Truskawka – co musisz o niej wiedzieć?

Maj to miesiąc, w którym przyroda na dobre budzi się z zimowego snu i pięknie rozkwita. Drzewka owocowe cudownie kwitną, trawa się zieleni, wszędzie można dostrzec pąki nowych liści na drzewach. Jest to jedyna okazja, by cieszyć się wyglądem, tak szybko przekwitającego bzu i zachwycać się jego wyjątkowym zapachem. Pojawiają się też pierwsze nowalijki, a przydomowe ogródki wypełniają wschodzące warzywa. Maj to jednak przede wszystkim początek bardzo wyczekiwanego sezonu, kiedy truskawka jest najlepsza.

Na samą myśl, o tych: przepysznych, aromatycznych, czerwonych owocach- czuję ich smak. Nie da się go zapomnieć. W mojej głowie pojawia się mnóstwo smakołyków, w których główną rolę odgrywa truskawka, moje kubki smakowe czekają na ucztę.

Truskawka – samo zdrowie !

Co sprawia, że truskawka jest tak popularna? Czy sam smak i aromat to ich jedyna zaleta? Zdecydowanie nie! Pewnie większość z was, nie słyszała o dobrodziejstwach truskawek, a jest ich naprawdę sporo!

truskawka

Wartości prozdrowotne TRUSKAWKI– owocu przypominającego serce.

Źródło witamin i minerałów:

  • Witaminy C, (zawierają jej więcej niż cytrusy), dlatego wspomagają naturalną odporność, walkę z infekcjami, pracę serce oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
  • witamin z grupy B (Tiamina -Witamina B1, Ryboflawina – Witamina B2, Niacyna – Witamina B3, Pirydoksyna – Witamina B6,) dzięki tej grupie witamin, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomagają układ odpornościowy, wpływają na nasze serce, pomagają nam w utrzymaniu prawidłowego widzenia, oraz umożliwiają utrzymanie skóry, włosów i paznokci w dobrej kondycji.
  • żelaza, potasu, magnezu- w związku z tym zapobiegają anemii, wzmacniają serce, oraz korzystnie wpływają na cerę i włosy.
  • wapnia i fosforu- wzmacniają więc kości i zęby oraz pracę serca. Ponadto w połączeniu z magnezem działają odkwaszająco.
truskawka

Dobroczynne działanie truskawki

  • Znajdziemy w nich sole organiczne, które poprawiają przemianę materii, wspomagają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej, oraz usuwają zalegające resztki pokarmu z przewodu pokarmowego.
  • Wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym (IG=40) oraz zawartością cukrów prostych (glukoza i fruktoza), dlatego zalecane są diabetykom.
  • niskokaloryczne i dietetyczne– 100 g truskawek to zaledwie 28-35 kalorii
  • Mają działanie antynowotworowe, zawdzięczają je substancji o nazwie kwas elagowy, która poprzez hamowanie mutacji komórek, zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, a ponadto przyczynia się do likwidacji już powstałych. Wzmacnia układ immunologiczny
  • Dzięki antocyjanom, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, oraz utrzymują poziom dobrego cholesterolu HDL na stałym poziomie.
  • Zawierają fitocydy- związki bakteriobójcze, które wspomagają walkę ze stanami zapalnymi.
  • Mają w składzie bromelie (enzym rozkładający białka), dzięki czemu mają właściwości odtruwające i oczyszczające.
  • Dzięki dużej zawartości wody- poprawiają diurezę (działanie moczopędne), oraz wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.
truskawki

Truskawki- skąd je wziąć?

Najzdrowiej zajrzeć do przydomowych ogródków. Mamy wtedy pewność: że były uprawiane w sposób, który nie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia, i nie zawierają zbyt dużej ilości pestycydów, pochodzących z oprysków. Co jeśli nie mamy w ogródku sadzonek truskawki? Nic straconego! Miesiąc maj to ostatni moment, by na rabatach ogródków posadzić sadzonki truskawki (sadzi się je jesienią- od września do pierwszych przymrozków oraz wiosną- od marca do maja).

Sadzenie truskawek-co warto wiedzieć?

Sadzonki truskawek najlepiej kupować w szkółkach ogrodniczych( to zdecydowanie najlepsze i najpewniejsze źródło). Jeśli macie znajomych, bądź sąsiadów, którzy mają w swoich ogródkach pyszne truskawki, to świetnym pomysłem będzie po prostu poproszenie ich o aplegierki- na pewno nie odmówią, gdyż truskawki posiadają ich całe mnóstwo. Poniżej, podam wam kilka ważnych aspektów, o których należy pamiętać, podczas nasadzania je na grządki.

