Garnki emaliowane znane są już kilku pokoleniom Polaków. Choć przez pewien czas zdecydowanie większą popularnością cieszyły się te ze stali nierdzewnej, od kilku sezonów emalia wraca do łask. I bardzo dobrze, bo są co najmniej 3 powody, dla których warto kupować tego typu naczynia!
Emaliowane garnki, wielkie emaliowane miski, emaliowane chochle, emaliowane durszlaki, a nawet kanka na mleko – to wspomnienia kojarzące się z moją babcią. Pamiętam jak zanosiłam do sąsiadów kankę na mleko z samego rana, żeby później odebrać ją pełną świeżego wiejskiego mleka. Z takiego mleka można zebrać przepyszną śmietanę, a kiedy samoistnie ukiśnie zrobić wiejski tradycyjny twaróg. Twaróg z mleka prosto od krowy jest o niebo lepszy niż ten, który na co dzień możemy dostać w sklepach. Pamiętam też jak z dziadkiem piliśmy wymieszane kwaśne mleko z cukrem. Tego smaku się nie zapomina! Na strychu starego domu stoją jeszcze garnki emaliowane babci i wciąż są używane. Co prawda sporadycznie, bo są to bardzo duże garnki, których babcia używała do gotowania ogromnej ilości jedzenia dla licznej rodziny. Kiedyś gotowała w nich na piecu w kuchni, który całkiem dobrze pamiętam. Wspomnienia są piękne i bardzo lubię do nich wracać, choć obrazy nie kojarzą się z dostatkiem.
Powód numer 1: Garnki emaliowane mają ciekawy design
Garnki emaliowane kojarzą Ci się z warzywno-owocowymi zdobieniami, a może raczej z folkowymi motywami dekoracyjnymi? Zarówno jedne, jak i drugie bardzo pasują do zachowanego w duchu tradycji wzornictwa garnków emaliowanych. Emalia Polska Pleszew, najbardziej znany producent garnków emaliowanych w Polsce, pozostaje wierny ponadczasowym wzorom. Wzory znane nam z czasów dzieciństwa będą nam się bardzo dobrze kojarzyły, podświadomie będziemy czuli ciepło domowego ogniska i spokój. Nie oznacza to jednak, że producent garnków emaliowanych popadł w rutynę i brakuje innowacji w designie tych naczyń. Emalia Polska Pleszew, we współpracy z marką Florina stworzyła nowoczesną kolekcję garnków emaliowanych – Florina by Emalia Polska Pleszew, której twarzą została znana aktorka Katarzyna Bujakiewicz. W sprzedaży dostępne są oryginalne garnki, rondle oraz kubki z trzech linii – Majolica, Leaf, Scandi, np. garnek emaliowany prosty Florina by Emalia Polska Pleszew Scandi, kubek emaliowany Florina by Emalia Polska Pleszew Majolica, rondel emaliowany skośny Florina by Emalia Polska Pleszew Leaf – które doskonale komponują się z pomieszczeniami urządzonymi zarówno w tradycyjnym, jak i nieco bardziej nowoczesnym stylu.
Oprócz wzornictwa mamy także do czynienia z kolorami, które są bardzo różne i każdy wybierze dla siebie coś, co mu z pewnością będzie odpowiadać. Ponadto kolor na garnkach emaliowanych jest niezwykle trwały. Proszę spojrzeć na kolorowe garnki innych gatunków. Kolor szybko z nich schodzi i stają się nieestetyczne, kiedy emalia jest niemalże wieczna.
Oferujemy garnki emaliowane w kolorze od białego, kremowego, po jasnoszary, szary, zielony, morski, czerwony i czarny.
Jak zadbać o dobrą kondycję garnków emaliowanych i sprawić, że będą nam służyć przez wiele lat?
Garnki emaliowane to trwałe naczynia, które jednak w kilku przypadkach potrafią stracić swój urok. Co zatem zrobić, żeby ich nie zepsuć? Do gotowania w garnkach emaliowanych nie używaj ostrych przedmiotów jak widelce, czy stalowe łyżki, najlepsza będzie drewniana łopatka, plastikowa łopatka lub silikonowa łopatka. Używanie nieodpowiednich przedmiotów, może porysować powierzchnię emaliowanego garnka, co wpływa niekorzystnie na późniejsze go użytkowanie. Nie można również dopuścić do odbicia się emalii. Jeżeli garnek odbije się na zewnątrz, wciąż możemy w nim gotować, jeśli natomiast uszkodzeniu ulegnie środek garnka, staje się to już po prostu niebezpieczne. Emalia zabezpiecza korpus garnka przed rdzewieniem.
