Pomysły na obiad z ziemniakami w roli głównej

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych produktów używanych w kuchni. Są nie tylko bogate w błonnik, ale stanowią również skarbnicę witaminy C. Choć najczęściej pełnią funkcję dodatku do mięs i surówek, to z ich pomocą można przygotować też całe dania. Poznaj nasze ziemniaczane pomysły na obiad!

 

Zapiekanka ziemniaczana

Szukasz idealnej propozycji na obiad dla większej grupy osób? Spróbuj z ziemniaczaną zapiekanką! My stawiamy na wariant z porem i boczkiem! Od czego zacząć? Przede wszystkim od zakupów. Kup co najmniej kilogram ziemniaków (możesz „dorzucić” dwa, trzy bataty), opakowanie plastrów boczku, jednego dużego pora, ulubione przyprawy (ziemniaki świetnie smakują także na ostro!), dwie białe cebule, 4 ząbki czosnku, jajko, małą kostkę żółtego sera oraz śmietankę 30%.

  1. Ziemniaki obierz z łupinek (przy większej ilości może przydać się obieraczka do warzyw), dokładnie umyj i pokrój na talarki średniej grubości.
  2. Na oleju (zainwestuj w patelnię Florina Oil Control, która pozwoli kontrolować ilość wlewanego tłuszczu) zeszklij cebulę, pora, posiekany czosnek i kawałki boczku.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i wyłóż połową ziemniaków. Talarki posól i posyp resztą przypraw. Następnie dodaj połowę zawartości patelni i ułóż kolejną warstwę ziemniaków i ponownie je przypraw. Wierzch wyłóż resztą podsmażonych warzyw i boczku, a całość zalej śmietanką wymieszaną z jajkiem.
  4. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 40 minut. Kilka minut przed końcem posyp zapiekankę startym żółtym serem. Gotowe!

 

 

Placki ziemniaczane

Równie smacznym pomysłem na obiad mogą być placki ziemniaczane w sosie kurkowym (więcej o tych grzybach pisaliśmy tutaj: Wszystko, co musisz wiedzieć o kurkach!)! Musisz przygotować:

 

  • Ziemniaki (ich ilość zależy od liczby osób czekających na obiad),

 

  • Dwie duże białe cebule,

 

  • 4 ząbki czosnku,

 

  • Dwie łyżki mąki,

 

  • Jajko,

 

  • Opakowanie kurek,

 

  • Sól i pieprz,

 

  • Natkę pietruszki,

 

  • Dwie małe śmietany 30%.

Krok 1: Zacznij od sosu. Grzyby umyj i pokrój na drobne części. W niewielkim garnku na odrobinie oleju podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj kurki i 2-3 minuty intensywnie je podsmażaj. Następnie całość zalej śmietanami i posyp przyprawami. Gdy sos się zagotuje, wrzuć do niego posiekaną natkę.

Krok 2: Ziemniaki zetrzyj, a do żółtej masy dodaj posiekane dwa ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę oraz jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw. Po usmażeniu podawaj z ciepłym sosem z kurek.

 

 

Ziemniaczane kotlety

Nic tak dobrze nie komponuje się z popularnymi „warzywami na patelnię” jak ziemniaczano-buraczane kotlety. Jak je zrobić?

 

  • Ugotować 6-7 dużych ziemniaków i dwa buraki.
  • Gdy będą odpowiednio miękkie, tłuczkiem do ziemniaków przygotować z nich jednolitą masę i dodać do niej posiekany szczypior, dwa posiekane ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
  • Z masy uformować niewielkie kuleczki i podobnie jak kotlety, obtoczyć je w jajku i bułce tartej.

Smażyć na niewielkim ogniu, do momentu uzyskania złocistego koloru.