Dowiedz się, które warzywa kupić, jak je przechowywać, aby były świeże i jak korzystać z nich w sposób, który pokochasz!
Kupowanie warzyw
Jeżeli większość tego, co jecie, stawia świeże warzywa na pierwszym planie, musicie przeczytać ten artykuł.
Nie myśl, co przygotujesz z kupionych warzyw, bo z nich zawsze można ugotować coś pysznego. Po pierwsze poszukaj warzyw, które dobrze się utrzymują przez tydzień lub dłużej. Po drugie, poszukaj takich, które możesz zamrozić. W ten sposób będziesz mieć wiele opcji przygotowania posiłku, na który właśnie masz ochotę.
Dzisiaj dowiesz się jak przechowywać warzywa, aby były świeże, soczyste i jędrne.
Wybór i przechowywanie warzyw długo utrzymujących się
Cebula i czosnek
Jakie wybrać: Kupuj te nieuszkodzone i twarde
Jak długo można je przechowywać: kilka tygodni
Przechowywanie: w chłodnym, suchym miejscu, takim jak szafka lub blat kuchenny
Jak wykorzystać je w kuchni: w zupach, sosach, makaronach i nie tylko.
Wypróbuj nasz wyciskacz do czosnku.
Brokuły i Kalafior
Jakie wybierać: kupuj takie, które wyglądają świeżo
Jak długo można je przechowywać: do tygodnia
Przechowywanie: W plastikowej torbie w lodówce
Jak wykorzystać je w kuchni: pieczone brokuły i kalafior to fantastyczne przystawki. Możesz je również podać z makaronem, polać je masłem lub dodać do sałatki. Zastosowań świeżych brokułów i kalafiora nie mają końca.
Wypróbuj nasz garnek próżniowy, w którym szybko ugotujesz warzywa nie tracąc wielu cennych witamin.
Kapusta
Jak wybierać: kupuj jędrne warzywa bez dziurek i pleśni
Jak długo można ją przechowywać: do 2 tygodni
Przechowywanie: w plastikowej torbie w lodówce
Jak wykorzystać ją w kuchni: surowa kapusta jest świetnym dodatkiem do surówek i sałatek. Możesz również ją dusić, prażyć lub smażyć, aby zrobić prosty dodatek do obiadu.
Wypróbuj nasz pojemnik ze szkła, idealny do przechowywania surówki.
Jarmuż, szpinak, sałata, liście boćwiny
Jak wybierać: kupuj tylko świeże liście, nie zwiędnięte
Jak długo można je przechowywać: do tygodnia w lodówce. Po tym czasie zamrozić.
Przechowywanie: w plastikowej torbie w szufladzie na warzywa w lodówce. Możesz także liście takie zawinąć w ręcznik papierowy, aby wchłaniał on nadmiar wilgoci.
Jak z nich korzystać: podsmaż świeżą zieleninę, aby zrobić prosty dodatek do dania, użyj do sałatek, dodaj do zupy lub podaj z makaronem.
Zobacz: wirówka do sałaty
Ziemniaki
Jakie wybierać: suche, jędrne
Jak długo można je przechowywać: przechowywanie warzyw, takich jak ziemniaki, może trwać do miesiąca
Przechowywanie: W chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, jak szafka kuchenna, spiżarnia
Jak wykorzystać je w kuchni: Pieczone ziemniaki, smażone ziemniaki, sałatka warzywna, zapiekanka ziemniaczana.
Wypróbuj nasze szklane naczynie żaroodporne
Warzywa korzeniowe: Marchewka, buraki, rzodkiewka, pietruszka, seler, rzepa, kalarepa i inne
Jakie wybierać: kupuj jędrne warzywa bez zmian chorobowych
Jak długo można je przechowywać: kilka tygodni
Przechowywanie: Odetnij wszystkie natki, zawiń korzenie w plastikowe torby i przechowuj je w lodówce.
Wskazówka: nie wyrzucaj naci! Trzymaj je w słoiku z wodą, przydadzą się do posypania kanapek, przygotowanych potraw lub do zrobienia pesto.
Jak wykorzystać je w kuchni: zupy, sosy, świeże sałatki, surówki.
Zobacz nasz obierak do warzyw z uchwytem.