Potrawy wielkanocne i ich tradycja stoi na kilku ważnych filarach, a są nimi: żurek wielkanocny, jajka faszerowane, mazurek, sałatka, ćwikła, pasztet i babka wielkanocna. Ale co tak naprawdę jest podstawą? Śniadanie wielkanocne!
Koszyczek wielkanocny to podstawa śniadania wielkanocnego. W zasadzie wypełniony na bogato koszyczek wiklinowy wystarczyłby w zupełności na śniadanie, ale z racji tego, że jesteśmy bardzo gościnnym narodem, to i zjeść lubimy i potrafimy. Potrawy wielkanocne i ich lista jest długa.
Co wkładamy do koszyczka?
- Baranek wielkanocny – znak ofiary i męki Chrystusa
- Jajko – symbolizuje nowe życie, narodziny
- Wędlina – symbolizuje bogactwo i dostatek
- Chleb – symbolizuje Chrystusa – chleb życia dla chrześcijan
- Chrzan – symbolizuje mękę Pańską, jej gorycz
- Sól – chroni przed duchowym zepsuciem
- Pieprz – symbolizuje nieśmiertelność
- Babka – symbol doskonałości
Koszyczek wielkanocny to nie jedyny punkt programu. Śniadanie wielkanocne w każdym polskim domu jest na bogato – żeby tradycji stało się zadość!
Na stole wielkanocnym króluje ciasto Wielkanocy – mazurek, a obok niego babka. Najczęściej jest to babka gotowana lub babka ucierana. Przepis na fit babkę znajdziesz tutaj – babka z fasoli.
Kolejną potrawą są jajka faszerowane. Ile domów tyle sposobów. Dziś poznasz nasz ulubiony sposób na jajka faszerowane! Potrawy wielkanocne są bogate w jajka na wiele sposobów.
Ulubiona sałatka Polaków – sałatka gyros!
Mazurek
To ciasto jakie w niemalże każdym domu przygotowywane jest przed świętami wielkanocnymi. Kruche ciasto to podstawa tradycyjnego mazurka, nadzienie od kajmaku, po masy orzechowe, chałwowe i wiele innych, ale największą atrakcją tego ciasta są „rysowane” na nich ozdoby.
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 80 g cukru
Nadzienie:
- słoiczek kwaśnego dżemu, na przykład dżem z czarnej porzeczki
- puszka masy kajmakowej, gotowa masa kajmakowa przyspieszy wykonanie ciasta
- do ozdoby: bakalie, orzechy, polewa czekoladowa
- Z podanych składników (zimnych) zagnieść ciasto kruche i włożyć je do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
- Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na kształt kwadratu, prostokąta lub jajka, od razu na papierze do pieczenia. Przyda się do tego wałek silikonowy. Boki przycinamy, aby powstał ładny kształt. Z resztek ciasta rolujemy wałeczek i układamy go na brzegach ciasta, kruchy spód nakłuwamy widelcem.
- Na spodzie rozsmarowujemy dżem.
- Ciasto na mazurek pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
- Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy lekko podgrzanym kajmakiem. Następnie dekorujemy i odstawiamy do skruszenia.
Jajka faszerowane
Faszerowane jajka można robić na wiele sposobów. Można je nadziewać przeróżnymi pastami na bazie żółtek, udekorować majonezem, a także panierować i smażyć w skorupkach.
Nadziewane jajka to wyśmienita przekąska, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Jajka faszerowane łososiem – składniki:
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 200 g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz
- szczypiorek do dekoracji
- Jaja obieramy i kroimy na połówki. Z każdej połówki wyjmujemy żółtko.
- Łososia drobno siekamy, łączymy z rozgniecionymi żółtkami jaj, majonezem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Białka jaj nadziewamy powstałą pastą i dekorujemy szczypiorkiem. Talerz do jaj będzie doskonałym naczyniem do wyeksponowania naszego kulinarnego dzieła.
Sałatka gyros
To ulubiona sałatka Polaków. Warstwowa sałatka, która zaskarbiła sobie masę serc żądnych doskonałych wrażeń smakowych. Ta pyszna sałatka sprawdza się przy różnorakich okazjach, nigdy się nie nudzi, a ze stołu znika jako pierwsza.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 1 duża czerwona cebula
- mały słoik ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 4 łyżki ketchupu
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę i oprószamy przyprawą gyros. Następnie odstawiamy na minimum 30 minut.
- Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i kroimy w pióra, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, ogórki konserwowe również kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Z kapusty pekińskiej wykorzystujemy połowę z zieloną częścią, gdzie liście są cieńsze. Kapustę kroimy w cienkie paseczki.
- Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, z olejem, na złoty kolor, przez około 10 minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
- Składanie sałatki gyros: salaterka jakiej będziemy używać musi być przezroczysta, ponieważ z zewnątrz chcemy widzieć warstwy sałatki. Na dno wsypujemy usmażonego kurczaka. Następnie rozsmarowujemy na nim ketchup. Na ketchup kolejno wykładamy czerwoną cebulę, ogórki, kukurydzę oraz paprykę. Całość polewamy majonezem wymieszanym z jogurtem greckim. Na wierzch układamy posiekaną kapustę pekińską.
Pamiętajcie, że oprócz jedzenia jakie króluje na naszych stołach, ważna jest również miła atmosfera i życzliwość współbiesiadników.
Sprawdź: Żurek z chlebem – polska Wielkanoc