Kuchnia to niekwestionowane serce każdego domu. Budując, projektując, a w końcu urządzając kuchnie, dbamy o najmniejszy szczegół. Każdy detal ma dla nas ogromne znaczenie. W trakcie użytkowania sytuacja niestety się zmienia i do naszych kuchni wkrada się chaos. Spowodowany jest nadmiernym nagromadzeniem żywności i artykułów niezbędnych do gotowania. Pora uporządkować kuchenne szafki i blaty! Czas przywrócić kuchni utraconą świetność!
Kuchnia serce domu
Każda Pani domu marzy o idealnej kuchni. Kuchnia, często nazywana jest sercem domu. Nic w tym dziwnego, spędzamy w niej mnóstwo czasu. Jest to miejsce, w którym nie tylko przygotowujemy posiłki, ale przede wszystkim spotykamy się z członkami całej rodziny. Pijemy tam wspólną kawę czy herbatę, omawiając najważniejsze aspekty nadchodzącego dnia- rankiem, oraz minionego- wieczorem.
Kuchnia- nasz ideał
Urządzając kuchnie, dbamy o najmniejsze szczegóły. Każdy detal traktowany jest przez nas z niezwykłą dbałością. Zaczynamy od wyboru szafek, płytek, sprzętu AGD: zarówno tego większego, jak i mniejszego, ale przede wszystkim skupiamy na funkcjonalności, a co za tym idzie wygodzie użytkowania.
Trójkąt roboczy kuchni
Trzymamy się zasady „Trójkąta roboczego kuchni”, czyli konkretnego rozmieszczenia trzech głównych elementów kuchni: lodówki, zlewozmywaka oraz płyty kuchennej. Każdy z wyżej wymienionych sprzętów AGD powinien znajdować się na wierzchołku trójkąta. Takie rozmieszczenie zapewnia bliskość wszystkich elementów, a tym samym wspomnianą wyżej wygodę w poruszaniu się po kuchni podczas gotowania.
Wyposażenie kuchni
Wybierając płytki, skupiamy się na tym, by były łatwe w utrzymaniu czystości i nie było widać na nich każdej kropli tłuszczu, czy innych zabrudzeń. Tak samo postępujemy z meblami kuchennymi, blatem, czy zlewozmywakiem. Każdy element wyposażenia kuchni, który ma do niej trafić, musi spełniać nasze oczekiwania. Dużo czasu zajmują nam analizy, jaki model zmywarki, mikrofalówki, lodówki czy piekarnika będzie odpowiadał naszym wymogom.
Czas i energia poświęcone na dopasowanie wszystkich składowych kuchni sprawia, że w większości przypadków uzyskujemy pożądany efekt. Naszym oczom ukazuję się zarys miejsca idealnego, przysłowiowego serca domu.
Po jakimś czasie użytkowania do kuchni wkrada się chaos.
Po jakimś czasie użytkowania do kuchni powoli wkrada się jednak chaos, wszystko dzieje się dlatego, że nieustannie przybywa w niej żywności, akcesoriów i przypraw. Powoli wszystkie szafki się zapełniają. Coraz częściej tracimy czas na szukanie czegoś, co jeszcze przed chwilą było „pod ręką”.
Co zrobić, by przywrócić świetność swojej kuchni?
Poniżej przedstawię wam kilka fajnych patentów na przechowywanie i uporządkowanie przypraw, składników sypkich oraz innej żywności. Dzięki nim przywrócicie świetność swojej kuchni, a żywność przechowywana będzie w sposób, który przedłuży jej świeżość. Przechowywanie żywności w odpowiedni sposób – zwolni miejsce w szafkach na akcesoria, które nie miały swojego miejsca. Zapanuje ład. Dzięki takim rozwiązaniom zyskamy również kilka elementów dekoracyjnych.
Przechowywanie żywności – przyprawy
Podczas gotowania najczęściej sięgamy po przyprawy, ponieważ nie da się bez nich dobrze gotować. Chaos, jaki może zapanować w szafce, w której je trzymamy, często jest tak duży, że nie sposób go opisać. Pootwierane opakowania, rozsypana zawartość, utrata aromatu i świeżości, to utrapienie nie jednej z kobiet. Znalezienie czegoś w tej szafce, to nie lada wyzwanie. Zatem, jak przechowywać przyprawy, by szukanie pożądanej przez nas w danej chwili przyprawy, nie zajmowało dużo czasu?
Jeśli jeszcze nie macie przyprawników, to polecam je z całego serca. Posiadają uszczelkę, dzięki której przyprawy nie tracą świeżości i aromatu. Szczelne zamykanie, to jednocześnie gwarancja, że zawartość się nie rozsypie. Polecam umieścić w nich zioła, takie jak: bazylia, zioła prowansalskie, oregano czy majeranek, które najszybciej tracą swoje właściwości. Przyprawy, których używamy z największą częstotliwością, spokojnie można umieścić na blacie roboczym, tuż pod ręką. Przyprawniki z zawartością wyglądają bardzo efektownie.
