3 powody, dla których ful to najmodniejsza przekąska

Ful medames, czyli smakowita pasta z bobu, to jedna z egipskich potraw narodowych. Dzięki stosunkowo łatwej recepturze i powszechnej dostępności składników, bez problemu można zjeść ją także u nas. Co trzeba kupić do jej przyrządzenia i dlaczego ful to obecnie najmodniejsza przekąska?

Powód 1: Alternatywa dla hummusu

Hummus, czyli pasta z cieciorki, cieszy się w Polsce ogromną popularnością. W sklepach dostępne są różne warianty tego przysmaku – klasyczny hummus, z dodatkiem czarnuszki i nasion chia, hummus z suszonych pomidorów, papryki oraz buraków – a restauracje prześcigają się w serwowaniu dań z jego dodatkiem. Ten rodzaj pasty już nieco Ci się znudził? Ful medames to doskonała alternatywa dla hummusu. Tę przekąskę przyrządza się w podobny sposób – wystarczy tylko cieciorkę zastąpić suszonym bądź gotowanym bobem!

Powód 2: Bób to źródło witamin i mikroelementów

Świeży bób dostępny jest w sprzedaży przeważnie w okresie od połowy czerwca do końca sierpnia, dlatego warto wykorzystać ten czas na wprowadzenie go do swojego menu. Dlaczego? Nie tylko ze względu na delikatny smak, ale również z powodu jego cennego składu. Przede wszystkim bób to skarbnica białka (nie bez powodu jest składnikiem diet wegetariańskich), które dostarcza organizmowi energii oraz źródło karotenu, żelaza i magnezu. W bobie znajdują się też witaminy C, A oraz PP.

Powód 3: Niskokaloryczność bobu

Za przygotowywaniem przekąsek z tej rośliny strączkowej przemawia również jej stosunkowo niska kaloryczność. Według powszechnie dostępnych informacji, w 100 g znajduje się zaledwie 85 kalorii! Przy ograniczeniu ilości dodatków takich jak oliwa z oliwek czy tahini, ful medames z powodzeniem mogą jeść osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami.

 

Ciekawostki na temat ful medames

  • danie to przeważnie podawane jest na śniadanie w arabskich krajach północnej Afryki;
  • bywa serwowane w różny sposób – w Egipcie głównie jako pasta do chlebka pita, w Syrii z warzywami, a w Etiopii z gotowanymi i sadzonymi jajkami;
  • do jego przyrządzenia potrzebna jest dość głęboka i nieprzywierająca patelnia, np. patelnia Florina Oil Control czy Florina Wok.

Przepis na ful medames, czyli pastę z bobu:

  • szklanka gotowanego lub suszonego bobu (wybierając tę drugą wersję należy pamiętać o wcześniejszym namoczeniu);
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżka tahini;
  • sok z ¼ cytryny;
  • garść kolendry (można zastąpić natką pietruszki);
  • pomidor;
  • sól, pieprz i papryka chili dla smaku;

Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni należy rozgrzać oliwę, a następnie dodać posiekany czosnek i kolendrę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Do mieszaniny na patelni dodać ugotowany bób, tahini i sok z cytryny oraz przyprawy. Całość powinna dusić się na wolnym ogniu. Gdy wystygnie, zblendować na gładką masę. Ful medames musi być przechowywany w lodówce.

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.