Sadzenie truskawek krok po kroku

W pierwszej kolejności znajdźmy miejsce dla sadzonek. By nasze truskawki, miały piękny kolor i były słodkie, należy wybrać miejsce mocno nasłonecznione. Jeśli im tego nie zapewnimy, będą małe i kwaśne.

Zadbajmy również, o podłoże. Truskawki lubią kwaśne środowisko- optymalne pH gleby, to 5,5-6. Warto zatem, porządnie przekopać ziemię i wymieszać ją z ziemią kompostową, dzięki temu będzie też odpowiednio spulchniona i przepuszczalna.

By ułatwić sobie pielęgnację truskawek, zróbcie rzędy oddalone od siebie o pół metra, a między nimi rozłóżcie włókninę antychwastową. Same truskawki na grządce, muszą mieć odstęp ok 25-30 cm, by miały miejsce na rozrost. Ważna jest również, głębokość dołków pod truskawki- muszą być na tyle głębokie, by ich korzenie się nie zawijały. Końcowy etap to oczywiście obfite podlanie posadzonych roślin wodą. 

Kupno truskawek– czym się kierować?

Nie każdy niestety mieszka w domu jednorodzinnym, z wystarczająco dużą działką, by znaleźć miejsce na grządki z truskawkami. Chcą raczyć się smakiem, tego wyjątkowego owocu, możemy je kupić: na ryneczku, w sklepie, w markecie bądź przejeżdżając obok pola, od przydrożnego sprzedawcy. Nie tylko poza sezonem na truskawki, ale również w jego trakcie, często możemy spotkać się z truskawkami pochodzącymi z importu: z Hiszpanii, Portugalii czy innych Państw. Takie truskawki, są zdecydowanie gorsze jakościowo (nie mają ani takiego smaku, ani aromatu jak nasze Polskie truskawki, które właśnie w naszym umiarkowano-ciepłym klimacie, mają idealne warunki do wzrostu). Na co zatem zwrócić uwagę? Jak kupić nasze rodzime polskie truskawki?  Po czym poznać, że w koszyczku są słodkie, jędrne, aromatyczne i przede wszystkim świeże owoce? Truskawka, truskawce nierówna.

Kieruj się zmysłami: wzroku, zapachu, smaku.

Chcąc kupić idealne owoce, kierujemy się głównie dwoma aspektami. Są to wygląd i zapach. Niestety, wybierając samymi oczami, często dajemy się oszukać. Nie wybierajcie ogromnych truskawek, idealnie kształtnych i intensywnie bordowych! Istnieje duże ryzyko, że pochodzą z uprawy szklarniowej, bądź są importowane z innego kraju. Nasze rodzime truskawki, dojrzewające w słońcu będą różniły się wielkością, będą drobniejsze, a ich czerwone zabarwienie, będzie zdecydowanie jaśniejsze, może być też nierównomierne.

truskawka

Zmysł węchu, będzie zdecydowanie lepszym doradcą. Dobre truskawki, będą pięknie i orzeźwiająco pachnieć (te sztuczne, często pozbawione są tej charakterystycznej woni). Polskie truskawki, są też twardsze i jędrniejsze, niż te z zagranicy, które  często swoją wielkość  zawdzięczają głównie obfitemu podlewaniu.

Smak- jeżeli sprzedawca, jest pewny, że sprzedaje dobry produkt, na pewno pozwoli sprawdzić smak i spróbować jednej truskawki przed kupnem. Naszego podniebienia nic nie jest w stanie oszukać.

Świeżość truskawek, można sprawdzić patrząc między innymi na tzw. szypułki (listki), jeśli są zwiędłe, truskawki na pewno nie należą do świeżych. Kupując cały koszyczek, warto również spojrzeć, na owoce na jego dnie. Sprzedawcy często stosują trik i celowo na wierzchu układają owoce świeże, pięknie wyglądające i jędrne, by zasłonić truskawki gorszej świeżości i jakości.

WAŻNE

Kupujcie truskawki z szypułkami ! Dzięki nim owoce dłużej zachowają świeżość, a podczas ich mycia nie nasiąkną wodą i nie stracą smaku (myjemy je dopiero przed spożyciem!). Po powrocie z zakupów należy jak najszybciej, wyjąc je z opakowania (koszyczka, bądź foliowej reklamówki) i przełożyć do naczynia, w którym nie będą się gniotły (każde odgniecenie przyspiesza proces gnicia i tworzenia się pleśni). Przechowywanie ich w lodówce, nieco wydłuży ich świeżość, ale może pozbawić je smaku i mogą „przejść lodówką”. Te cudowne owoce, niestety szybko się psują, więc należy je zjeść jak najszybciej!

