Truskawka – co warto o niej wiedzieć?

Czerwone, słodkie, nieodzownie kojarzące się z latem. Truskawki, bo o nich mowa, opanowały sklepy i miejskie targowiska. Polacy nie tylko kupują je jako smaczną przekąskę między posiłkami, ale także chętnie wykorzystują do przygotowywania przetworów czy ciast. Ty też należysz to fanów tych owoców? Truskawka – sprawdź, co musisz o niej wiedzieć!

Truskawki mają niski indeks glikemiczny

Ta informacja ucieszy wszystkich chorujących na cukrzycę lub zmagających się z nieco podwyższonym poziomem cukru we krwi – truskawka ma niski indeks glikemiczny. Co więcej, zawiera też fruktozę i glukozę, które są źródłem błonnika pokarmowego.

Truskawki są źródłem przeciwutleniaczy

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że truskawki warto jeść nie tylko ze względu na ich niepowtarzalny smak, ale także dlatego, że są źródłem cennych dla organizmu przeciwutleniaczy. Zawarte w nich antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, czyli związki, które odpowiedzialne są za rozwój choroby nowotworowej.

Koktajle truskawkowe to zdrowa przekąska

Ze względu na stosunkowo niską kaloryczność (w porównaniu chociażby do bananów), truskawki chętnie wykorzystywane są do przygotowywania koktajlów czy też owocowo-warzywnych smoothie. Brak ci pomysłu na zdrową przekąskę do pracy? Zainwestuj w blender do smoothie i słoiczek ze szkła hartowanego – koktajl z tych owoców i lekkiego jogurtu z pewnością umili ci dzień.

Truskawki to bomba witamin

Wysokiej jakości truskawki to skarbnica witamin. Jakie składniki odżywcze można znaleźć w tych owocach? Na pewno wspierającą funkcjonowanie układu odpornościowego witaminę C oraz witaminy z grupy B, które fantastycznie wpływają na układ nerwowy. W truskawkach nie brakuje też witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości. Wszystko dlatego, że poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Warto więc pomyśleć o kupnie sokownika i przygotować kilka słoiczków soku z tego specjału na zimę.

Uwaga! Truskawki mogą uczulać!

Truskawka ma tendencję do wywoływania alergii. Osoby mające skłonność do nietolerancji pokarmowych powinny zwrócić szczególną uwagę na stan swojego ciała po zjedzeniu tych owoców. Do najczęstszych objawów alergii na truskawki należy łzawienie, bóle brzucha, biegunki, wysypki, pokrzywki oraz zawroty głowy.