Ciężko w to uwierzyć, ale kwiecień już się zakończył. Nadal pozostajemy w domu, gotując i piekąc, a teraz mamy już początek maja. Bez względu na sytuację musimy nadal się żywić, a przede wszystkim odżywiać się w jak najlepszy sposób.
Maj miesiącem nadziei, Dzień Matki
W maju zawsze wszystko wydaje się lepsze. Jest miesiącem pełnym nadziei, z kwiatami w pełnym rozkwicie i dobrymi rzeczami, takimi jak szparagi i truskawki. Opierajmy się na tej nadziei bardziej niż kiedykolwiek. Mamy pewność, że te 5 przepisów urozmaici Twoją kuchnię w maju.
W maju mamy święto naszych kochanych mam. Nie będzie on taki jak zawsze, ale nie możemy zapominać o obchodzeniu tego święta, zwłaszcza że niektórzy z nas nie widzieli swoich matek na żywo już od ponad miesiąca. Przygotuj coś pysznego i zostaw mamie pod drzwiami, na pewno się ucieszy, bo taki prezent, wykonany własnymi rękoma będzie najbardziej odzwierciedlał miłość. Zrób ciasto, zapakuj w pojemnik na ciasto, a nie będziesz musiał/a obawiać się o to, czy wszystko będzie z nim w porządku.
Klasyczne ciasto w nietypowej formie
Rolada tiramisu
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego
- 100 ml wrzątku
- 1 puszka schłodzonej śmietanki kokosowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego
- 1/2 puszki kajmaku
- kakao do oprószenia
Postaw na owoce w cieście!
Możesz również postawić na klasyk wiosennej kuchni na słodko i przyrządzić ciasto z rabarbarem: Rabarbar w kuchni
Przygotowanie rolady:
- Zacznij od upieczenia biszkoptu. Całe jaja ubij z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj, żeby uzyskać jednolite ciasto.
- Ciasto wylej na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź szpatułką po całej powierzchni. Będzie dosyć cienka, ale tak ma być. Biszkopt piecz w 180 stopniach przez 10 minut.
- Po upieczeniu ciasto wraz z papierem zwiń dłuższym bokiem w ściereczkę i tak zostaw do wystygnięcia. Jest to biszkopt idealny. To ciasto nadaje się do każdej rolady. Można je również podzielić na 2 części i zrobić ciasto biszkoptowe z owocami.
- Kawę zalej wrzątkiem i wystudź. Dobra kawa to klucz do sukcesu. Do wystudzonej kawy dodaj ekstrakt kawowy.
- Tak przygotowanym ponczem smaruj biszkopt, który wcześniej rozwinąłeś ze ściereczki i odkleiłeś od papieru. Papieru nie wyrzucaj.
- Śmietanę kokosową wyjmij z puszki. Puszka musi być dobrze schłodzona, bo nawet śmietana zawiera odrobinę wody kokosowej, która nie będzie potrzebna. Jeżeli masz pod ręką mleczko kokosowe w puszce, to użyj dwóch puszek. Wracając do tematu, z puszek wyjmij stałą cześć śmietany kokosowej (lub mleczka), dodaj do niej ekstrakt kawowy oraz cukier puder i przez minutę ubijaj mikserem.
- 1 cm biszkoptu od dłuższego boku (który będzie wnętrzem rolady) posmaruj obficie kajmakiem. Na reszcie ciasta rozsmaruj ubitą śmietanę kokosową. Rolada jest niezwykle prosta do zwinięcia. Kremu nie jest bardzo dużo, a ciasto jest sprężyste. Wystarczy ją po prostu zrolować, lekko dociskając, żeby nie było wewnątrz wolnych przestrzeni, zawinąć w papier, na którym się piekła i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem roladę tiramisu posyp obficie kakaem.
Desery na zimno to bardzo proste desery, które wykonasz wcześniej. Aby świetnie smakowały, muszą się po prostu schłodzić.
Majówka to czas grillowania. Grillować możesz także w domu!
