Spiżarnia to zaraz obok kuchni – serce domu
Najbardziej doceniamy zachomikowane zapasy wtedy, kiedy nie mamy możliwości wybrać się do sklepu lub po prostu tak jak obecnie, rozsądniej jest nie biegać do sklepu po jedną rzecz. Nasza spiżarnia jest wtedy bardzo pomocna
Są różne przypadki, przez które szybkie wyjście do sklepu okazuje się niemożliwe – choroba, zepsuty samochód, czy pandemia koronawirusa.
Spiżarnia w kuchni – żywność jaką musisz w niej mieć!
Produkty podstawowe, czyli takie, z których przygotujesz większość potraw to cenne zapasy, które zawsze uratują Cię z opresji. Niespodziewani goście? Ze spiżarnią nic i nikt nie jest w stanie Cię zaskoczyć!
Wchodzą goście i Ty cała na biało.. z ciasteczkami.
Zobacz też „Plastik czy szkło, czyli w czym najlepiej przechowywać jedzenie?”
Artykuły spożywcze jakie warto mieć w spiżarni:
- Makaron, ryż i kasza
- Puszki – warzywa strączkowe, owoce w syropie, pomidory, ryby
- Płatki owsiane, płatki ryżowe, płatki kukurydziane
- Suszone owoce, mrożone owoce, mrożone warzywa
- Oleje tłoczone na zimno, olej do smażenia
- Przetwory domowej roboty
Nie masz dodatkowego pomieszczenia na spiżarnię?
Nic straconego!
Spiżarnię możesz zaaranżować inaczej. Duże szafy przesuwne, szafy typu komandor, mogą być zupełnie jak regał do spiżarni.
Wystarczy, że po prostu przeznaczysz je własnie na tego typu produkty spożywcze.
Pamiętaj, że świat nie jest jednak taki kolorowy i duże zapasy mogą w jeden wieczór wylądować w koszu, bo produkty sypkie, orzechy, owoce suszone są smacznym kąskiem dla szkodników takich jak:
- mole spożywcze
- rybiki cukrowe
- trojszyk ulec
- mącznik młynarek
- skórnik słoniniec
- żywiak chlebowiec
- wołek zbożowy..
Jedynym słusznym sposobem jest przesypanie wszystkich sypkich produktów z oryginalnych opakowań do słoików i szczelnych pojemników.
W naszej ofercie znajdziesz pojemniki na żywność w wielu wariantach.