„Food on stick”, czyli jedzenie na patyku jako nowy trend kulinarny

Jedzenie na patyku w tym roku przeżywało prawdziwy rozkwit. Popularne szaszłyki to dziś jedna z najmodniejszych potraw, która gości na wielu targach kulinarnych czy pokazach. Przepisy na te dania poddawane są ciągłym modyfikacjom, co sprawia, że za każdym razem powstaje nowa potrawa, zachwycająca smakoszy swoim aromatem, smakiem i wyglądem!

 

Fenomen jedzenia na patyku

Taki sposób podawania potraw znany jest praktycznie od zawsze, ale nigdy nie cieszył się takim zainteresowaniem. Wszystko za sprawą nie tylko wyglądu szaszłyków, ale także ich praktyczności. Serwując na przyjęciach wyłącznie „food on stick”, zużywa się mniej talerzy, czy sztućców. Ich zaletą jest także możliwość jedzenia na stojąco, na zewnątrz i praktycznie w każdym miejscu – to doskonałe rozwiązanie na pikniki, festyny i inne spotkania. Co więcej, łatwo się takim jedzeniem podzielić, a jego spożywanie jest po prostu wygodne. Specjaliści od kulinariów zadbali o to, by szaszłyki przybierały coraz to nowszą odsłonę, po to, aby spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających degustatorów.

 

 

Różne odsłony szaszłyków

Indonezyjskie jedzenie: sate, pizza, gofry, sałatki – na patyku można dziś zjeść praktycznie wszystko. Oczywiście proporcje są nieco inne niż na tradycyjne wersje tych dań, ale wyglądem i smakiem dorównują oryginałowi.

 

Corn dogi.

 

Szaszłykowa pizza

Poza 4 patyczkami należy przygotować: 12 pomidorków koktajlowych, 3 zielone papryki (pokrojone w mniejsze kawałeczki), 250 g pieczarek (pokrojonych na 4 części), po kilka plasterków pepperoni na każdy szaszłyk, liście bazylii, 500 g ciasta drożdżowego, kilka łyżek oliwy, przyprawy do pizzy, starty ser, pieprz i sól.

Przygotowanie tego dania jest wyjątkowo łatwe – wystarczy po kolei nakładać składniki na patyczki w kolejności: plasterki pepperoni, zielona papryka, pieczarki, pomidorek koktajlowy i bazylia, a następnie powtórzyć tę czynność do momentu, aż cały patyczek będzie pokryty składnikami. Później należy rozwałkować ciasto i pokroić je na cienkie oraz długie paski. Paski nawinąć na szaszłyk pomiędzy składniki, a całość położyć na blasze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwy oraz posypać przyprawami (w tym solą i pieprzem). Piec w 200°C przez 15 minut i jedzenie gotowe.

 

Sernik na patyku

Ulubione ciasto na patyku? Teraz to możliwe. To danie można przygotować na dwa sposoby – z wykorzystaniem gotowego ciasta lub domowego. Po jego upieczeniu (lub kupieniu) wystarczy pokroić wypiek na równej wielkości trójkąty, a następnie powbijać w nie patyczki do lodów. Kawałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym włożyć do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w rondelku rozpuścić gorzką czekoladę oraz dodać do niej łyżkę oleju kokosowego. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki zanurzać każdą część w roztopionej czekoladzie. Posypać kolorową posypką. Odstawić aż czekolada stwardnieje (można ten zabieg przyspieszyć, wkładając serniczki do zamrażarki na 5 minut).

Sprawdź koniecznie nasze przepisy na sałatki na grilla: Sałatka na grilla.

Z pewnością znajdziesz tam coś dla siebie.

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.