Rabarbar w kuchni

Rabarbar (rzewień) to bylina, która jak się okazuje, jest warzywem.

Mimo tego, że rabarbar w kuchni używany jest przez nas głównie do słodkich wypieków, czy pysznych orzeźwiających kompotów, jest warzywem. Jego cierpki i kwaśny smak sprawia, że wielu z nas zapytanych o to, czy rabarbar to warzywo, czy owoc, z pewnością odpowiedziałoby, że rabarbar to owoc. Jednak nie ma to znaczenia, czym rabarbar by nie był, nie wyobrażam sobie wiosny bez tego cudownego składnika w mojej kuchni.

W kuchni używamy łodyg – ogonków liściowych. Ogonki mogą być zielone, różowe, a nawet czerwone. Im ogonek liściowy jest bardziej czerwony, tym rabarbar jest słodszy.

Rabarbar zbieramy tylko do połowy czerwca, ponieważ później w ich łodygach gromadzi się zbyt duża ilość szczawianów, co niekorzystnie wpływa na działanie naszego organizmu. Może nawet dojść do zatrucia pokarmowego. Zbieramy łodygi, które nie są starsze niż 5 tygodni.

Jeżeli zastanawiasz się, w jaki sposób rabarbar może znaleźć się w Twoim ogródku, to są trzy wyjścia:

  1. Kupujesz gotową sadzonkę u sprzedawcy.
  2. Wypatrujesz rabarbaru u znajomych, a ci dzielą się z Tobą swoim kwaśnym zielonym szczęściem.
  3. Hodujesz rabarbar od ziarenka. To nie jest trudne, a cieszy niesamowicie.
rabarbar w wazonie zasmakujradosci.pl

Rabarbar – wartości odżywcze

Młody czerwony rabarbar zawiera bardzo dużo witaminy C. Witamina C odpowiada za walkę z wolnymi rodnikami, działa świetnie na naszą odporność, a także usprawnia procesy krwiotwórcze – ułatwia przyswajanie żelaza. Oprócz witaminy C, zawiera również znaczne ilości witamin A i E, a także potasu i kwasu foliowego.

Niestety, nie należy z nim przesadzać, ponieważ zawarte w nim szczawiany wypłukują z organizmu wapń. Kwas szczawiowy zawarty w rabarbarze, przekształca się w szczawian wapnia i odkłada się w postaci kamieni nerkowych w układzie moczowym. Spożywany z rozwagą, nie przysporzy problemów.

ciasto drożdżowe z rabarbarem zasmakujradosci.pl

Rabarbar wykorzystujemy w kuchni głównie do ciast. Najczęściej jest to surowy rabarbar pokrojony na małe cząstki, który kładziemy na cieście drożdżowym, ucieranym lub kruchym. Ten kwaśny składnik rewelacyjnie przełamuje smak słodkiego ciasta. Czasami jednak przed pieczeniem jeszcze go karmelizujemy, wtedy finalnie będzie wprost rozpływał się w ustach. Rabarbar karmelizujemy z dodatkiem cukru bądź miodu. To jednak nie koniec słodyczy, jaka towarzyszy rabarbarowi. Sięgamy jeszcze po słodką, chrupiącą kruszonkę, czy cukier puder.

Oprócz ciast robimy jeszcze orzeźwiający kompot z rabarbaru, który świetnie gasi pragnienie. Może być to sam rabarbar lub rabarbar z dodatkiem truskawek. Truskawki świetnie komponują się z łodygami rabarbaru w tym orzeźwiającym napoju. Kompot wymaga dosłodzenia — jest bardzo kwaśny i raczej nikt nie byłby go w stanie przełknąć bez dodatku słodyczy.

W połowie czerwca, kiedy przypadają ostatnie dni, w których możemy go zerwać, warto zawekować kilka małych słoiczków, żeby móc się nim cieszyć na przykład zimą. Możemy zawekować go do słodkich wypieków, ale również zrobić z jego dodatkiem sosy do dań mięsnych.

Rabarbar świetnie nadaje się do mrożenia. Po rozmrożeniu nie zmienia swojej struktury. Dlatego jeżeli tylko masz miejsce w swojej zamrażarce zamróź sobie niewielki zamykany pojemnik tego wiosennego cuda i ciesz się nim w najbardziej do tego odpowiednim momencie.

Sprawdź: Mrożenie warzyw

Rabarbar w kuchni – ciasta z rabarbarem

Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa.

Pamiętam, że nasza sąsiadka miała ogromny rabarbar, którym chętnie się dzieliła, a wtedy powstawało przepyszne ciasto drożdżowe. Najlepsze ciasto drożdżowe robiła oczywiście babcia, ale ona zawsze robiła wszystko „na oko” i konkretnych składników nigdy nie udało mi się poznać.

