Jedz na zdrowie! Twoje oczy ci podziękują – agrest

Pyszne, ale także niepozorne owoce agrestu, które rosną na kolczastych. Zdawałoby się broniących swych owoców krzewach. Owoce agrestu są niezwykle smaczne i zdrowe, zwłaszcza dla oczu. Agrest rządzi!

Agrest bogaty w witaminę A i luteinę jest niezwykle zdrowy dla naszych oczu. Powinniśmy go spożywać aktualnie wszyscy, ponieważ obecne czasy skłaniają nas do częstego i nadmiernego przebywania przed ekranami telefonów, komputerów, czy telewizorów, co znacznie pogarsza wzrok.

Ponadto agrest działa moczopędnie, koi nasze nerwy i usprawnia metabolizm. Jego smak jest jedyny w swoim rodzaju, można przygotować z nim wspaniałe desery, spójrzcie jakie to proste! Oto 10 sposobów na pyszne desery.

 

Desery w pucharkach

Desery w pucharkach prezentują się znakomicie, dodatkowym atutem jest automatyczny podział na porcje. dzięki czemu nie musisz spędzać dodatkowo czasu na porcjowanie deseru.

 

1. Agrestowy Fool

Owoce agrestu oczyszczamy, gotujemy w wodzie z cukrem i wodą różaną do momentu aż zaczną się rozpadać. Studzimy, rozgniatamy widelcem i mieszamy z ubitą śmietanką. Elegancki pucharek do lodów wypełniamy deserem do 3/4 wysokości. Dekorujemy owocami agrestu.

pucharek deserowy na maliny

2. Kogel mogel z owocami

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy ubitą śmietanę i mascarpone. Mieszamy z przekrojonymi na połówki owocami agrestu, porzeczkami i malinami. Pucharki z deserem przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy owocami i bezami.

 

3. Kasza manna z owocami lata

Kaszę mannę gotujemy na gęsto i studzimy.

Galaretkę agrestową i truskawkową rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do przygotowania deseru możemy użyć różnych owoców. Zielony winogron i zielony agrest będą świetnie się komponować, a kwaśne porzeczki z truskawkami dopełnią górę deseru. Pucharki deserowe wypełniamy warstwami: kasza manna, zielone owoce zalane agrestową galaretką, kasza manna i czerwone owoce zalane truskawkową galaretką.

 

Agrest – deser w słoiku.

4. Jogurtowy deser z agrestem

 

Jogurt naturalny mieszamy z nasionami chia i przekładamy do naczynia. Słoik kubek wypełniamy do połowy jogurtem, następnie nakładamy mus agrestowy. Jak wykonać taki mus? Przyda nam się do tego blender ręczny, który z łatwością poradzi sobie ze zmiksowaniem owoców. Na mus nakładamy podprażone orzechy, dodatkowo na górę polewamy rozpuszczoną czekoladą, żeby lekko spływała ze słoika. Prosty deser, w którym możemy z łatwością uzyskać #pornfood!

 

5. Deser migdałowy z agrestem

Mleko migdałowe wcześniej wymieszane z tężejącą galaretką agrestową blenderujemy. W tym przypadku najlepszy będzie szklany blender kielichowy, do którego włożymy potrzebne składniki. Napowietrzoną masę przekładamy do niewielkich słoiczków na desery i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.

 

6. Chia z musem agrestowym

Zdecydowanie najmniej czasochłonnym deserem będzie chia z musem agrestowym. Nasiona chia mieszamy z jogurtem i przekładamy do naczynia, niech to będzie słoik z pokrywką, który z łatwością przetransportujesz do pracy, czy na piknik. Na górę deseru nakładamy mus z agrestu, podobnie jak w deserze nr 4. Górę dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.

 

7. Deser kokosowy z agrestem

Teraz coś dla osób, które unikają galaretek. Galaretkę z powodzeniem zastąpić możemy agarem. Mleko kokosowe gotujemy z agarem i cukrem, bądź ksylitolem. Mieszamy z musem agrestowym i przekładamy do naczyń. Słoik z deserem kokosowym dopełniamy musem agrestowym ugotowanym z agarem.

 

8. Koktajl z agrestem

Maślankę zmiksuj z owocami agrestu i lodami. Słoik z uchwytem wypełnij koktajlem i udekoruj nasionami siemienia lnianego.

 

Agrest w roli głównej – inne propozycje deserowe.

 

9. Lody agrestowe

W sezonie letnim nie może zabraknąć lodów, a te przyrządzone na bazie agrestu będą wyśmienicie orzeźwiające. Mus agrestowy połącz z ubitą śmietaną, lub ulubionym jogurtem, dodatkowo jeśli lody mają być fit i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Pamiętaj, że co jakiś czas będziesz musiał zmiksować lody, żeby były puszyste. Blender ręczny świetnie miksuje lody. Dla lepszego efektu możesz dodać odrobinę zielonego barwnika.

 

10. Pavlowa z agrestem

Pavlova to dostojny letni deser, który podany z bitą śmietaną i owocami nie ma sobie równych.

Bezę przygotowujemy według standardowego przepisu, który znajdziesz na każdej stronie z przepisami, a także w książce kucharskiej. Na środek nakładamy bitą śmietanę z mascarpone, a na górę podgotowany agrest z cukrem, wymieszany ze świeżym kiwi.

Agrest to cenny owoc, którego spożywanie warto włączyć do swojej diety tym bardziej, że mamy na niego sezon! Korzystajcie z uroków lata, które daje nam mnóstwo pysznych i świeżych owoców.