Młynki do soli i pieprzu-akcesoria do przypraw
Obok samych przyprawników, warto mieć w swojej kuchni elektryczne bądź klasyczne młynki do soli i pieprzu. Świeżo zmielone, są dużo bardziej intensywne, a smak potraw dzięki temu- dużo lepszy. Młynki dostępne na rynku są różnorodne. Wyglądają naprawdę dizajnersko. Spokojnie mogą zająć miejsce na blacie, tuż obok przyprawników.
Przechowywanie żywności – zapasy przypraw
Większość kobiet dba o to, by nie zabrakło jej potrzebnych do gotowania składników, w tym przypraw. W związku z tym często gromadzi ich zapasy. Jak przechowywać zapasy przypraw? Dla zapanowania nad ich ilością warto zainwestować w plastikowe koszyki, które podzielą szafkę, czy szufladę i ułatwią odnalezienie tego, czego szukamy. Warto wprowadzić jakiś podział- każdy koszyk, dla innej grupy, np.: zioła, przyprawy do pieczenia ciast, przyprawy do mięs itp. W przypadku wykorzystania jakiejś przyprawy łatwo znajdziecie zapas, w celu uzupełnienia. Dobrze, jeśli ułożycie je od razu zgodnie z datą ważności produktu, tak by nic się nie przeterminowało. Takie koszyki występują w różnych rozmiarach, więc ich wielkość można dobrać według potrzeb.
Przechowywanie żywności – artykuły sypkie
Jak przechowywać artykuły sypkie takie jak: mąka, ryż, cukier, sól, bułka tarta? Otóż, powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu. Przesypując je w: wąskie, wysokie i plastikowe pojemniki na artykuły sypkie, zyskacie dużo miejsca w szafce. Dzięki ich transparentności, nie będziecie mieć też problemu z odnalezieniem pożądanego produktu. Dla maksymalnej optymalizacji miejsca, można zaopatrzyć się w pojemniki podzielone na komory ze specjalnymymi dozownikami, które pozwolą użyć danego produktu, bez rozsypywania się ich zawartości. To idealne rozwiązanie, gdy w kuchni znajduję się bardzo różnorodny asortyment artykułów spożywczych.
Artykuły sypkie używane sporadycznie
Makarony kasze i wszelkiego rodzaju płatki: jaglane, orkiszowe czy zwykle czekoladowe, to artykuły sypkie, których używamy sporadycznie. W ich przypadku nie potrzebujemy specjalnych dozowników, gdyż nie używamy ich tak często. Praktyczniejsze będą takie, które posiadają silikonową uszczelkę, oraz takie, które można postawić jeden na drugim, np. pojemnik na produkty Stockholm.
Pojemniki do przechowywania żywności, które jednocześnie będą dekoracją!
Brakuje wam elementów dekoracji? Wasza kuchnia wydaje się zbyt mało ciekawa? Zaopatrzcie się w pojemniki do przechowywania żywności, które jednocześnie będą dekoracją. W pojemnikach: ceramicznych, typowo dekoracyjnych, słoikach z wieczkiem, czy każdych innych, które wpadną wam w oko- umieśćcie, jakąś część produktów sypkich. Stawiając np. 3 słoiki tej samej bądź różnej wielkości obok siebie, wypełnione różnymi rodzajami: makaronów, ciastek czy choćby różnych gatunków kasz – można uzyskać fajny element wystroju. Warto pomyśleć też o kawie i herbacie, usytuowanych na blacie w formie dekoracji. Biorąc pod uwagę częstotliwość parzenia tych gorących napoi, będzie to bardzo praktyczne rozwiązanie. Przelanie oleju lub octu w fajną butelkę i ustawienie jej na blacie, również będzie ciekawym elementem dekoracyjnym.
Chroń żywność przed atakiem moli
Żywność przechowywana w oryginalnych, często nieszczelnych opakowaniach foliowych, bądź papierowych, narażona jest na atak insektów. Przede wszystkim chroń żywność przed atakiem moli! Pojemniki na żywność, mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę- chronią je przed insektami. Wyglądają też zdecydowanie bardziej estetycznie niż: wielokolorowe, porozrywane, często przybrudzone, oryginalne opakowania. Warto zwrócić uwagę, że większość z takich pojemników na żywność jest przeznaczona do mycia w zmywarce, więc utrzymanie ich w czystości nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.
Przechowywanie żywności – chleb i bułki
Osobna szafka na pieczywo to częsty widok. Zastanawia mnie, dlaczego chlebaki nie są już tak popularne, jak kilka lat temu. Jeszcze całkiem niedawno w każdym domu stała krajalnica, a obok niej chlebak. Logiczne jest, że odkąd w piekarniach i sklepach sprzedaje się głównie chleb krojony, to krajalnice poszły w zapomnienie. Zajmowały zresztą sporo miejsca i nie były zbyt bezpieczne. Z tego powodu nie jedna Pani domu się ich pozbyła. Myślę, że to dobrze.