Wspaniałym dodatkiem do ciasta ucieranego jest mieszanka owoców i rabarbar, mimo że jest warzywem, bardzo dobrze komponuje się z innymi owocami. Rewelacyjnym kompanem dla rabarbaru są truskawki.

Ciasto kruche z warstwą podsmażonych owoców zagęszczonych mąką ziemniaczaną to istna poezja smaku.

Karmelizowany rabarbar można również wykorzystać do ciast jako przełożenie, czy dodatek do rolady z bitą śmietaną.

Ciasto drożdżowe i rabarbar w wazonie zasmakujradosci.pl
ciasto drożdżowe z rabarbarem zasmakujradosci.pl

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe – składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Karmelizowany rabarbar – składniki:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
Kruszonka – składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 70 g zimnego masła

Przygotowanie:

  1. Drożdże wraz z cukrem rozpuść w mleku. Posłuży Ci do tego plastikowa miska i trzepaczka.
  2. Do drożdży z mlekiem i cukrem dodaj całe jajko i żółtka, masło i mąkę z solą. Wyrabiaj ciasto ręcznie około 10 minut. Kiedy składniki ciasta dobrze się połączą odłóż ciasto w ciepłe miejsce uprzednio przykrywając je ściereczką. Szeroki wybór wzorzystych ściereczek kuchennych znajdziesz w naszym sklepie.
  3. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 22 na 32 centymetrów i przełóż do dużej blachy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rabarbar pokrój w małe kawałeczki i karmelizuj na standardowej patelni z dodatkiem masła i miodu. Kiedy odparuje cały sok, rabarbar jest już gotowy.
  5. Na ciasto drożdżowe wyłóż równomiernie przestudzony rabarbar.
  6. Składniki kruszonki umieść w misie i przecieraj między dłońmi, aż powstaną jednolite grudki.
  7. Kruszonką posyp wierzch ciasta.
  8. Wyrośnięte ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 35 minut.
  9. Upieczone ciasto możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto to magia zimnych składników.

Czy wiecie, że im mniej ciepła oddadzą Wasze ręce do ciasta, tym będzie ono bardziej kruche? Dlatego masło dodawane do ciasta powinno być bardzo zimne. Można je nawet wcześniej włożyć do zamrażarki. Wszystkie składniki na ciasto kruche powinniśmy początkowo siekać nożem, aby nie ocieplać go naszymi dłońmi. Dopiero kiedy składniki będą już dobrze posiekane, ciasto szybko zagniatamy, tylko do połączenia się składników.

Kruche ciasteczka nie wymagają dodatku proszku do pieczenia, a mimo to są kruche, ponieważ schładzamy je przed pieczeniem. Jeżeli chcecie uzyskać wzorki na kruchych ciastkach najlepiej jest włożyć je na kilka minut do zamrażarki, a następnie szybko upiec.

Miska pastelowaasmakujradosci.pl
Miętowa, pastelowa miska zasmakujradosci.pl

Ciasto kruche z rabarbarem

Ciasto – składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 180 g zimnego masła
  • 2 jaja
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
Warstwa owocowa – składniki:
  • 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki jeżyn lub malin
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • odrobina wody
Warstwa serowa – składniki:
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g śmietanki 30 %
Kruszonka – składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 g masła

Przygotowanie:

  1. Pokrojony rabarbar włóż do rondelka i podgrzewj przez 7 minut, następnie dodaj cukier i podgrzej jeszcze 2 minuty.
  2. Do rondelka dodaj resztę owoców, jeżeli są mrożone, podgrzej je przez tyle czasu, żeby zdążyły się rozmrozić, jeżeli są to świeże owoce – wystarczy im minuta, żeby puściły sok.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozrób z odrobiną wody i dodaj do gorących owoców. Zagotuj całość ciągle mieszając. Powstanie kisiel z kawałkami owoców. Należy go wystudzić przed położeniem na ciasto.
  4. Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. 2/3 ciasta od razu przełóż do blachy 27 x 37 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane owoce.
  6. Twaróg wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz cukrem.
  7.  Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj w ser. Tak przygotowany ser wyłóż na warstwę owoców. Na ser wyłóż kawałeczkami resztę ciasta.
  8. Składniki na kruszonkę rozetrzyj w dłoniach do otrzymania małych krup. Kruszonką posyp całe ciasto.
  9. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz je przez 45 minut.
ciasto z rabarbarem zasmakujradosci.pl
Blacha do pieczenia Florina Likoris zasmakujradosci.pl

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.