Zdrowe przepisy na potrawy ze składników z twojej spiżarni!

Spiżarnia to ostatnimi czasy miejsce, gdzie gromadziłeś zapasy, jak jeszcze nigdy dotąd! Wykorzystaj je w prostych i zdrowych przepisach! Spójrz, jaki mamy dla Ciebie pomysł na obiad, makaron, czy bułeczki drożdżowe.

Jak zaopatrzyć spiżarnię?

Dla mnie dobrze zaopatrzona spiżarnia obejmuje trzy części kuchni:

  • piwnicę, typowo przeznaczone pomieszczenie na spiżarnię lub po prostu szafki kuchenne
  • lodówkę
  • zamrażarkę

Przechowuję w nich produkty przełożone do szklanych słoików lub pojemników do przechowywania żywności. Pozwala mi to przechowywać je bezpiecznie, bez obaw o to, że w pewnym momencie mogę stracić wszystkie swoje zapasy przez nieproszonych gości.

3 słoiki Bormioli Rocco z ziarnami.

Co przechowuję w szafce lub specjalnie do tego przeznaczonym pomieszczeniu w domu, czyli spiżarni?

Suche ziarna i makaron:

Moimi ulubionymi są płatki owsiane, kasze, komosa ryżowa, kuskus oraz biały i brązowy ryż. Lubię też przechowywać kilka kształtów makaronów w szafce.

Konserwy (weki przygotowane rok wcześniej):

Z mamą przygotowujemy mnóstwo przetworów i są to między innymi całe obrane pomidory, pomidory pokrojone w kostkę, przecier pomidorowy, przecier dyniowy, ketchup z cukinii, leczo, kiszonki, sałatki obiadowe, owoce w syropie, kompoty itd.
Fasola i rośliny strączkowe: Fasolka w puszkach i suszona fasola. Te rośliny strączkowe to prawdziwa bomba białkowa, a w spiżarni przetrwają dłuższy czas. Zaopatrz się także w soczewicę, ciecierzycę, groszek i kukurydzę.

Tłuszcze:

używam oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, ale trzymam też pod ręką olej kokosowy, masło klarowane i zwykłe masło w kostce. Orzechy, nasiona, masło orzechowe i mleko kokosowe są również niezbędnymi tłuszczami w mojej spiżarni. Mam również kilka butelek olejów tłoczonych na zimno.
Suszone owoce: Moimi ulubionymi są suszone wiśnie, śliwki, rodzynki, morele i daktyle Medjool. Są doskonałym dodatkiem do słodkich wypieków i zdrowych przekąsek!

Składniki do pieczenia i przyprawy:

sól morska, czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, kardamon, wędzona papryka i suszone zioła, które przechowuję w słoikach. Jeśli lubisz piec, obowiązkowo zaopatrz się w biały cukier, brązowy cukier, chipsy czekoladowe, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i drożdże.

Co przechowuję w zamrażarce?

Mrożone warzywa:

Czy wiesz, że mrożone warzywa są tak samo – jeśli nie bardziej – zdrowe niż świeże? Jeżeli jeszcze tego nie wiesz, to muszę zdradzić Ci pewien sekret. Producent mrożonych warzyw, jak każdy szanujący się biznesmen, chce zarobić na swoich produktach jak najwięcej. Nie hoduje on własnych warzyw, tylko najczęściej je skupuje. Najtańsze warzywa, to te, które możesz kupić w najlepszym dla nich sezonie, kiedy jest ich bardzo dużo. Jest większa podaż, więc zmniejsza się również ich cena, bo popyt na nie nie nadąża w takim stosunku jak na przykład wiosną. Producenci skupują warzywa w sezonie, kiedy te są najbardziej wartościowe, kiedy mają w sobie najwięcej witamin i minerałów. Dlatego, nawet przy niewielkich stratach, jakie powoduje mrożenie. Warzywa, które kupujesz zimą, są znacznie mniej wartościowe w swoim składzie. Nie pozostaje nic innego jak: postaw na mrożonki! Szczególnie lubię dodawać mrożony groszek, szpinak i kukurydzę do zup, sałatek i makaronów. Mrożone owoce sprawdzają się również w koktajlach i przepisach na słodkie wypieki.

Chleb i tortille:

Chleb doskonale się zamraża, więc nie widzę przeszkód, żeby mieć jeden bochenek chleba w zamrażarce. Wystarczy go później wyjąć z zamrażarki wieczorem, pozostawić w opakowaniu na blacie kuchennym i rano cieszyć się z pięknej kanapeczki. Lubię też mieć pod ręką mrożone tortille z kukurydzy i mąki pszennej, aby w każdej chwili przygotować z nich jakieś pyszne danie.
Kilka dań, które dobrze się mrożą: Zupy, gulasze, wegetariańskie placki i kulki, zapiekanki i wypieki na słodko. Wszystkie z nich dobrze się zamrażają, nie miej co do tego obaw. Następnym razem, kiedy coś ugotujesz, zamróź resztki, bo jedzenia nie warto wyrzucać. Dziś wyrzucisz kromkę chleba, a jutro może Ci jej zabraknąć. Czasami nawet robię podwójną porcję, żeby część po ostygnięciu od razu zamrozić.

frigoverre

Co przechowuję w lodówce?

