Kapusta kiszona. Kiszenie – to proste!

Kapusta kiszona, to nic innego jak poszatkowana, zasolona główka kapusty. W niewielkim czasie zachodzi w niej proces fermentacji, który stawia ją na wyżynach produktów typu super food. Kiszenie – to proste!

Kapusta (jeszcze nie kiszona) i jej właściwości

To proste warzywo ma wiele prozdrowotnych właściwości. Powodują one, że jest najbardziej wartościowym warzywem, jakie można ukisić. Kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, w zasadzie jest w jej 100 g tyle samo, co w cytrynie. Zwłaszcza jej zewnętrzne liście zawierają dużo żelaza i kwasu foliowego. Wiesz, że witamina C, żelazo i kwas foliowy to zestaw, jaki przepisywany jest przez lekarza, przy anemii? Zatem kapusta to warzywo, które sprawdza się przy anemii. To warzywo, które zawiera niewiele kalorii. Jej zła sława związana jest z dodatkami, z jakimi najczęściej ją podajemy. Tymczasem, sama w sobie jest bardzo zdrowa. Najlepiej spożywać ją w surówkach, bez poddawania jej obróbce termicznej. Wchłaniamy wtedy z kapusty wszystko to, co najlepsze.

Nie wyrzucaj głębia i zewnętrznych liści, jeżeli tylko nadają się do spożycia. Paradoksalnie, to właśnie głąb i zewnętrzne liście są najbardziej wartościowe.

kapusta-kiszona

Kapusta – odmiany

Istnieje kilka odmian kapusty, które służą nam w kuchni od dawna. Biała kapusta, odmiana kamienna głowa, najczęściej stosowana jest do produkcji kiszonek.

Młoda kapusta to wiosenny rarytas, który jak się tylko pojawi w sklepach i na targowiskach jest przez nas rozchwytywany. Z młodej kapusty również można przyrządzić kiszoną kapustę. Jest ona bardzo delikatna i wspaniała w smaku.

Kiszenie czerwonej kapusty to również rewelacyjny sposób na jej przerobienie. Kiszenie sprawia, że kapusta staje się przyjemnie miękka. Wobec tego to czerwona kapusta, jedna z najtwardszych, powinna najbardziej się do tego nadawać. Przyrządzanie surówki z surowej czerwonej kapusty, niejednej pani domu, sprawiło nie lada kłopot. Spróbuj ukisić czerwoną kapustę i użyć jej do surówki.

Kapusta włoska także nadaje się do kiszenia, choć zazwyczaj się tego nie stosuje. W ramach eksperymentu zakiś główkę włoskiej kapusty i przekonaj się, jak smakuje. Nieskromnie mówiąc, z włoskiej kapusty wychodzi najlepszy kapuśniak ze słodkiej kapusty. Pyszności!

Kapusta pak choi to chińska kapusta właściwa, którą również można zakisić, wkładając przecięte na pół “główki kapusty”. Na szybko, warto po prostu usmażyć ją na patelni i podać posypaną sezamem. Kapusta ta jest łatwa w uprawie. Świetnie czuje się w naszym klimacie, dlatego warto ją mieć w swoim ogródku warzywnym.

kapusta-kiszona

Kapusta kiszona i jej właściwości prozdrowotne

Bakterie kwasu mlekowego sprawiają, że kiszona kapusta jest kwaśna. To one sprawiają, że każde warzywo, które poddamy procesowi fermentacji poprzez zasolenie, będzie miało kwaśny smak. Ogórki małosolne, oprócz tego, że do ich zalewy dodajemy o połowę mniej soli, niż do ogórków kiszonych, zjadane są bardzo szybko, a kwaśny smak wzmaga się, wraz z czasem, jakiemu procesowi fermentacji podlegają ogórki. To samo dzieje się z kapustą. Po czasie można ją pasteryzować, żeby zahamować proces fermentacji.

Kapusta kiszona zawiera mnóstwo witaminy C, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Oprócz witamin i minerałów, kiszonki to najlepsze probiotyki, jakie możemy sobie wymarzyć.

Domowa kapusta kiszona

Ten niezwykle prosty sposób na przerobienie kapusty, sprawia, że jej właściwości zdrowotne rosną w siłę.

Proces ten polega na kilku krokach. Pierwszym z nich jest poszatkowanie kapusty, w zależności od twoich preferencji, może być bardzo cienko, lub grubiej. Drugim krokiem jest posolenie jej i ubicie w naczyniu. Przy niewielkich ilościach kapusty, doskonale sprawdzi się duży słoik do kiszenia ogórków, w którym zakisisz również kapustę. Później wystarczy ją zakryć, poczekać kilka dni i pyszna, zdrowa kiszona kapusta jest gotowa do skonsumowania!