Chlebak – pomoże Ci zachować świeżość pieczywa
Chlebak to pojemnik, który pomoże zachować Ci świeżość pieczywa na dłużej. Jest to wspaniały sposób na przechowywanie chleba. Obecnie wzory chlebaków są tak piękne i estetyczne, że zdobią nam kuchnie, a przy tym przybywa nam miejsca w postaci pustej szafki na przechowywanie, np. małego sprzętu AGD czy innych artykułów niezbędnych do gotowania. Należy pamiętać, iż chcąc przedłużyć świeżość chleba, nie należy trzymać go w foliowych woreczkach, gdyż sprzyja to szybkiemu pojawieniu się pleśni, która z kolei jest bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia! Zły sposób przechowywania może doprowadzić również do czerstwienia i utraty smaku pieczywa. Chlebak uchroni chleb przed przedwczesnym wystąpieniem tych zjawisk. To specjalne pudełko ogranicza dostęp powietrza i światła oraz zapewnia suchość. Dla optymalizacji warunków dla chleba należy przykryć go płócienną ścierką.
Przechowywanie żywności – warzywa i owoce
Warzywa i owoce należą do grupy żywności z krótkim terminem do spożycia. Większość z nich powinna być przechowywana w lodówce. Fakt ten wynika, przede wszystkim, z tendencji do ich psucia się i gnicia. Niska temperatura hamuje proces dojrzewania, a tym samym wydłuża żywotność warzyw i owoców. Zapotrzebowanie zbilansowanej diety ludzi na spożycie warzyw i owoców jest bardzo duże. Często posiadamy w domu takie ilości, które nie mieszczą się w lodówce. Jeśli lodówka nie jest w stanie pomieścić wszystkiego, co chcecie w niej umieścić, dobrze zaopatrzyć się w specjalne organizery lub pojemniki przeznaczone do lodówki, np. Pojemnik do żywności Bormioli Rocco Frigoverre Evolution, które ustawia się jeden na drugim. Dzięki temu zyskujemy sporo miejsca.
Gatunki owoców i warzyw, które mogą być przechowywane poza lodówką?
Jeśli posiadacie w waszej lodówce organizery, a pomimo to, miejsca nadal jest zbyt mało, warto przeanalizować, które gatunki warzyw i owoców, mogą być przechowywane poza lodówką.
Do grupy owoców, które mogą, ale nie muszą być w lodówce, należą: jabłka, gruszki, avocado, banany, mango, ananasy czy cytrusy. Te owoce z powodzeniem umieścić można, np. na kuchennym blacie w koszyku: drucianym, rattanowym czy polirattanowym. Z kolei do grupy takich warzyw, należą: pomidory, ogórki, cebula, czosnek czy ziemniaki.
Zwróć uwagę:
-Cytryna po rozkrojeniu, może być przechowywana w lodówce, bądź poza nią. Należy jednak zadbać o dodatkowy szczelnie zamykany pojemnik.
-ziemniaki, cebula, czy czosnek powinny być przechowywane w ciemnym miejscu. Nie zajmą więc ani lodówki, ani pięknie zaaranżowanego blatu kuchennego. Najlepiej schować je do spiżarki, piwnicy, bądź po prostu włożyć do szafki pod zlewem.
Nie przechowuj warzyw i owoców w foliowych torebkach
Ważne, by nie przechowywać warzyw i owoców, w foliowych torebkach (zdecydowanie przyspieszają proces ich psucia się! A przy tym wyglądają nieestetycznie). Po przyjściu ze sklepu wyciągamy je z nich i przekładamy, np. do wspomnianego wyżej dużego koszyka z rattanu, (tworzywo to, jest łatwe w utrzymaniu, odporne na zarysowania), ustawionego np. na stole, bądź chowamy bezpośrednio do lodówki.
Miejsce w szafkach = porządek
Tymi kilkoma kosmetycznymi zmianami, łatwo przywrócicie porządek w kuchni. Uporządkowanie żywności, zwolni trochę miejsca w szafkach, na inne potrzebne do gotowania akcesoria. Miejsce w szafkach = porządek. Ważne, by wszystko miało swoje miejsce, bo tylko to gwarantuje ład i porządek. Tworząc nowy schemat zagospodarowania przestrzeni w kuchni, należy zadbać by w szafkach, które usytuowane są wysoko, schować rzeczy, których nie używa się na co dzień, np. klosz na tort. Rzeczy potrzebne, oczywiście muszą być „pod ręką”. Zróbcie przegląd tego, co posiadacie, a oczami wyobraźni ujrzycie, co gdzie powinno być, by kuchnia była tak idealna i praktyczna jak wtedy, gdy każdy jej milimetr był dopracowany w stu procentach.