Wyparzanie słoików (sterylizacja słoików), to nic innego jak pozbywanie się z nich wszelkich zanieczyszczeń, które mogłyby rzutować na trwałość przetworów. Jak wyparzać słoiki do przetworów?
Wyparzanie słoików – po co wyparzać słoiki?
Wiemy wszyscy, że istnieją zanieczyszczenia, których nie jesteśmy w stanie dojrzeć gołym okiem, a które potrafią zrobić z naszym jedzeniem, czy nawet organizmem, wiele złego. Są to bakterie i grzyby, z czasem rozwijające się w jedzeniu i powodujące ich psucie się. Robiąc przetwory, przecież nie mamy w zamyśle wyrzucenie ich do kosza, ponieważ pasteryzowanie owoców, czy warzyw wymaga od nas wiele pracy. Zdając sobie sprawę z zagrożenia, jakim są te małe, niedostrzegalne gołym okiem stworzenia wyparzamy słoiki, a także nakrętki, gumki i sprężyny, w zależności od tego czego chcemy użyć.
Przetwory z ogórków, przetwory z pomidorów, przetwory z cukinii i wiele innych przetworów ze sklepu, nie są w stanie zastąpić nam smaku tych domowych.
Wyparzanie słoików – jakie są metody wyparzania słoików?
Metod wyparzania słoików jest kilka, ale niezależnie od metody (każda będzie skuteczna), najważniejsze jest to, aby wykonywać ją bardzo dokładnie i z dbałością o szczegóły. Wyparzyć należy dokładnie cały słoik. Tyczy się to nie tylko szkła, które powinno być pieczołowicie umyte i wyparzone, ale również nakrętki (nawet, jeśli jest nowa), gumki, czy sprężyn.
Pamiętaj jeszcze o jednym. Możesz wyparzyć dokładnie wszystkie słoiki, ale jeśli będziesz niedokładnie myć warzywa, czy owoce, których będziesz używać do przetworów, całość przedsięwzięcia także może okazać się katastrofą. Słoiki z przetworami mają służyć nam przynajmniej do następnego sezonu, oczywiście nie wszystkie, bo z czasem zjadamy je ze smakiem. Żeby praca nie poszła na marne, przyłóż się do wykonywania przetworów, aby twoja praca nie poszła na marne.
Wyparzanie słoików – metody
Metoda wrzącej wody – tradycyjna metoda wyparzania słoików
Chyba najstarsza i najczęściej wykorzystywana metoda wyparzania słoików, jaka jest stosowana w wielu domach, w których nadal robi się przetwory na zimę.
Metoda polegająca na wlewaniu do miski, czy zlewu wrzątku tak, aby ten przykrył słoiki. Wcześniej umyj słoiki płynem z ciepłą wodą, żeby były w miarę ciepłe. Jeżeli będą zimne i włożymy je do wrzątku, mogą popękać.
Włożone do wrzątku słoiki po 10 minutach możesz wyjąć i dokładnie osuszyć.
Nakrętki zawsze dobrze jest wygotować. Włóż nakrętki do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Taki czas wystarczy na zabicie wszystkich bakterii i grzybów.
Pasteryzacja w piekarniku – Wyparzanie słoików w piekarniku
To bardzo szybka i praktyczna metoda na sterylizację słoików. Wystarczy umyć słoiki z zanieczyszczeń mechanicznych, następnie włożyć je do piekarnika i nastawić temperaturę na 100 stopni C. Tą metodą wyparzamy słoiki przez 25 minut, później wystarczy odczekać, aż słoiki wystygną i można nakładać do nich wcześniej przygotowaną bazę do przetworów. Nie polecamy natomiast, żeby tą metodą wyparzyć nakrętki, czy gumki od słoików. Mogą się one najzwyczajniej zniszczyć, dlatego metoda wygotowania ich jest dla nich najlepszą opcją.
A jeśli jesteś na działce i tam robisz przetwory – nic straconego. W naszej ofercie znajdziesz sprytne elektryczne mini piekarniki, które mogą się okazać rozwiązaniem problemu!
Wyparzanie słoików w mikrofalówce
Na wstępie odpada możliwość sterylizacji tym sposobem nakrętek do słoików. Metalu nie można wkładać do mikrofalówki, bo grozi to niebezpieczeństwem. Dlatego, tak jak w poprzednich metodach wyparzamy je, gotując w garnku przez 15 minut.
Metoda mikrofalówki, podobnie jak metoda z piekarnikiem, wymaga od nas dokładnego pozbycia się zanieczyszczeń mechanicznych, poprzez należyte mycie słoików w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń.
Po umyciu i delikatnym osuszeniu słoików wlej do każdego odrobinę wody. Można umieszczać np. po 3 sztuki słoików w mikrofalówce i w ten sposób wyparzać słoiki do przetworów. Podgrzewaj słoiki przez 2 minuty, następnie otwórz mikrofalówkę i poczekaj, aż słoiki nieco ostygną, żeby się nie poparzyć. Kiedy je wyjmiesz, wylej z nich wodę i dokładnie osusz.
