Puszyste naleśniki mogą być nie tylko, jako pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Sprawdzą się także, jako oryginalny poczęstunek dla gości. Przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Poniższy przepis jest idealny dla osób, które będą robić swoje naleśniki po raz pierwszy.
Puszyste naleśniki – Przygotowanie:
Do miski nierdzewnej Florina 20 cm dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Białka oddziel od żółtek i ubij wszystko w dwóch osobnych naczyniach.
Jeśli nie masz odpowiednich pojemników w których bezproblemowo ubijesz jaja – koniecznie przejrzyj produkty z oferty Bormioli Rocco i wybierz coś odpowiedniego.
Dodaj wszystkie składniki płynne (z wyjątkiem białek jaj) do składników stałych. Wszystko wymieszaj mikserem o odpowiedniej mocy.
Kiedy mieszanka będzie gotowa powoli dodawaj białka, mieszając delikatnie. Aby naleśnik był odpowiedniej wielkości, nalewanie ciasta ułatwi Ci duża chochla/łyżka wazowa. Na sam koniec polej swoje naleśniki syropem klonowym, i wrzuć garść jagód na wierzch.
Pamiętaj ! że sukces zależy także od odpowiedniej patelni do naleśników, która powinna posiadać grube, wielowarstwowe oraz nieprzywierające dno.
Składniki na puszyste ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 80 g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- syrop klonowy
- jagody
Na sam koniec polej swoje naleśniki syropem klonowym i wrzuć garść jagód na wierzch.
Pamiętaj! że sukces zależy także od odpowiedniej patelni do naleśników na indukcję, która powinna posiadać grube, wielowarstwowe oraz nieprzywierające dno.
Koniecznie sprawdź jeszcze to: Naleśniki