Przetwory na zimę – kalendarz

Lipiec i sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego, dlatego nie ma lepszego momentu na przetwory na zimę. O czym trzeba pamiętać przed ich robieniem oraz jakie akcesoria będą pomocne?

Kalendarz robienia przetworów

Najbliższe dwa miesiące to nie tylko czas wspaniałej wakacyjnej pogody i okres urlopów, ale również wysyp popularnych warzyw i owoców, a zarazem czas na przetwory na zimę. Przed rozpoczęciem planowania przetworów, warto mieć na uwadze, jakie produkty będą w danym miesiącu szeroko dostępne.

Lipiec:

  1. ogórki
  2. fasolka szparagowa
  3. cukinia
  4. jeżyny
  5. maliny
  6. jagody
  7. wiśnie

Sierpień:

  1. pomidory
  2. borówki
  3. gruszki
  4. brzoskwinie
  5. morele
  6. kabaczki
  7. kurki

 

Gadżety, które przydadzą się przy robieniu przetworów

 

O tym trzeba pamiętać, robiąc przetwory

 

  • Do przygotowania przetworów należy używać owoców i warzyw tylko ze sprawdzonego źródła. Wskazane są różnego rodzaju uprawy ekologiczne – im mniej chemii w produkcie, tym lepiej, a przygotowany smakołyk, przy odpowiedniej pasteryzacji, postoi dłużej.
  • Owoce i warzywa powinny być świeże – nadgniłe produkty należy wyrzucić.
  • Zamknięcie słoików powinno być maksymalnie szczelne – w przeciwnym razie przetwory szybko się zepsują.
  • Słoiki i nakrętki powinny być dokładnie wyparzone.
  • Nakrętki od słoików oraz tłoczenia słoika przed zakręceniem powinny być wytarte do sucha.
  • Przygotowane przetwory najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy.

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.