Domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika

Brudny lub przypalony piekarnik to zmora wielu gospodarstw domowych. Jego czyszczenie bywa czasochłonne, ale wystarczy dobrze zorganizowana i systematyczna praca, a ta czynność nie będzie już tak męcząca. Aby przywrócić mu dawny blask, nie są potrzebne specjalistyczne detergenty – wystarczą sprawdzone domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika.

 

Przygotowania do porządków

Jednym z najważniejszych elementów są odpowiednie podstawowe akcesoria do sprzątania. Na pewno przydadzą się tradycyjne zmywaki kuchenne, delikatne ściereczki i gumowe rękawiczki, które ochronią delikatną skórę dłoni. Warto przygotować sobie wcześniej większą miskę, lekki detergent (np. płyn do naczyń), ocet, sodę oczyszczoną i sok z cytryny. W większości przypadków bardzo pomocne okazuje się również nagrzanie piekarnika do ok. 220°C i zostawienie go na kilkanaście minut – resztki jedzenia i zaschnięty tłuszcz znacznie łatwiej odejdą od szyby i ścianek. Domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika nie wymagają specjalistycznego sprzętu.

 

domowe-sposoby-na-wyczyszczenie-piekarnika

 

Czyszczenie piekarnika parą wodną

Jeśli piekarnik jest tylko lekko zabrudzony, prawdopodobnie nie będzie konieczności stosowania mocnych środków. Napełnij naczynie żaroodporne wodą (wystarczy do połowy) i dodaj do niej odrobinę octu lub soku z cytryny. Włóż naczynie do rozgrzanego do ok. 200°C piekarnika i czekaj, aż jego wnętrze wypełni się parą. Następnie wyłącz urządzenie, ale nie otwieraj drzwiczek. Wyjmij naczynie, gdy woda już ostygnie, a ścianki i szybę piekarnika przetrzyj szmatką lub papierowym ręcznikiem. Lekki osad powinien bez problemu zejść, bo parująca woda z domieszką octu lub soku z cytryny doskonale zmiękcza brud.

 

Pasta z sody oczyszczonej

Para wodna to zdecydowanie za mało na zabrudzenia, które nawarstwiały się przed dłuższy czas. Jeśli rozmiękczanie brudu para wodną nie przyniosło oczekiwanego rezultatu, warto wykonać domową pastę czyszczącą, której głównym składnikiem jest soda oczyszczona. Wystarczy przygotować:

 

  • szklankę wody,
  • ½ szklanki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczkę płynu do naczyń,
  • sok z połówki cytryny.

Wszystkie składniki połącz dokładnie w szklanej misce. Mieszankę nałóż na ścianki i szyby piekarnika (powinna mieć dosyć gęstą konsystencję) i odczekaj 15-20 minut. Po tym czasie zetrzyj ją za pomocą gąbki, umyj urządzenie letnią wodą i wytrzyj ściereczką do sucha.

 

Namaczanie blach i rusztów

Czyszcząc piekarnik, dosyć często zapominamy o akcesoriach, takich jak blachy i ruszty. Mają one wielokrotnie bezpośredni kontakt z żywnością, dlatego warto zadbać o ich prawidłową higienę. Ze względu na specyficzną budowę, najłatwiej będzie je czyścić, namaczając poszczególny elementy w wodzie. Aby ta metoda była skuteczniejsza, należy napełnić wannę lub większą miskę gorącą wodą, dodać do niej kilka łyżeczek sody oczyszczonej i odrobinę płynu do naczyń. Po kilku godzinach wyczyść blachy i ruszty gąbką (fantastycznie sprawdzą się tutaj zmywaki profilowane) – brud powinien zejść całkowicie.