Emalia – wszystko co musisz wiedzieć

Garnki emaliowane to jeden z najpopularniejszych akcesoriów kuchennych w kraju. Emalia, którą zostały pokryte garnki, towarzyszy kilku pokoleniom Polaków od dekad. Ostatnio zyskała na popularności i coraz częściej pojawiaja się na sklepowych półkach.

Emalia ma oryginalny design

Zawsze wydawało Ci się, że garnki emaliowane są mało oryginalne i w ich zdobieniach przewijają się głównie motywy łowieckie oraz warzywa i owocowe? Niekoniecznie! Na rynku dostępnych jest wiele nowych kolekcji, które spodobają się wielbicielom połączenia tradycja-nowoczesność. Przykładem jest autorska linia Florina by Emalia Polska Pleszew. Powstały serie garnków Scandi, Majolica i Leaf, które pasują do każdego typu kuchni oraz wyróżniają się oryginalnymi wzorami.

 

Garnki emaliowane nie są drogie

Niewątpliwą zaletą garnków emaliowanych jest ich stosunkowo niska cena. Koszt zakupu garnka emaliowanego Florina by Emalia Polska Pleszew Majolica o pojemności 4,5 l to 46,90 zł. Porównując, naczynie o tej samej pojemności ze stali nierdzewnej lub aluminium kosztuje ok. 15-20 zł więcej.

Garnki emaliowane Florina by Emalia Polska Pleszew Leaf.

Garnki emaliowane są bezpieczne dla zdrowia

Garnki emaliowane to nie tylko przystępniejsza cena i wspaniały design, ale przede wszystkim bezpieczeństwo dla zdrowia. Wszystko dzięki specjalnej powłoce, która zapobiega przedostawaniu się do jedzenia szkodliwych dla organizmu związków chemicznych. Mogą one wytrącić się pod wpływem procesu gotowania i wysokiej temperatury.

Garnki emaliowane są kwasoodporne

Nie ma żadnej obawy, że przygotowywane w garnku emaliowanym danie zmieni swój smak czy konsystencję. Te naczynia są w pełni kwasoodporne. Ta cecha powoduje również, że przyrządzanie smakołyków w takich garnkach jak Florina by Emalia Polska Pleszew Leaf 18 cm powinni docenić również alergicy.

Garnki emaliowane są łatwe w pielęgnacji

Nie lubisz zmywać? Doskonale się składa, bo garnki emaliowane można również myć w zmywarkach. Co więcej, nie wymagają one specjalnie skomplikowanej pielęgnacji – wystarczy tradycyjny płyn do naczyń i gąbka. Ze względu na swoją powierzchnię nie ma konieczności intensywnego szorowania przypaleń czy naleciałości. Wystarczy je namoczyć z odrobiną kwasku cytrynowego lub sody oczyszczonej.