Kiszenie kapusty – przepis

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 20 g soli
  1. Kapustę oczyść, przekrój na 4 części i wytnij głąb.
  2. Poszatkuj i wymieszaj z solą. Szatkować można kapustę przy pomocy czworobocznej tarki do warzyw lub przy użyciu dużej antypoślizgowej deski do krojenia i ostrego noża do warzyw.
  3. Kiedy zacznie puszczać sok, zacznij ją ubijać. Użyj tego, co masz pod ręką. Może to być elegancki tłuczek do mięsa, czy precyzyjny ubijak do ziemniaków.
  4. Ubitą kapustę przekładaj do docelowego naczynia. Może być to 5 litrowy słoik z uszczelką. Oczywiście, nie ma sensu upychać 1 kg kapusty do tak dużego słoja. Proponuję jednak, żeby przygotować na raz więcej kapusty do kiszenia. W składnie podane zostały podstawowe proporcje, które można mnożyć do woli.
  5. Kapustę ułóż w naczyniu bardzo ściśle, aby nie pozostały żadne pęcherzyki powietrza wewnątrz. Kapusta może przez to ulec zepsuciu. Sok z kapusty musi ją przykrywać, na wierzch połóż talerz i go dociśnij.
  6. Po 2 dniach fermentacji w temperaturze pokojowej, kapusta zacznie mocno pracować. Będzie to widać gołym okiem. Gazy zaczną podnosić kapustę do góry. Będzie to znak, że musisz ubić kapustę ponownie, czyli ją odgazować. Po odgazowaniu, ponownie ją dociśnij. W razie konieczności w przeciągu kilku dni ubij kapustę kolejny raz. Sprawi to, że smak kapusty będzie o niebo lepszy. Kapusta kisi się tydzień – do dwóch tygodni.
kapusta-kiszona

Kiszona kapusta, czy kwaszona kapusta?

Nie daj się zwieść. W sklepach, na półkach dojrzysz kapustę kiszoną, jak również kapustę kwaszoną. Ta pierwsze podlega naturalnym procesom kwaszenia i jest bardzo zdrowa. Nie powinny jej jeść jedynie osoby z nadciśnieniem tętniczym i cierpiące na choroby układu pokarmowego. Ta druga to kapusta zakwaszana octem, który obniża wartości odżywcze każdego składnika, z jakimi ma styczność. Proces naturalnej fermentacji to tak proste działanie, że aż ciężko uwierzyć, że producenci kapusty kwaszonej skłaniają się do jej produkcji.

Kiszona kapusta z marchewką

Do kapusty, którą chcesz zakisić, możesz dodać marchew. Taka kiszona kapusta z marchewką to wspaniała baza do surówki z kiszonej kapusty. Wystarczy dodać do niej jedynie starte na tarce jabłko, cebulę, oliwę i pieprz. Wymieszać, daj jej odrobinę czasu i zdrowa surówka do obiadu gotowa! Zdrowa i niezwykle smaczna.

Dodaj na 1 kg kapusty – 100 g marchwi. Marchew najlepiej zetrzeć na wiórki.

Kapusta kiszona w słoikach – jak pasteryzować kapustę?

Powróćmy do momentu, kiedy kapusta pracowała, wytwarzały się w jej wnętrzu gazy, a Ty co dwa dni musiałeś ją ponownie ubijać, odgazowując kiszonkę. Zauważysz, że kapusta po jakimś czasie przestanie pracować. Oznacza to, że można przejść do przekładania jej do mniejszych słoików, które będą służyły do zużycia na 1 raz.

Przełóż porcje kiszonej kapusty do litrowych słoików z gumką, wnętrze dokładnie ubij, aby nie znalazły się w niej pęcherzyki powietrza. Pamiętaj, żeby wyparzyć wcześniej słoiki. Przeczytaj jak to zrobić Jak wyparzać słoiki do przetworów?

Sok z kapusty musi dokładnie ją przykrywać, jego poziom to minimum 2 cm ponad poziom kapusty. Jeżeli soku jest zbyt mało – nic straconego, ratujemy sytuację. Zagotuj 1 litr wody z 20 g soli, nieco ją ostudź i w razie konieczności dolewaj do słoików.

Słoiki dokładnie zamknij. Możesz je przenieść do zimnego pomieszczenia, gdzie na słoiki nie będą oddziaływały promienie słoneczne, lub dla pewności dokonaj ich pasteryzacji.

Ułóż słoiki w garnku z wodą i pasteryzuj kapustę przez 20 minut w 80 stopniach. Następnie delikatnie wyjmij z garnka i ostudź. Przenieś do zimnego i ciemnego pomieszczenia.

Co najczęściej przygotowujemy z kiszonej kapusty?

  • bigos – osobiście uwielbiam ten, zrobiony na  bazie kiszonej kapusty. To zdecydowanie mój faworyt.
  • kapuśniak – zupa z kiszoną kapustą to najlepsza, rozgrzewająca zupa, jaką możesz przygotować w swojej kuchni. W górach robi się nieco inną wersję, bardziej kwaśną i nazywamy ją kwaśnicą
  • surówka – przepyszna, zdrowa surówka do obiadu, którą przygotujesz w kilka chwil
  • fuczki – placki z kiszonej kapusty
  • pierogi z kapustą – obłędne w smaku, wymagające sporo czasu na przygotowanie
  • kaszanka z kiszoną kapustą przygotowana na grilla. Przeczytaj Grill elektryczny

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.