Truskawka – co z niej zrobić?

Zacznijmy od tego, że świeże truskawki spożywane bez dodatków, są najzdrowsze! Nasze kubki smakowe, często jednak domagają się czegoś więcej. Świeże owoce, idealnie smakują z dodatkiem cukru, bądź bitej śmietany.

Truskawki? Zdecydowanie deser!

Bardzo popularne są wszelkiego rodzaju ciasta z dodatkiem truskawek (skubaniec, tarta, ciasto jogurtowe, ciasto drożdżowe, wszelkiego rodzaju torty itp.). Truskawki, to świetny dodatek do lodów, koktajli, czy shaków.

Przetwory z truskawek

Jeśli chcecie, cieszyć się smakiem truskawek przez cały rok, możecie je zamrozić w specjalnym pojemniku, bądź przetworzyć przy pomocy sokowników na pyszne soki, czy dżemy. Zimowe wieczory w towarzystwie ulubionych słoików i butelek z przetworami, z pewnością przywołają wspomnienia letnich, ciepłych dni.

W mojej głowie, jest naprawdę mnóstwo propozycji, ale uznałam, że podzielę się z wami przepisami na dwa smakołyki, które nie wymagają pieczenia, gotowania, ani innej czasochłonnej obróbki. Takie które są szybkie, łatwe i uniwersalne!

Przepis na tartę z truskawkami

Przy tak apetycznym temacie, jakim są truskawki przychodzi mi do głowy mnóstwo pomysłów, na smakołyki z truskawkami w roli głównej. Z czym łączyć te cudowne owoce, by wydobyć ich smak? Jak je przetworzyć? Do czego użyć?

Składniki:

  • 250-300 g herbatników
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3-4 łyżki nutelli
  • 250g serka mascarpone
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300-500 g truskawek

Wykonanie:

Spód:

W pierwszej kolejności, rozkruszamy herbatniki na miałką masę, możemy to zrobić poprzez zawinięcie ich w ściereczkę, bądź w woreczek i roztłuc, za pomocą tłuczka do mięs. (by nie uszkodzić waszych pięknych blatów kuchennych, koniecznie zróbcie to na desce do krojenia). Polecam jednak skorzystanie z rozdrabniacza lub blendera z funkcją rozdrabniacza, jest to zdecydowanie wygodniejsza alternatywa.

Do tak przygotowanej masy, dodajemy nutellę, oraz rozpuszczone masło i mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie wykładamy je na formę do tarty.Zanim przejedziemy do kremu, tak przygotowany spód, należy schłodzić w lodówce- mniej więcej przez godzinę.

Krem:

Do miski wlewamy śmietankę w temperaturze pokojowej i ubijamy ją za pomocą blendera. Możecie też użyć miksera. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone (również ogrzany do temperatury pokojowej) i miksujemy do momentu powstania gładkiej masy (robimy to jak najkrócej, by krem się nie zważył). Na schłodzony spód tarty wykładamy masę mascarpone.
Ostatni etap to dokładne umycie truskawek (pamiętajcie, że należy je myć ze szypułkami!) najlepiej na durszlaku, ponieważ ułatwi nam to odsączenie ich z wody. Następnie odrywamy szypułki, kroimy owoce na desce do krojenia i układamy je, na wcześniej przygotowanym spodzie tarty.

Tarte schładzamy w lodówce, do momentu ściągnięcia się kremu.

Gotowe ! Smacznego!

Nie posiadacie w domu naczynia do zrobienia tarty? Nic straconego! Możecie użyć do tego innych naczyń np. zamykanych słoików, lub pucharków do lodów. Podanie deseru w takiej formie, wygląda naprawdę bardzo efektownie !

Przepis na shake truskawkowy

Składniki:

125 g truskawek
1 banan
125 ml mleka
4 kulki lodów waniliowych

truskawka

Wykonanie:

W pierwszej kolejności, należy umyć truskawki, najlepiej używając durszlaka (by jak wspomniałam wyżej, nie nasiąkły wodą i łatwo było ją odsączyć), następnie odrywamy szypułki truskawek i obieramy banana ze skórki. Owoce kroimy w plasterki używając deski do krojenia . Przygotowane owoce przedkładamy do blendera kielichowego (możecie też, użyć wysokiego naczynia i każdego innego blendera) i miksujemy do uzyskania gładkości. Do masy dodajemy lody  i miksujemy, jednocześnie powoli wlewając do środka mleko. Po ok 1 minucie shake jest gotowy! Przelewamy go do butelki Quattro Stagioni  i od razu podajemy. Truskawka lekko przekrojona udekoruje otwartą butelkę.

Smacznego !

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.