Jeżeli myślisz, że garnki emaliowane to przeżytek, to bardzo się mylisz. Babcine garnki przeszły niemałą rewolucję. Gro z nich można używać na kuchence indukcyjnej, a także myć w zmywarce! Pamiętajcie, że nie każdy garnek będzie działał na płycie indukcyjnej. Musi on posiadać specjalną budowę, która mu to umożliwi.
Powód numer 2: Garnki emaliowane są kwasoodporne
Naczynia pokryte emalią nie bez przyczyny od lat towarzyszą Polakom w kuchni. Korzystały z nich nasze babcie, później mamy, a teraz niejednokrotnie my sami. Oprócz oryginalnej prezencji są też bardzo użyteczne. Wszystko dlatego, że wyróżniają się kwasoodpornością. Co to znaczy?
- Po pierwsze, nie pochłaniają zapachów, dzięki czemu można przygotowywać w nich nie tylko dania wytrawne, ale również te na słodko. Nie ma nic gorszego niż kolor wczorajszego sosu pomidorowego w dzisiejszym daniu.
- Po drugie, nie wchodzą w reakcję z żywnością – gotowanie w nich jest w pełni bezpieczne i zalecane zwłaszcza w przypadku alergików. Powłoka emaliowana jest niezwykle szczelna, dzięki czemu żaden rodzaj detergentu, ani produktów do gotowania nie mają możliwości wejścia w reakcję z metalem, z jakiego został wykonany garnek.
Powłoka emaliowana jest bardzo gładka, dzięki czemu na powierzchni garnka nie pozostaną żadne bakterie. Gotowanie w garnkach emaliowanych to bardzo bezpieczne gotowanie gwarantujące nam nieskazitelną czystość przygotowywanych dań.
Powód numer 3: Pielęgnacja garnków emaliowanych jest bardzo prosta i delikatna.
Niewątpliwą zaletą garnków emaliowanych jest ich stosunkowo łatwa pielęgnacja. Nie dość, że można je myć w zmywarkach, to jeszcze nie ma konieczności kupowania specjalnych środków czystości. Wystarczy tradycyjny płyn do naczyń i delikatna gąbka. Oczywiście należy wcześniej sprawdzić, czy producent zaleca mycie mechaniczne, w przeciwnym wypadku należy z niego zrezygnować i myć taki garnek ręcznie. Nic też nie stoi też na przeszkodzie, żeby użyć do czyszczenia bardziej naturalnych środków, np. kwasku cytrynowego lub sody oczyszczonej. Powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcję z kwasami.
Oczywiście należy powtórnie wspomnieć, przy pielęgnacji, o ich codziennym użytkowaniu. Używaj do mieszania przedmiotów drewnianych, plastikowych lub silikonowych, czyli takich, które nie porysują powierzchni emaliowanej. Uważaj też również na to, aby nie obić garnka, gdyż uszkodzona powłoka emaliowana nie chroni materiału wewnątrz, ten wchodzi w reakcję i rdzewieje. Rdza oczywiście nie jest dla nas zdrowa, dlatego w uszkodzonym garnku po prostu nie gotuj. Możesz go wykorzystać do stworzenia retro donicy.
Garnki emaliowane to jedne z lepszych naczyń jakie udało nam się uzyskać w całej historii gotowania. Mają liczne zalety, ale również wady. Posiadają świetny desing, są łatwe w utrzymaniu czystości, a ich powłoka pozwala na bezpieczne gotowanie nawet dla alergików. Grupy ludzi, która jest szczególnie narażona, ponieważ ich układ immunologiczny nie działa w poprawny sposób i nadmiernie reaguje broniąc się przed czymś co jest zupełnie niegroźne dla człowieka o sprawnie działającym układzie odpornościowym. Wadą jest niewątpliwie brak powłoki nieprzywierającej, przez co smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu nie wchodzi w grę.
Garnki emaliowane są ponadczasowe i warto je mieć w swojej kuchni. Postaw na emalię w kuchni! Nasz szeroki wybór garnków emaliowanych zapewne pozwoli Ci na urządzenie kuchni o jakiej marzysz!