Lipiec i sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego, dlatego nie ma lepszego momentu na przetwory na zimę. O czym trzeba pamiętać przed ich robieniem oraz jakie akcesoria będą pomocne?
Kalendarz robienia przetworów
Najbliższe dwa miesiące to nie tylko czas wspaniałej wakacyjnej pogody i okres urlopów, ale również wysyp popularnych warzyw i owoców, a zarazem czas na przetwory na zimę. Przed rozpoczęciem planowania przetworów, warto mieć na uwadze, jakie produkty będą w danym miesiącu szeroko dostępne.
Lipiec:
- ogórki
- fasolka szparagowa
- cukinia
- jeżyny
- maliny
- jagody
- wiśnie
Sierpień:
- pomidory
- borówki
- gruszki
- brzoskwinie
- morele
- kabaczki
- kurki
Gadżety, które przydadzą się przy robieniu przetworów
- Szczelne słoiki i butelki o różnej wielkości
- Wysoki i pojemny garnek do pasteryzowania słoików, np. taki jak garnek Florina 28 cm 12,5 l
- Silikonowy lejek Florina Anide
- Miarki kuchenne Florina Smart
- Obieraki i skrobaczki
O tym trzeba pamiętać, robiąc przetwory
Â
- Do przygotowania przetworów należy używać owoców i warzyw tylko ze sprawdzonego źródła. Wskazane są różnego rodzaju uprawy ekologiczne – im mniej chemii w produkcie, tym lepiej, a przygotowany smakołyk, przy odpowiedniej pasteryzacji, postoi dłużej.
- Owoce i warzywa powinny być świeże – nadgniłe produkty należy wyrzucić.
- Zamknięcie słoików powinno być maksymalnie szczelne – w przeciwnym razie przetwory szybko się zepsują.
- Słoiki i nakrętki powinny być dokładnie wyparzone.
- Nakrętki od słoików oraz tłoczenia słoika przed zakręceniem powinny być wytarte do sucha.
- Przygotowane przetwory najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy.