5 pomysłów na szybkie śniadanie

Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, o ile nie najważniejszy. Jak pokazują badania osoby, które codziennie jedzą śniadanie o tej samej porze, rzadziej mają nadwagę czy cukrzycę. Co więcej, prawdopodobnie są mniej narażone na choroby serca, a ich układ odpornościowy działa lepiej, z łatwością chroniąc przed wirusami. Jednak poza samym jedzeniem śniadań, warto zwrócić uwagę na to, co znajduje się rano na talerzu. Poniżej przygotowaliśmy 5 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadania! Z pewnością znajdziesz chwilę na szybkie śniadanie.

Dlaczego warto jeść śniadania?

Podczas kiedy śpimy, nasz organizm się regeneruje, ale jednocześnie nie są mu dostarczane wtedy żadne składniki odżywcze. Śniadanie po przebudzeniu dostarcza organizmowi energii i od tego, co zjemy, zależy poziom naszej energii w pierwszej części dnia (do następnego posiłku). Wiemy już z artykułu Śniadanie bez pieczywa – tymi smakołykami możesz je zastąpić, że dostarczenie pokarmu o dużym indeksie glikemicznym stawia nasz organizm w bardzo niekomfortowej sytuacji. Energia szybko spada, robimy się senni, nasza praca staje się nieefektywna.

Jedzenie śniadań ma na nas dobry wpływ, za to ich niejedzenie często prowadzi do chorób, nawet tych w odległej przyszłości.

Pomysł na śniadanie – smak dzieciństwa – kasza manna

Danie, które pozwoli nam zaspokoić głód i napełni nas energią na cały dzień to m.in. znana z dzieciństwa kasza manna. Nie dość, że jest sycąca, to w połączeniu z musem malinowym będzie smakować niezwykle dobrze. Śniadanie na słodko, które jadł chyba każdy będąc dzieckiem, to takie miło kojarzące się drugie śniadanie.

Kaszka manna, jak ją przyrządzić?

Kasza manna na mleku – należy ugotować ją na mleku według przepisu na opakowaniu, a następnie przygotować samemu sok z malin.

Kasza manna na wodzie – należy ugotować ją na wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie przygotować samemu sok z malin.

Owoce malin wystarczy zblendować razem z odrobiną cukru (można zastąpić go miodem lub ksylitolem) na gładką masę i polać nimi kaszę. Do smaku dodać np. liście mięty. Sok malinowy można również przygotować podczas, kiedy jest sezon na maliny. Wystarczy zaopatrzyć się w sokownik.

Kasza manna z malinami to wspaniały pomysł na śniadanie dla dzieci, a nawet śniadanie do szkoły, czy śniadanie do pracy. Do spakowania posłużyć może słoik typu weck. Stylowo i smacznie!

Omlet dobry na wszystko – śniadanie daje moc!

Omlet to jedno z najprostszych i najszybszych śniadań. Często osoby uprawiające sport zawodowo, czy zatwardziali pasjonaci sportu, dodają do nich odżywkę białkową.

Jak zrobić omlet?

Jajka wystarczy wymieszać razem z mlekiem oraz przyprawami, a następnie dorzucić ulubione dodatki. Dodatkami mogą być pomidorki koktajlowe, szynka, szczypiorek, szpinak, czy pieczarki.

Masę można usmażyć na patelni do naleśników, dzięki czemu placuszki będą idealnie krągłe. Aby nieco urozmaicić potrawę, usmażony omlet można posmarować serkiem i posypać różnymi dodatkami, na przykład: salami, boczek, papryka, sałata, a następnie zrolować jak tortillę i pociąć na mniejsze kawałki.

Omlet biszkoptowy – na słodko

Omlet na słono to jednak nie koniec wachlarza możliwości tej potrawy. Ten przygotowywany na słodko jest równie lubiany, to zdecydowanie wersja dla kogoś, kto preferuje śniadania na słodko.

Omlet przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru kokosowego/cukru białego/ksylitolu
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodaj do piany cukier, wciąż ją ubijając, aż cukier się rozpuści.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek do ubitych białek. Dodawaj żółtka, cały czas ubijając masę na omlet.
  4. Przesiej 3 łyżki mąki jaglanej i dodaj do ubitych jajek. Lekko wymieszaj, aby nie uszkodzić struktury piany.
  5. Na patelni w międzyczasie rozgrzej olej kokosowy i wylej na nią biszkoptową masę.
  6. Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem z obydwu stron. Przy przewracaniu uważaj, ponieważ omlet jest niezwykle delikatny, przewracaj dopiero wtedy, kiedy góra przestanie być płynna.
  7. Podawaj z owocami, serkiem, bitą śmietaną, cukrem pudrem, czy syropem.

