Patelnia – naczynie do zadań specjalnych

Dla niektórych gotowanie to sama przyjemność. Mniej radości sprawia jednak późniejsze sprzątanie. Kilka garnków, patelnia, talerze, deski do krojenia – wszystko trzeba umyć, co czasem zajmuje więcej czasu niż jedzenie. Z tego względu wiele osób wzbrania się przed przyrządzaniem posiłków. Są jednak takie dania, do których przygotowania wystarczy jedna deska, nóż i patelnia.

Śniadanie lub kolacja po izraelsku

Szakszuka to potrawa znana w różnych kuchniach świata (izraelskiej, egipskiej i tunezyjskiej), która zachęca do przyrządzenia swoją prostotą i szybkością. Do jej przygotowania niezbędne będą: pomidory (2 sztuki), jajka (2 sztuki), oliwa (pół łyżki), czosnek (połowa ząbka lub jeden, ale niewielki), papryka (ok. 100 g), kiełbasa (70 g), przyprawy m.in. sól i pieprz. Sparzone i obrane ze skórki pomidory należy pokroić w kostkę. W tym czasie na patelni teflonowej rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek, po czym dodać paprykę i kiełbasę. Chwilę je podsmażać. Do całości dorzucić pomidory i przyprawy. Smażyć aż woda odparuje i potrawa zredukuje swoją objętość. Ważne, aby nie mieszać za bardzo dania w trakcie odparowywania wody, ponieważ z pomidorów może zrobić się przecier! Na koniec wbić dwa jajka i posolić. Przykryć przykrywką i gotować 3 minuty aż białko się zetnie. Jako ozdobę można użyć pokrojonej drobno papryki lub liści bazylii.

Pełnowartościowy obiad

Na jednej patelni bez problemu da się wykonać pyszny i pożywny obiad. Jedną z propozycji jest kurczak curry z dynią. Niezbędne składniki to: filet z kurczaka (ok. 500 g), czosnek (3 ząbki), oliwa (2 łyżki), sól, pieprz, sok z cytryny (2 łyżki), kurkuma (pół łyżeczki), curry (2 łyżeczki), dynia (szklanka pokrojonej w drobną kostkę), gorący bulion (0,5 l), mleko kokosowe (200 ml), ryż i bazylia. Oczyszczony filet pokroić na mniejsze części, następnie doprawić solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem i obtoczyć w oliwie. Pokropić go sokiem z cytryny, posypać kurkumą i curry, po czym odstawić na pół godziny. W tym czasie ugotować ryż. Dynię podsmażać na patelni przez ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie, następnie przesunąć ją delikatnie na bok, a po drugiej stronie patelni zacząć podsmażać kurczaka (po kilka minut z każdej strony). Do całości dodać bulion, mleko kokosowe i zagotować, a następnie gotować jeszcze 2 minuty. Tak przygotowaną potrawę dodać do ryżu, a na koniec posypać bazylią.

Szybko i smacznie

Inną potrawą, którą w całości da się przyrządzić na jednej patelni, są noodle z krewetkami i pieczarkami. Do ich wykonania przydadzą się: noodle (ok. 150 g), olej roślinny, curry (łyżka pasty), papryka słodka (pół łyżeczki), pieczarki (100 g), mleko kokosowe (200 ml), kurkuma (pół łyżeczki), krewetki (200 g), szczypiorek, kolendra i rybny sos (2 łyżki). Noodle ugotować zgodnie z instrukcją. Na patelni (może być zwykła patelnia lub wok) podsmażyć pastę curry, co jakiś czas dolewając do niej po łyżce mleka kokosowego, przyprawić papryką i kurkumą – tak smażyć całość dobre kilka minut. Następnie wrzucić na patelnię pieczarki i smażyć ok. 10 minut, po czym wlać resztę mleka i zagotować potrawę. Gdy danie zgęstnieje wrzucić krewetki i przyrządzać jeszcze minutę. Na koniec dodać makaron i smażyć chwilę aż wszystkie składniki się połączą, po czym wlać sos rybny. Potrawę podawać posypaną szczypiorkiem i kolendrą.