Zdrowa żywność chroni przed emisją UV?

Letnie słońce cieszy z pewnością każdego, ale zbyt długa ekspozycja na nim może wywołać nie tylko bolesne poparzenia czy przyspieszyć starzenie się naskórka, ale również zwiększyć ryzyko wystąpienia raka skóry. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele produktów, które chronią nas przed działaniem promieniowania UV. Co więcej, także za pomocą diety można wzmocnić skórę i uchronić ją przed szkodliwym wpływem słońca. Jakie produkty warto jeść latem, aby zapewnić sobie naturalny filtr przeciwsłoneczny? Czy zdrowa żywność ma moc?

Składniki odżywcze, które chronią przed słońcem

Letnie menu powinno obejmować produkty zawierające:

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 – z ich pomocą skóra regeneruje się zdecydowanie szybciej.
  • Sulforafan – skutecznie usuwający toksyny oraz pomagający pozbyć się z organizmu substancji karcerogennych.
  • Flawanoidy – nawilżające skórę.
  • Witaminy A, E i C – tworzące barierę, która chroni skórę przed promieniowaniem UV.

Jedzenie potraw bogatych w te wartości odżywcze zapewni naturalną ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania, a dodatkowo wpłynie korzystnie na wygląd i kondycję skóry. Składniki bogate w wyżej wymienione związki to m.in. owoce cytrusowe, owoce leśne, marchew, awokado, winogrona, gorzka czekolada, różne odmiany zielonej herbaty, łosoś oraz pomidory.

Przepisy na proste dania

Wymienione składniki dają szerokie pole do popisu, jeżeli chodzi o przygotowywanie posiłków. Z ich pomocą przyrządzi się nie tylko letnie i orzeźwiające smoothie, ale także dania obiadowe czy przysmaki na lekką kolację. Oto kilka przepisów, które pomogą chronić skórę przed słońcem:

1. Smoothie cytrynowo-winogronowe

Z pomocą blendera szybko i łatwo przyrządzi się koktajl z owoców oraz warzyw. Do przygotowania tej letniej przekąski będą potrzebne: kiść winogron, duża cytryna i garść jarmużu. Całość należy wrzucić do urządzenia i zmiksować. Smakołyk fantastycznie będzie prezentować się w butelce do smoothie.

2. Roladki z łososia

Składniki: 250 g wędzonego łososia, 3 łyżki serka śmietankowego, 3 łyżki śmietany, bazylia, 5 czarnych oliwek, łyżka suszonych pomidorów. Na początku należy wymieszać ze sobą serek oraz śmietanę i dodać liście bazylii. Następnie do całości wrzucić pokrojone oliwki i pomidory. Łososia w plastrach ułożyć na folii, a potem posmarować przygotowaną masą i zwinąć w rulon. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Nożem pokroić w roladki grubości ok. 1 cm.

3. Tortilla z awokado

Potrzebne będą: 4 placki tortilli, kilka pomidorków koktajlowych, całe awokado, serek śmietankowy, kilka listków bazylii, przyprawy. Placki posmarować serkiem, a następnie ułożyć na nich składniki – pokrojone pomidorki, awokado, liście bazylii i posypać przyprawami. Dla lepszego aromatu tak przygotowane placki można skropić sokiem z limonki.