Wyparzanie słoików w zmywarce
Zmywarka to genialny wynalazek. Można w niej umyć naczynia, ale jak się okazuje, także wyparzyć słoiki, a nawet je pasteryzować. Kiedy raz użyjesz zmywarki, już wiesz, że życie bez niej jest o wiele trudniejsze, a część czasu z naszego życia zmarnowana na stanie przy zlewie pełnym naczyń. Wciąż pełnym, bo to niekończąca się historia! Użytkownicy zmywarek wiedzą, że tylko czysta zmywarka gwarantuje czystość wyjmowanych naczyń. Przekłada się to również na sterylizację słoików. Przed przystąpieniem do tej czynności umyj zmywarkę, w końcu i tak robisz to, co jakiś czas, a zagwarantuje ci to sukces. Umyj dokładnie ramiona, sitka i filtry, a jeśli zmywarka posiada program samoczyszczenia – uruchom go wcześniej. Podczas gdy twoja zmywarka już lśni, włóż do niej wcześniej umyte słoiki, nakrętki i gumki, nastaw program, w którym zmywarka nagrzewa wodę między 75, a 85 stopni C. Włącz program i zajmij się przygotowywaniem zapraw do słoików. Masz na to chwilę czasu. Pamiętaj, żeby do wyparzania słoików nie dodawać żadnych detergentów. Detergenty są zbędne, wystarczy gorąca woda, która ma moc wyparzania. Kiedy program się skończy, wyjmij słoiki i dokładnie je osusz. Możesz teraz pakować do nich to, co najlepsze.
Metoda gotowania
To dokładnie ta sama metoda, o której wspominaliśmy wcześniej, według której postępuje się zazwyczaj przy wyparzaniu pokrywek i gumek od słoików. Słoiki, nakrętki i gumki zalej wodą w dużym garnku i gotuj przez 15 minut. Następnie poczekaj, aż się trochę wystudzą, wyjmij je i osusz. To bardzo prosta metoda. Musisz do niej mieć jedynie duży, szeroki garnek, który pozwoli ci zrobić to szybciej. Dlaczego to tak ważne? W małym garnku będziesz kolejno gotować słoiki wiele razy, bo na 1 wsad po prostu wejdzie ich zbyt mało. Zainwestuj w szeroki garnek, najlepiej 40 cm, który przyspieszy cały proces. Słoiki nie mogą bezwiednie ruszać się w garnku z gotującą wodą, bo mogą się rozbić, uderzając o siebie. Wkładając słoiki pamiętaj, żeby je pieczołowicie ułożyć, a w razie konieczności rozdzielić ściereczką.
Przecieranie słoików spirytusem
Obecnie chyba wszyscy mamy po dziurki w nosie płynów do dezynfekcji, żeli antybakteryjnych i tym podobne. Niemniej, jest to jedna z możliwości sterylizacji słoików.
Dokładnie umyte i osuszone słoiki przetrzyj wacikiem nasączonym spirytusem, najlepiej takim 70%. Nałóż do środka przygotowane produkty i przetrzyj ponownie górę słoika alkoholem. Pamiętaj też, o tym, aby przetrzeć spirytusem również wieczka słoików, bo na nich również mogą czyhać drobnoustroje.
Spirytus szybko odparowuje, dlatego nie miej obaw przed jego użyciem. To wbrew pozorom najlepsza z metod.
Jakie słoiki nadają się do wekowania?
W zasadzie wszystkie słoiki, które jesteś w stanie szczelnie zamknąć, są dobre do robienia przetworów. Należy przede wszystkim pamiętać o tym, żeby je wcześniej dobrze wyparzyć, bo to, obok nieszczelności, jest najczęstsza przyczyna psucia się domowych zapraw.
Słoiki z oferty sklepu Zasmakuj Radości
W ofercie mamy dla ciebie mnóstwo słoików o różnej pojemności. Są to słoiki z nakrętką, do których możesz również dokupić dodatkowe nakrętki, bo te jak wiadomo, z czasem się niszczą. Innym rodzajem słoików, jakie mamy w naszym asortymencie, są słoiki z pałąkowym zamknięciem z metalu (przed włożeniem ich do zmywarki zalecamy zdjąć pałąk, można to zrobić w bardzo prosty sposób). Są też jeszcze słoiki, które bardzo przypominają mi te babcine. Pamiętasz litrowe szklane słoiki, ze szklanym wieczkiem, gumką i sprężyną? Ja tak i przyznam szczerze, że bardzo za nimi tęsknię, bo one były takie najbardziej sielankowe i wiejskie, a uwielbiam takie klimaty. Słoiki z metalowym zaciskiem, bo o nich mowa, mają niepołączoną ze słoikiem pokrywę. Marka Florina produkuje słoiki typu weck, są to słoiki również przypominające słoiki sprzed lat. Zamiast sprężyn zastosowano klipsy, ale wieczko i gumka jest jota w jotę. To bardzo miłe, że producenci wciąż produkują słoiki i jest na nie popyt. W dobie wszędobylskiego plastiku, aż serce skacze z radości, że szkło wciąż jest w modzie!