Olej kokosowy cieszy się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem. Często pojawia się w kosmetykach do pielęgnacji ciała i włosów, ale ze względu na swoje prozdrowotne właściwości coraz chętniej używany jest w kuchni. Myślisz nad wprowadzeniem go do swojej diety? Sprawdź, jak możesz go wykorzystać!
Olej kokosowy jako tłuszcz do smażenia
Większość osób zapytanych o, to kiedy najczęściej używa oleju kokosowego, jednogłośnie odpowiada: podczas smażenia. I nie ma się co dziwić! W końcu jego właściwości, w połączeniu z wysokiej jakości patelnią, np. Florina Oil Control lub Florina Lava Stone pozwalają przygotować pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Olej kokosowy idealnie sprawdza się przy smażeniu przede wszystkim dlatego, że w przeciwieństwie do innych tłuszczów, pod wpływem wysokiej temperatury nie pali się i nie wytwarza substancji rakotwórczych. Nawet po rozgrzaniu zachowuje całość swoich cennych składników.
Olej kokosowy sprawdzi się w wypiekach
Uwielbiasz ciasta, ale od jakiegoś czasu liczysz kalorie, a ilość dodawanych do nich tłuszczów Cię przeraża? Pamiętaj, że masło, margarynę i olej możesz zastąpić właśnie olejem kokosowym! Znajdują się w nim kalorie, ale jest ich zdecydowanie mniej niż we wymienionych wyżej produktach. Co ważniejsze, olej kokosowy jest znacznie zdrowszy! Jest źródłem cennych antyoksydantów, a do tego dba o poziom tzw. dobrego cholesterolu. Chcesz, żeby pieczenie było bardziej fit? Używaj silikonowych form, np. keksówki Florina Anide lub formy do tarty Florina Anide, które nie wymagają dodatkowego natłuszczania.
Olej kokosowy może być alternatywą dla masła
Nie oznacza to jednak, że należy masło całkowicie wyeliminować ze swojej codziennej diety. Ze względu na sporą zawartość witaminy A warto od czasu do czasu mieć je w swoim jadłospisie. Można jednak naprzemiennie stosować je właśnie z olejem kokosowym – dzięki konsystencji (w temperaturze pokojowej olej przypomina mlecznobiałą masę) nie będzie problemu z jego nałożeniem na pieczywo.
Zajrzyj również: Smaż mądrze! Odkryj patelnię Oil Control.