Młode warzywa – przygotuj je pysznie i sprytnie

Delikatne, chrupiące, pełne cennych składników odżywczych i przede wszystkim – wyjątkowo pyszne. Młode warzywa – wyczekiwane przez wszystkich wielbicieli zdrowych dań – już goszczą na naszych stołach. Ich zaletą jest również to, że można je przygotować bardzo szybko i prosto, zwłaszcza za pomocą sprytnych gadżetów, które ułatwią i uprzyjemnią każdą kuchenną czynność. Po co latem spędzać długie godziny w kuchni, skoro ze wszystkim można uporać się raz-dwa i smakować radości z delektowania się tym, co natura nam dała.

 

Faza 1 – mycie

Wybierając się po świeże warzywa i soczyste owoce, staraj się je kupować w sprawdzonych miejscach, u znanego sprzedawcy, najlepiej na lokalnym bazarku. Bardzo często jarzyny z supermarketów nafaszerowane są ogromną ilością nawozów. W efekcie nie smakują tak, jak powinny, a czasem są zupełnie niezjadliwe.

Wszystkie warzywa i owoce należy porządnie umyć pod bieżącą wodą. Do tej czynności przyda się miska cedzakowa 2 w 1 proponowana przez markę Praktyczna. To nowoczesne naczynie, w którym zarazem można opłukać, odcedzić, a nawet podać wprost na stół świeże warzywa. Miska dostępna jest w 3 kolorach: białym, szarym i miętowym. Zwłaszcza ta ostatnia barwa sprawi, że podane w naczyniu pomidorki koktajlowe, kalarepa lub marchewki będą wyglądały wyjątkowo apetycznie.

 

 

Faza 2 – obieranie i krojenie

Do wstępnego przygotowania warzyw przydadzą się też gadżety z kolekcji Smart marki Florina. Jednym z nich będzie obierak o dość ciekawej konstrukcji, dzięki której gadżet zakładasz na palce. W ten sposób zapobiegniesz przypadkowemu zranieniu się podczas pracy. Ostrze obieraka zostało wykonane z wysokiej jakości stali, dzięki czemu pracuje płynnie i bardzo skutecznie. Ponadto akcesorium wyposażono w element umożliwiający szybkie usunięcie wszelkich pozostałości, wyrostków i zabrudzeń. W ten sposób tak prozaiczna czynność, jak obieranie staje się przyjemniejsza.

 

Obierak Florina Smart

 

Faza 3 – delikatne traktowanie

Młode warzywa mają cienką skórkę, są jędrne, kruche i z pewnością nie wymagają długiej obróbki cieplnej, która pozbawiłaby ich zdrowotnych i kulinarnych walorów. Najlepszą metodą ich przygotowania jest gotowanie na parze. W ten sposób nie tylko zachowamy chrupkość i kolor warzyw, ale utrzymamy też wysoką zawartość witamin i składników mineralnych. Gotowanie na parze pozwoli wydobyć naturalny, bardziej wyrazisty smak jarzyn. Tak przygotowane nie potrzebują dodatku soli. Wystarczą zioła lub ulubiony, lekki sos, na przykład koperkowy albo czosnkowym.

Jeśli nie posiadasz parowaru, mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie, które nie wymaga dużego wkładu finansowego, a być może już nawet posiadasz taki gadżet w swojej kuchni. Wkład od gotowania na parze – bo o nim mowa – spokojnie może zastąpić garnek do gotowania na parze. Taki przedmiot zajmuje naprawę niewiele miejsca, a w sezonie wiosenno-letnim staje się arcyprzydatny.

 

Wkład do gotowania na parze Florina

 

Faza 4 -najlepsza – degustacja

Ekspresowo przygotowany obiad pełen witamin smakuje najlepiej, gdy się nim z kimś dzielisz. Zwołaj całą rodzinę, wyłączcie komputery, tablety i telewizory. Wynieście razem stół na taras i zadbajcie o jego odpowiednie nakrycie, tak, aby przyrządzone dania wyglądały jeszcze apetyczniej. Białą porcelanę zostaw na ważne uroczystości. Wiosenny posiłek podaj na fantazyjnych talerzach zdobionych motywem roślin. Tutaj najlepiej sprawdzą się talerze obiadowe Botanica Verde marki Bormioli Rocco. Z kolei miłośnikom stylu retro z pewnością przypadną do gustu naczynia z kolekcji Garden przywołujące sentymentalne wspomnienia wspólnych obiadów u babci w ogrodzie.

 

 

Zachowaj smak nowalijek na dłużej

Nie ma lepszej przekąski w upalne dni od pajdy chleba z masłem oraz małosolnych ogórków. Kruche, soczyste – ach, na samą myśl już ślinka cieknie. Przyrządzenie ich jest naprawdę łatwe, więc warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Przepis na sekretną zalewę, która przechodzi w rodzinie z pokolenia na pokolenie, z pewnością przekaże Ci mama lub babcia. My za to poradzimy, w czym najlepiej przechowywać takie ogórki. W ofercie marki Florina znajdziesz słoiki ze szczelnie zamykaną pokrywą, dzięki którym już za kilka dni będziesz mógł cieszyć się wyśmienitym smakiem ogórków.

 

mlode-warzywa
Słoiki do ogórków Florina

 

 

Przeczytaj także: Gotowanie na parze