Pomidorowy sos to idealna propozycja na pizzę lub do przepysznego spaghetti bolognese, a wykonany własnoręcznie smakuje najlepiej !!
Zaczynajmy !
Składniki:
- 1 kg pomidorów dobrej jakości ( mogą być śliwkowe )
- cebula
- 1 seler ( łodyga )
- 4 marchewki
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki, następnie wrzuć wszystkie warzywa oraz bazylię do odpowiedniego garnka z powłoką non-stick. Gotuj przez dwie godziny.
Po zdjęciu z ognia, zmiksuj wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego. Do sosu dodaj sól i pieprz oraz dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek. Odstaw sos na godzinę, aż przestygnie i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Przestudzony sos przelej do słoików, lub butelek Quattro Stagioni. Słoiki nie powinny być wypełnione do samego końca. Sprawdź również: Sos pomidorowy. Przetwory z pomidorów
Oczyść krawędzie słoików i dokręć pokrywki bez użycia nadmiernej siły ( zbyt ciasne zamknięcie nie pozwala na ucieczkę powietrza i dlatego nie występuje podciśnienie ). Następnie słoiki umieść w odpowiednim garnku, najlepiej jeśli będzie to garnek przystosowany do gotowania słoików, unikniesz wówczas obtłuczeń.
Zalej słoiki ciepłą wodą i zagotuj. Po osiągnięciu wrzenia należy gotować jeszcze 30 minut. Po ostygnięciu słoików sprawdź, czy środek pokrywy został wciśnięty ( znak prawidłowej pasteryzacji ). Sosy przechowuj w chłodnym miejscu.
Voila !