Maliny to przepyszne owoce pestkowe występujące w aż 200 odmianach. W przydomowych ogródkach najczęściej spotykana jest malina czerwona, rzadziej żółta, czarna, pomarańczowa, czy fioletowa. Nie zważając na kolor, każda z nich zawiera wiele cennych składników, a ich właściwości są wręcz nieprawdopodobne! Sezon ma maliny rozpoczynamy już od maja, a kończymy wraz z pierwszymi przymrozkami.
Właściwości zdrowotne malin
Owoce malin zawierają Witaminy C, E, B1, B2, B6, a także potas, magnez, wapń i żelazo. Ich ogromna moc zawarta w przeciwutleniaczach dowiodła, że hamują rozwój nowotworów. Ponadto obniżają poziom cukru we krwi, dlatego są polecane osobom z cukrzycą. Owoce, jak i liście malin stosowane są przy obniżaniu temperatury ciała. Z medycznego punktu widzenia maliny pomagają również w uśmierzaniu bólów miesiączkowych, a napar z liści hamuje biegunki. Jak widzicie, maliny są nie tylko smacznymi owocami, ale również leczą nasze ciało. Ciężko uwierzyć, że coś tak pysznego może być lekiem na wiele dolegliwości.
Maliny w kuchni
Najprostszym sposobem jest po prostu skonsumowanie świeżych malin. Każde owoce i warzywa przed zjedzeniem należy dokładnie umyć. Przy takich małych owocach jak maliny, jeżyny, czy borówki bardzo pomocny jest durszlak. Różnokolorowe cedzaki będą także świetną ozdobą kuchni.
Świeże maliny wspaniale smakują z zimnymi deserami. Pucharek do lodów z ulubionymi gałkami lodów, posypany rubinowymi malinami to wspaniałe orzeźwienie w letnie gorące dni.
Oczywiście nie sposób zapomnieć o gorącym malinowym sosie, który doskonale pasuje do kremowego sernika. Jeżeli przygotowujesz sos malinowy, pomyśl o przygotowaniu jego większej ilości. Uwierz, przyda się na pewno, bo jest obłędny w smaku! Słoik z zakrętką świetnie sprawdzi się do jego przechowywania. Wytrawne potrawy również kochają maliny. Kwaśny i wyrazisty sos malinowy doskonale współgra z mięsem kaczki, czy wątróbką. Brzmi odważnie? Być może
nie każdy skusi się od razu, ale warto podać na stół taki sos do mięsa. Pucharki do lodów o ciekawym kształcie będą do tego idealne.
Warto także wspomnieć, że maliny to wspaniałe owoce na wszelkiego rodzaju przetwory. Począwszy od konfitur po galaretki. Naleśniki z przepyszną malinową konfiturą, czy to nie brzmi pysznie? Wcześniej jednak pomyśl o jej przygotowaniu, przydadzą ci się do tego słoiki na przetwory.
Pomyślcie o obłędnym domowym pasztecie z wątróbki, której wierzch pokrywa kwaśna galaretka malinowa, możecie ją przygotować nawet zimą z mrożonych malin. Żeby móc cieszyć się mrożonymi malinami, opłucz je wcześniej przez durszlak z uchwytem, osusz papierowym ręcznikiem, rozłóż na tackach, zamróź i zsyp do pojemnika.
Maliny są niezwykle ciekawymi owocami. Są smaczne, leczą, nadają się do wytrawnych potraw oraz słodkich deserów. Sezon na maliny trwa tylko kilka miesięcy, więc wykorzystaj je już dziś!
Zajrzyj również: Przepis na coulis malinowe.