Emalia – dziś moja ulubiona

Kobieta z garnkiem emaliowanym zasmakujradosci.pl

Kiedy sięgamy pamięcią do lat dzieciństwa, pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam na myśl, to ulubiona potrawa przyrządzona przez ukochaną mamę albo babcię.

Pamiętacie, że za każdym razem rosół, pomidorowa albo kluski lane smakowały dokładnie tak samo? W czym tkwił sekret naszych opiekunek, że po dziś dzień wspominamy ich dania, nawet te najprostsze? To garnki emaliowane, które najczęściej gościły w domach polskich gospodyń.

Emalia kolekcja Scandi zasmakujradosci.pl
Garnek emaliowany Scandi na wiele sposobów nawiązuje do tego, co znane i sprawdzone, a jednocześnie doskonale wpisuje się we współczesne trendy.
Emalia Polska Pleszew komplet garnków Scandizasmakujradosci.pl
Rondel emaliowany Scnadi na długie lata znajdzie stałe miejsce w Twojej kuchni. To dzięki trwałości i odporności emalii.

Naczynia emaliowane są najzdrowszym sposobem przyrządzania posiłków, dosłownie. Pokryte szklistą powłoką, która zapobiega przenikaniu szkodliwych związków do potraw. Gotując w emalii, Twoje dania nigdy nie będą miały specyficznego, metalicznego posmaku lub zapachu, co czasem się zdarza podczas przyrządzania jedzenia w naczyniach ze stali nierdzewnej. Za każdym razem gotujesz smacznie, aromatycznie, pysznie.

garnek emaliowany village

Garnek emaliowany Emalia Pleszew Village 22 cm 5,5 l – gotuj w zdrowym stylu

Nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez rosołu? A może Twoim ulubionym daniem są gołąbki? Posiadając w kuchni garnek emaliowany o pojemności 5,5 l masz pewność, że każda z tych potraw zawsze wyjdzie idealnie. Nasza propozycja wyróżnia się wysoką funkcjonalnością oraz walorami estetycznymi. Zdobiony oryginalnym, rustykalnym wzornictwem polskiej projektantki.

Dasz się zatem namówić na kuchenne rewolucje? Zamień naczynia kuchenne na garnki, rondle i kubki emaliowane. W wysokim garnku gotuj rosół dla całej rodziny, dokładnie taki sam, jakiego nauczyła Cię mama. W rondelku przyrządzaj sosy własnej roboty. Kubeczki emaliowane będą doskonałe do przygotowania ulubionego deseru Twojego dziecka albo wnuczka. Odkryj propozycje marki Emalia Polska Pleszew, dzięki którym wszystkie potrawy nabiorą wyśmienitego smaku.

kolorowa kuchnia a w niej garnek emaliowany autumn idealny do gotowania kremu dyniowego zasmakujradosci.pl
Garnek emaliowany Autumn Emalia Pleszew 1,9 l – gotuj i przechowuj w zdrowym stylu

Propozycje z kolekcji Autumn wyróżnia piękne wzornictwo, będące autorskim pomysłem projektantki marki Emalia Pleszew. Garnek o pojemności 1,9 l to doskonały sposób na przyrządzanie posiłków w zdrowym stylu.

Zobacz całą ofertę Garnków Emaliowanych

Na stole króluje rosół

Bohater niedzielnych obiadów, synonim domu rodzinnego, uzdrowiciel wśród chorych na grypę czy cierpiących przez kaca. Rosół to bezsprzecznie król wszystkich zup. Przynosi ukojenie, rozgrzewa w chłodne dni, a swoim smakiem przywołuje najpiękniejsze wspomnienia związane z dzieciństwem. Tak, tak, doskonale wiemy, że każda mama i babcia posiada własny TOP SECRET przepis. Jedne dodają specjalnie wyselekcjonowane przyprawy, inne skrupulatnie zbierają oka z powierzchni bulionu albo zamiast kurczaka używają perliczki. Dlatego nie będziemy pisać o naszym przepisie, że jest najlepszy. Jednak nasza recepta jest doskonałą podstawą do stworzenia własnego, unikatowego i wyjątkowego rosołu, który przez kolejne dekady będzie gościł na Waszym niedzielnym obiedzie.

Przepis na tradycyjny polski rosół

Składniki:

– 1 kg organicznych udek z kurczaka (patrz uwagi)
– 2 marchewki przekrojone na pół
– 1 pasternak przekrojony na pół
– 1 cebula (przekrojona na pół i delikatnie zwęglona)
– makaron
– świeża pietruszka
– sól morska i pieprz

Rosół w bulionówce zasmakujradosci.pl

Sposób przygotowania

Umieść kurczaka w dużym garnku z kolekcji Rosół (Emalia Polska Pleszew) i zalej 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić wodę do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodaj marchewkę, pasternak i lekko zwęgloną cebulę. Na garnek nałóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny na małym ogniu. Wyjmij z garnka kurczaka oraz warzywa i dopraw bulion odrobiną soli. Podawaj bulion z kawałkami kurczaka i makaronem oraz świeżo posiekaną pietruszką.