Warzywa do długiego przechowywania:

ziemniaki, cebula, czosnek, dynia, kapusta i warzywa korzeniowe (seler, marchewka, pietruszka) utrzymują się przez tygodnie, więc miej ich spory zapas. I oczywiście zawsze miej zapas cytryny lub limonki w lodówce.

Nabiał i jaja:

Sery żółte, jogurt grecki i jaja są wypełnione białkiem i innymi składnikami odżywczymi i dobrze przechowują przez kilka tygodni w lodówce. Przechowuję także nabiał o krótszym terminie przydatności.

Wędliny:

kabanosy, pakowana próżniowo szynka, kiełbaski, parówki o dużej zawartości mięsa. Produkty te są świetne jako dodatki do śniadania, czy kolacji.

Aromatyczne dodatki:

musztarda Dijon, ketchup, domowy majonez, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane warzywa i ocet. Wszystkie te składniki nadadzą dodatkowy wymiar smaku dań przygotowywanych na bazie produktów ze spiżarni.

Postaw na to, co lubisz.

Oczywiście, nie musisz mieć w spiżarni, lodówce, czy zamrażarce wszystkich tych składników. Wybierz te, które Ci smakują i co do których będziesz pewien, że je zjesz. Pamiętaj, że dzięki mieszance kilku produktów z każdej kategorii będziesz na dobrej drodze do przygotowania różnego rodzaju pysznych potraw, które zjesz ze smakiem. Sprawdź, co proponujemy.

Poznaj przepisy na zdrowe dania ze składników z twojej spiżarni!

Danie z wykorzystaniem roślin strączkowych

Rośliny strączkowe to znakomite źródło białka. Warto po nie sięgać, bo są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dowiedz się również Jak ugotować fasolę?

Zupa fasolowa to zupa sycąca, dodająca energii. Najlepiej zjeść ją wtedy, kiedy macie do wykonania sporo pracy fizycznej. Fasola nie zawiera glutenu – ważna informacja dla alergików.

Zupa fasolowa z botwinką

Przygotowanie:

  1. Ugotuj fasolę według wskazówek – Jak ugotować fasolę? – z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Cebule drobno posiekaj razem z czosnkiem i wrzuć na rozgrzany olej w garnku emaliowanym, w którym finalnie będzie zupa.
  3. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce i dorzuć do cebuli. Chwilę razem przesmaż całość.
  4. Do garnka, w którym smażyłeś warzywa, dodaj ugotowaną fasolę, a także bulion i drobno posiekaną botwinę.
  5. Na koniec dopraw do smaku, dodaj śmietanę i gotowe.

Składniki:

  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • pęczek botwinki
  • marchewka
  • pietruszka (korzeń)
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 0,2 kg czerwonej fasoli
  • 0,2 kg białej fasoli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz

Dania z makaronem

Makaron w kuchni wykorzystuję bardzo często. Ma on niestety złą sławę, jeżeli chodzi o kaloryczność dań z jego udziałem. Nie jest to do końca prawda, bo makaron ugotowany prawidłowo wcale nie jest tak bardzo kaloryczny i ciężkostrawny, jak makaron przegotowany. Dochodzi to tego również sprawa sosów. Często sosy do makaronu zawierają słodką tłustą śmietankę albo duże ilości sera. To jak wiadomo, znacznie zwiększa kaloryczność dania. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo mam dla Ciebie wspaniały pomysł na sos do makaronu, który nie tuczy i jest FIT.

Dyniowy sos do makaronu

Składniki:

  • 400 g makaronu linguini
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek i bazylia

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni na 1 łyżce oleju kokosowego. Kiedy dynia zacznie lekko brązowieć, zdejmij ją z patelni. Jeżeli nie masz pod ręką dyni Hokkaido, której nie trzeba obierać, użyj innej i obierz ją przed obróbką.
  2. Na patelnię ponownie wlej 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki oraz starty czosnek.
  3. Kiedy warzywa masz już lekko podsmażone, dodaj dynię i odrobinę wody. Całość duś do momentu aż dynia zacznie się lekko rozpadać i stanie się miękka.
  4. Na koniec sos posól, popieprz, dodaj jogurt grecki i ugotowany według wskazówek producenta makaron. Całość mieszaj i podgrzej pod przykryciem. Podawaj ze świeżym tymiankiem i bazylią.

Potrzebujesz tylko garnka i patelni!

Zauważ, że do przygotowania tych dań wystarczy Ci 1 dobry garnek i 1 dobra patelnia. Nie trzeba mieć wielkiego arsenału w kuchni, żeby tworzyć cuda. Ogromna ilość garnków, patelni i przyborów kuchennych to temat dla freaków kulinarnych. Ty skup się na ugotowaniu czegoś pysznego z naszych przepisów. Smacznego!

Patelnia Florina Bono w technologii full induction
Garnek Florina Bono w technologii full induction

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.