Maszynka do mielenia mięsa

Uwielbiasz tradycyjne kotlety mielone? A może w trakcie imprezy noworocznej na Twoim stole nie może zabraknąć gołąbków? Jeśli tak, to przyda Ci się funkcjonalna maszynka do milenia mięsa, która usprawnia przygotowywanie znanych i lubianych potraw.

Jaką maszynkę kupić?

Obecnie w sprzedaży dostępne są dwa rodzaje maszynek do mielenia mięsa: tradycyjne ręczne oraz te elektryczne. Zdecydowanie popularniejszym wariantem są te drugie. Maszynki elektryczne, np. Botti Mattia są wygodniejsze w użytkowaniu. Przede wszystkim nie wymagają żmudnego ręcznego przekręcania. Dodatkowo mają funkcję revers, dzięki której można jeszcze dokładniej przemielić mięsa różnych gatunków. Za maszynkami elektrycznymi przemawia także możliwość wybrania i dostosowania wkładki oraz grubości sita do specyfiki danego produktu. Jakie parametry należy wziąć pod uwagę? Na pewno moc silnika. Najlepsze będą te o mocy m.in. 450 W (maszynka do mielenia mięsa Botti Mattia ma 600 W). Materiał, z którego wykonana jest komora mielenia (metal lub stal nierdzewna) oraz długość przewodu.

Jakie są zalety domowego mielenia mięsa?

Wiele osób wychodzi z założenia, że skoro w sprzedaży dostępne jest mięso mielone, to nie ma sensu inwestować w maszynkę. Niestety, ale bardzo często oferowane „mielone” jest bardzo niskiej jakości. Do tego kupujący nie jest w stanie ocenić, co tak naprawdę znajduje się w mięsnej masie, którą otrzymał. Domowe mielenie daje pełną kontrolę nad wyborem gatunku i rodzaju mięsa, a także nad stopniem przemielenia. Szczególnie istotne dla osób dbających o linię i przestrzegających diety.

Do czego jeszcze można wykorzystać maszynkę do mielenia?

Choć produkty, takie jak maszynka Mattia, przeważnie używane są do mięsa, nie oznacza to, że przeznaczone są tylko do tego produktu. W maszynkach wyposażonych w różnego rodzaju nakładki można także przygotowywać pasty kanapkowe (np. warzywne) oraz rozdrabniać składniki sałatek. Wiele osób wykorzystuje to urządzanie również do mielenia sera twarogowego na smakołyki takie jak serniki lub pierogi.