Przepis na gofry – gofry idelne
Wakacje, czas wolny, odcięcie od wszystkiego (dobre nawyki, dieta) i nagle jak wryta staje przed Tobą budka z goframi.
Podczas wakacji takich kuszących sytuacji jest mnóstwo i nie chodzi o to, żebyśmy z wakacji wracali z nadbagażem kilogramów, ale nie spróbować gofra nad morzem to grzech. Te chrupiące gofry są tak pyszne, że ciężko się im oprzeć.
Mamy dla Was dobrą wiadomość. Podajemy przepis na gofry jak z budki nad morzem!
Ciasto na gofry:
- 420 g mąki pszennej typ 450
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 125 ml oleju roślinnego
- 415 ml wody
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
- W drugiej misce wymieszaj olej z żółtkami i wodą.
- Połącz zawartości obydwu misek. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
- Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Ciasto na gofry odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie rozgrzej dobrze gofrownicę i piecz gofry. Studź na kratce, aby odparował z nich nadmiar wilgoci.
Gofry idealne – co musisz wiedzieć?
Jaką gofrownicę wybrać?
Aby gofry wyszły idealnie wypieczone i chrupiące, gofrownica powinna mieć odpowiednią moc.
Moc gofrownicy powinna być nie mniejsza niż 1000 W. W przeciwnym wypadku gofry nigdy nie wyjdą chrupiące, ponieważ nie będą odpowiednio mocno i szybko opiekane, a wilgoć nie będzie odpowiednio odprowadzana.
Jak upiec idealne gofry?
- rozgrzej gofrownicę do maksimum
- przed pierwszym nalaniem ciasta posmaruj pędzelkiem powierzchnie nagrzewające się
- nakładaj niewielką ilość ciasta, w przeciwnym wypadku podczas pieczenia wyleje się ono poza urządzenie. Idealną miarką może okazać się zwykła chochelka do zupy.
- nie otwieraj gofrownicy przed upieczeniem gofrów, w przeciwnym razie mogą już nie stać się chrupiące
- studź gofry na kratce, może być ta od piekarnika
Z czym podać gofry?
Gofry klasycznie podaje się z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Radzimy dodać do tego pyszne, zdrowe i świeże owoce, którym nikt się nie oprze.
Możesz rozpuścić również czekoladę, dodać kolorowe posypki, dżem, czy owoce w syropie.
Przepis na chrupiące gofry jest bardzo prosty, ale oprócz składników ważne jest ich wypieczenie. Zastosuj się do podanych rad, a gofry staną się Twoim popisowym daniem!
Sprawdź też Co zabrać w podróż, by przywieźć tylko piękne wspomnienia?