przepis na śniadanie

Królowa śniadań – jajecznica

Równie szybko i łatwo, co omlet przygotowuje się jajecznicę, czyli najpopularniejsze śniadanie z jajek. Danie to można przyrządzić na wiele różnych sposobów: jajecznica z kurkami, jajecznica z pomidorami, jajecznica ze szpinakiem, czy jajecznica z pieczarkami. Jedną z najmniej kalorycznych wersji jest jajecznica z cukinią (16 kcal w 100 g produktu) i suszonymi pomidorami. Cebulę i cukinię należy pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju (aby użyć go jak najmniej, można skorzystać ze specjalnej patelni oil control z możliwością kontroli ilości wlewanego tłuszczu). Następnie dodać do nich pokrojone suszone pomidory, a na końcu jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Drugim sposobem na fit jajecznicę jest jajecznica na parze. Aby ją przygotować potrzebny będzie garnek do gotowania na parze. Przy wykonywaniu tego typu jajecznicy wykorzystujemy potencjał pary wodnej, która jest gorąca i świetnie ścina jajecznicę. Wystarczy na sitku położyć miseczkę z rozmąconymi jajkami i dodatkami, mieszać jak podczas tradycyjnego smażenia i niezwykle kremowa jajecznica gotowa!

5-pomyslow-na-szybkie-sniadanie-ssklep-zasmakuj-radosci

Drugie śniadanie mistrzów – szybko i zdrowo – koktajle

Ostatnio coraz popularniejsze stają się koktajle – wszystko za sprawą mody na zdrowe odżywianie. Akurat w tym rodzaju „mody” skutek jest zdecydowanie pozytywny, ponieważ przynosi wiele dobrego. To zdrowe śniadanie, które można dostosować pod swój smak.

Koktajl to nie tylko sycące danie, ale dodatkowo cała masa witamin i składników odżywczych tak ważnych m.in. dla układu odpornościowego. Odporność nabytą trzeba pielęgnować każdego dnia, nie można na jakiś czas sobie odpuścić, a koktajle owocowe, czy koktajle warzywne bardzo nam w tej pielęgnacji pomogą.

Do przygotowania koktajlu niezbędne będą: owoce (najlepiej świeże owoce sezonowe), mleko i dodatki w postaci płatków owsianych, otrębów zbóż czy nasion chia.

Wybrane owoce (np. ananas z mango) należy wrzucić do blendera, dolać mleko (fantastycznie sprawdzi się mleko kokosowe czy mleko migdałowe), nasiona i lekkie śniadanie gotowe! Kombinacji owocowych i warzywnych na koktajl jest wiele, a wszystko zależy od gustu i smakowych preferencji.

Koktajl owocowo warzywny, malinowo szpinakowy – przepis:

Składniki:

  • garść szpinaku (całe listki)
  • około 20 sztuk malin (mogą być mrożone lub świeże)
  • 1/2 banana
  • mleko
  • opcjonalnie łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Przygotowując koktajl malinowo – szpinakowy zacznij od włożenia wszystkich produktów do kielicha blendera, następnie zalej produkty mlekiem (pamiętając, by nie przekroczyć pozycji max na kielichu), zamknij blender kielichowy i blenduj na maksymalnej pozycji 30 s. W ten sam sposób możesz przygotować koktajl bananowy, czy koktajl truskawkowy.

Tosty

Nie ma to, jak tosty! Wystarczy pieczywo tostowe wrzucić do tostera i delikatnie opiec. Następnie posmarować sosem (wybór zależy od gustu przygotowującego), nałożyć na podpieczone kromki pokrojone w plastry pomidory i posypać startym serem (np. mozzarellą lub parmezanem). Przyprawić do smaku ulubioną przyprawą. Całość zapiekać w piekarniku jeszcze przez 4 minuty w 180°C.

Grzanki możesz przygotować również z innymi dodatkami: tosty z awokado albo tosty z jajkami serwowane jak w popularnej restauracji.

Pyszne śniadanie na słodko z wykorzystaniem chleba tostowego to także tosty francuskie. To idealne śniadanie do łóżka, przekonaj się w jak łatwy sposób je zrobić!

Przygotuj:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła klarowanego
Do dekoracji:
  • miód waniliowy
  • truskawki

Przygotowanie:

  1. W talerzu dokładnie wymieszaj ze sobą jajka i mleko z cukrem.
  2. Maczaj w uzyskanym płynie kromki chleba tostowego z obydwu stron i ułóż je na patelni z rozgrzanym na niej masłem.
  3. Smaż francuskie tosty z obydwu stron na wolnym ogniu do lekkiego zarumienienia.
  4. Tosty francuskie podawaj z miodem i owocami.

toster botti