Przechowywanie warzyw

Dowiedz się, które warzywa kupić, jak je przechowywać, aby były świeże i jak korzystać z nich w sposób, który pokochasz!

Ostatnimi czasy wszyscy spędziliśmy mnóstwo czasu chodząc od sklepu do sklepu, szukając zapasów takich jak mydło do rąk, papier toaletowy i oczywiście artykuły spożywcze. Obecnie musimy przestawić się ze swoich starych nawyków, tj. codziennego chodzenia do sklepu po świeże produkty. Teraz musimy nauczyć się robić zapasy, zamiast biegać do sklepu po kilka rzeczy, należy zaopatrywać się w żywność na dwa tygodnie lub dłużej. Dowiesz się dzisiaj jak przechowywanie warzyw może być proste i przyjemne.

Kupowanie warzyw

Jeżeli większość tego, co jecie, stawia świeże warzywa na pierwszym planie, musicie przeczytać ten artykuł.

Nie myśl, co przygotujesz z kupionych warzyw, bo z nich zawsze można ugotować coś pysznego. Po pierwsze poszukaj warzyw, które dobrze się utrzymują przez tydzień lub dłużej. Po drugie, poszukaj takich, które możesz zamrozić. W ten sposób będziesz mieć wiele opcji przygotowania posiłku, na który właśnie masz ochotę.

Dzisiaj dowiesz się jak przechowywać warzywa, aby były świeże, soczyste i jędrne.

Wybór i przechowywanie warzyw długo utrzymujących się

Cebula i czosnek

Jakie wybrać: Kupuj te nieuszkodzone i twarde

Jak długo można je przechowywać: kilka tygodni

Przechowywanie: w chłodnym, suchym miejscu, takim jak szafka lub blat kuchenny

Jak wykorzystać je w kuchni: w zupach, sosach, makaronach i nie tylko. 

Wypróbuj nasz wyciskacz do czosnku.

Brokuły i Kalafior

Jakie wybierać: kupuj takie, które wyglądają świeżo

Jak długo można je przechowywać: do tygodnia

Przechowywanie: W plastikowej torbie w lodówce

Jak wykorzystać je w kuchni: pieczone brokuły i kalafior to fantastyczne przystawki. Możesz je również podać z makaronem, polać je masłem lub dodać do sałatki. Zastosowań świeżych brokułów i kalafiora nie mają końca.

Wypróbuj nasz garnek próżniowy, w którym szybko ugotujesz warzywa nie tracąc wielu cennych witamin.

Gotowanie na parze zasmakujradosci.pl

Kapusta

Jak wybierać: kupuj jędrne warzywa bez dziurek i pleśni

Jak długo można ją przechowywać: do 2 tygodni

Przechowywanie: w plastikowej torbie w lodówce

Jak wykorzystać ją w kuchni: surowa kapusta jest świetnym dodatkiem do surówek i sałatek. Możesz również ją dusić, prażyć lub smażyć, aby zrobić prosty dodatek do obiadu.

Wypróbuj nasz pojemnik ze szkła, idealny do przechowywania surówki.

Jarmuż, szpinak, sałata, liście boćwiny

Jak wybierać: kupuj tylko świeże liście, nie zwiędnięte

Jak długo można je przechowywać: do tygodnia w lodówce. Po tym czasie zamrozić.

Przechowywanie: w plastikowej torbie w szufladzie na warzywa w lodówce. Możesz także liście takie zawinąć w ręcznik papierowy, aby wchłaniał on nadmiar wilgoci.

Jak z nich korzystać: podsmaż świeżą zieleninę, aby zrobić prosty dodatek do dania, użyj do sałatek, dodaj do zupy lub podaj z makaronem. 

Zobacz: wirówka do sałaty

Pomysły na obiad Ziemniaczana sałatka na grilla zasmakujradosci.pl

Ziemniaki

Jakie wybierać: suche, jędrne

Jak długo można je przechowywać: przechowywanie warzyw, takich jak ziemniaki, może trwać do miesiąca

Przechowywanie: W chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, jak szafka kuchenna, spiżarnia

Jak wykorzystać je w kuchni: Pieczone ziemniaki, smażone ziemniaki, sałatka warzywna, zapiekanka ziemniaczana.

Wypróbuj nasze szklane naczynie żaroodporne

Sprawdź: Pomysły na obiad z ziemniakami w roli głównej

Warzywa korzeniowe: Marchewka, buraki, rzodkiewka, pietruszka, seler, rzepa, kalarepa i inne

Jakie wybierać: kupuj jędrne warzywa bez zmian chorobowych

Jak długo można je przechowywać: kilka tygodni

Przechowywanie: Odetnij wszystkie natki, zawiń korzenie w plastikowe torby i przechowuj je w lodówce.

Wskazówka: nie wyrzucaj naci! Trzymaj je w słoiku z wodą, przydadzą się do posypania kanapek, przygotowanych potraw lub do zrobienia pesto.

Jak wykorzystać je w kuchni: zupy, sosy, świeże sałatki, surówki.

Zobacz nasz obierak do warzyw z uchwytem.