatury. Najczęściej wybierane przez profesjonalnych kucharzy. Nagrzewają się nieco dłużej niż patelnia aluminiowe, ale za to wolniej oddają ciepło. Pozostawiając przygotowane potrawy na patelniach stalowych, przez dłuższy czas pozostaną ciepłe i gotowe do spożycia.

Patelnia Żeliwna – wybór na długie lata. Wyjątkowo trwałe i wytrzymałe. Świetnie przewodzą ciepło i na długo zachowują wysoką temperaturę.

Patelnie aluminiowe Florina zasmakujradosci.pl

Patelnia miedziana – mogą być też wyjątkową ozdobą ze względu na nietypowy kolor. Uwielbiają je profesjonaliści, bo nagrzewają się i chłodzą błyskawicznie. Niemniej mają też swoje wady. Miedź nie jest odporna na działanie kwasów zawartych w żywności.

Patelnia tytanowa – wyjątkowo odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Poza dużymi atutami główną wadą jest cena. Można na nich smażyć bez tłuszczu używając np. minimalnej ilości wody. Potrawy przygotowane w ten sposób zachowują naturalny smak i aromat.

Patelnia granitowe/mineralna – to naczynia, które łączą w sobie funkcjonalność i wytrzymałość powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym, który gwarantuje nieprzywieralność.

Patelnie mineralne Florina zasmakujradosci.pl

Rodzaje patelni – ze względu na typy powłok

Powłoka ceramiczna – obecnie coraz popularniejszy wyrób. Zaletą tej powłoki to odporność na zarysowania. Równomiernie się nagrzewają i świetnie oddają to ciepło potrawom, co sprzyja środowisku poprzez niższe zużycie energii.

Omlet na patelni ceramicznej Florina zasmakujradosci.pl
Patelnie teflonowe Florina zasmakujradosci.pl

Powłoka teflonowa – wciąż bardzo popularna i bardzo chętnie wybierana. Ta powłoka jest trwałym materiałem, ale może ulec zarysowaniu i uszkodzeniu. By cieszyć się jak najdłużej taką patelnią, nie należy myć jej w zmywarce, szorować ani stosować podczas smażenia metalowych sztućców. Zarysowana powierzchnia traci swoje nieprzywierające właściwości. Pozostałe powierzchnie non-stick są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne

Powłoka kamienna – nie dość, że szybko i zdrowo przygotujesz potrawy dla rodziny i przyjaciół, to dodatkowo nie będziesz się trudzić przy jej czyszczeniu. Jej nieprzywierająca powierzchnia pozwala na użycie minimalnej ilości tłuszczu! Wyjątkowo trwałe i odporne – podczas smażenia możesz używać dowolne przybory kuchenne, zarówno drewniane, teflonowe, a nawet metalowe.

Garnki Kamienne Florina zasmakujradosci.pl

Rodzaje kuchenek na których można stosować patelnie

Patelnia na indukcję zasmakujradosci.pl

To kryterium ma znaczenie tak naprawdę tylko w jednym przypadku przy wyborze patelni – jeśli używamy kuchenki indukcyjnej. Naczynie bowiem musi mieć specjalne dno, które jest na pierwszy rzut oka płaskie i równe. A najłatwiej to sprawdzić przykładając do dna magnes, testując w ten sposób jego przyciąganie. Najlepiej, wybierając naczynie, upewnić się, czy ma oznaczenie indukcji symbolem „sprężynki”.

Każda patelnia, która nadaje się na indukcję działa również na innych kuchenkach!

Zasady zdrowego smażenia

Wybrałeś patelnię? Osiągnąłeś już połowę sukcesu. Zapamiętaj jeszcze kilka zasad, w jaki sposób smażyć potrawy, by uzyskać zdrowy i wyśmienity efekt.

Patelnię powoli rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Jej prawidłowość sprawdzisz, wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, oznacza to, że patelnia uzyskała wskazaną temperaturę.

Dodaj niewielką ilość tłuszczu (tylko jedna łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kliku porcji mięsa). Do krótkiego smażenia najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.

Po nałożeniu tłuszczu na patelnię, odczekaj chwilę, aż ten zacznie lekko dymić.

Wrzuć wybrane składniki na patelnię. Smaż jedną stronę przez 2 minuty. Przerzuć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.

Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty.

Krótki proces smażenia zapewni Twojemu daniu niską kaloryczność i pełen bukiet smaków. Na nowo odkryjesz swoje ulubione potraw.

Zdrowe żywienie z patlnią Florina zasmakujradosci.pl
Florina Modi zestaw garnków i patelni zasmakujradosci.pl
Patelnia Florina Maja zasmakujradosci.pl

Czy wiesz, że…

Dobra powłoka nieprzywierająca to wyjątkowa technologia. Rozgrzana powłoka przekazuje ogromną ilość ciepła przygotowywanej potrawy, równocześnie tworząc między potrawą a powierzchnią patelni mikroskopijną poduszkę powietrzną.

Patelnia Florina Jagoda zasmakujradosci.pl

Dla wegetarian, których dieta nie zawiera mięsa ani ryb polecane są patelnie głębokie typu wok lub grillowe, które idealnie nadają się do obróbki warzyw.

WOK Florina zasmakujradosci.pl

Środki czyszczące używane powszechnie w zmywarkach skracają żywotność produktów. Zawsze należy dokładnie zapoznać się z informacjami na opakowaniu. Niektóre patelnie np. z rączką soft touch w ogóle nie powinno się myć w zmywarkach.

Wybierając patelnię trudno jednoznacznie określić czy lepszym wyborem będzie ceramiczna czy teflonowa. Wiele zależy od indywidualnych preferencji. Warto mieć dwie różne patelnie w domu z różnym przeznaczeniem.

Makaron w garnku Florina Granite zasmakujradosci.pl

Dobrej jakości patelnie aluminiowe z powłoką non-stick polecane są dla osób odchudzających się i dbających o zdrowe odżywianie, gdyż możemy smażyć bez tłuszczu dowolną potrawę bez ryzyka jej przypalenia.

Powłoki patelni różnią się pod względem trwałości. Najbardziej podatna na uszkodzenia jest powłoka teflonowa. Łatwo ją zarysować, zarówno podczas używania akcesoriów kuchennych, jak i podczas przechowywania. Zarysowana powierzchnia teflonowa traci swoje nieprzywierające właściwości. Pozostałe powierzchnie non – stick są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Niemniej jednak nie powinno się stosować metalowych akcesoriów kuchennych. Bezpieczne i bardziej praktyczne są łopatki plastikowe, silikonowe bądź drewniane.

Florina Smart - akcesoria kuchenne zasmakujradosci.pl