Udka z kurczaka z musztardą
Udka z kurczaka z musztardą to smaczne danie, które zadowoli wszystkich, ponieważ smak musztardy podbije nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 pęczki czerwonej cykorii
- 100 g musztardy
- sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Mięso oddziel kości i dopraw solą, pieprzem i musztardą. Pozostaw do marynowania na około godzinę, podczas której można poświęcić się grillowi i pokroić czerwoną cykorię na cztery części.
- Kiedy udka będą gotowe, ułóż je na grillu na dość wolnym ogniu (utrzymując grill wysoko). Następnie cykorię posól, posyp pieprzem i zawiń w folię aluminiową. Ją również połóż na ruszt.
- Przygotuj sos z wody, oleju i musztardy w pojemniku, pozostawiając go dość płynnym: będzie używany podczas grillowania do smarowania kurczaka. Kurczaka grilluj około godziny i smaruj sosem mniej więcej raz na 15 minut. Podawaj musztardowe udka z kurczaka w naczyniu Florina Moss; wielozadaniowy półmisek o eleganckim wyglądzie, dzięki czemu nadaje się do różnych potraw i okazji. Kolekcja Moss składa się z 18 częściowego zestawu.
Spiżarnia wiosną nadal jest dobrym źródłem składników!
Dodaj coś świeżego do swojego dania
Spiżarnia nadal znajduje się obecnie w centrum przygotowywania naszych posiłków. Dajmy jednak puszkom, takim jak tuńczyk w puszce i fasola w puszce nieco świeżości, posypując je sezonowymi ulubieńcami, takimi jak świeże zioła i chrupiące warzywa.
Sałatka z makaronem na zimno (porcja dla 4 osób)
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
1 puszka tuńczyka w oleju
6 szparagów
100 g zielonego groszku z puszki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 słoik Quattro Stagioni
Przygotowanie:
- Dobrze umyj warzywa i odłóż rzodkiewki na bok.
- Odetnij zdrewniałe końce szparagów i gotuj na parze przez około 10 minut. W tym samym czasie ugotuj makaron penne lub fusili.
- Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a szparagi na małe kawałki. Otwórz puszkę tuńczyka w oleju, odsącz na durszlaku, aby usunąć nadmiar oleju.
- Gdy makaron będzie gotowy, włóż go do miski ze wszystkimi składnikami: odsączonym groszkiem, szparagami, rzodkiewką, tuńczykiem i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Podawaj sałatkę w słoikach Quattro Stagioni, aby sałatka świetnie się prezentowała!
Gulasz gotowany w słoiku
Gulasz to typowe danie kuchni węgierskiej, w którym intensywny smak policzka wołowego idealnie komponuje się z intensywną pikantnością. Postanowiliśmy wrócić do tego przepisu, gotując go w słoiku, technika poprawiająca cały smak i aromat mięsa: pod koniec gotowania będzie delikatny i soczysty.
Składniki:
- 400 g wołowego policzka
- 400 g cebuli
- 100 gramów sosu pomidorowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 papryczka chilli
- oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki papryki w proszku (słodkiej lub jeśli wolisz pikantnej)
- 1 łyżeczka kminku w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 słoiki Fido po 500 ml
Przygotowanie:
- Umyj i oczyść warzywa: cebulę pokrój w pióra, a papryczkę w plasterki.
- Policzek wołowy pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Po kilku minutach dodaj warzywa i duś przez około 5 minut. Następnie przenieś wszystko do miski i dopraw przyprawami.
- Dodaj przecier pomidorowy, wywar warzywny i dobrze wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem i przenieś do 500 ml słoików Fido, wyczyść brzegi słoików i zamknij je. Ułóż je w rondlu, owiń ściereczkami, aby zapobiec ich przemieszczaniu podczas gotowania. Następnie napełnij garnek ciepłą wodą, aby osiągnęła nieco więcej niż trzy czwarte wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 1 godzinę od pierwszego zagotowania.
- Po upływie niezbędnego czasu usuń wodę z garnka i za pomocą rękawicy kuchennej wyjmij słoik. Przed podaniem mięso pozostaw na około 10 minut (słoik powinien być gorący, ale nie parzący). Aby otworzyć słoiki, pociągnij wystającą część języka. Ciesz się gulaszem w parze z ziemniakami lub polentą.