3 przepisy na obiad z superfoods

Od jakiegoś czasu masz obsesję na punkcie zdrowego odżywiania? Jeśli tak, to koniecznie poznaj superfoods – produkty, które charakteryzują się zawartością cennych dla organizmu witamin i mikroelementów – i przyrządź z nich smakowity obiad dla całej rodziny!

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Szpinak pamiętasz jako mało apetyczną papkę podawaną na szkolnej stołówce? Po spróbowaniu przepysznego makaronu ze szpinakiem i serem feta szybko zmienisz zdanie! Szpinak to prawdziwe superfoods – bomba witaminy C. To danie zimą powinno przewijać się przez Twój stół, co jakiś czas. Czy jego przyrządzenie jest czasochłonne? Nie! Wystarczy ugotować makaron (przyda się garnek Florina Smart, który może jednocześnie pełnić funkcję durszlaka). Użyj makaronu durum lub pełnoziarnistego, czy gryczanego. Posiekany baby szpinak podsmaż na oleju koksowym, dodaj do niego kawałki sera feta i odrobinę (nie więcej niż 2 łyżki) jogurtu. Idealne (bo zdrowe) danie do pracy w 20 minut!

Sałatka Cezar z awokado

Awokado to owoc, który od lat uznawany jest za jedno z najbardziej wartościowych źródeł tłuszczów zdrowych dla serca, np. tłuszczów jednonienasyconych. Zielona masa przeważnie używana jest jako składnik guacamole – meksykańskiej pasty podawanej na ostro z przekąskami takimi jak tapas. Nie oznacza to jednak, że nie można wykorzystać tego owocu do dania w łagodniejszej wersji, np. sałatki Cezar z awokado i kurczakiem, która zasmakuje również dzieciom. Jak ją przyrządzić? Potrzebne będzie podsmażenie dwóch piersi z kurczaka (najlepiej na patelni takiej jak Florina Oil Control. Pozwala ona kontrolować poziom nalewanego tłuszczu) oraz przygotowanie na sporym półmisku (np. salaterce Bormioli Rocco Mr Chef) umytych i poszarpanych liści sałaty (najlepiej różnego rodzaju). Kurczaka, gdy przestygnie, można wrzucić do naczynia i uzupełnić pokrojonym w kostkę awokado oraz pomidorkami koktajlowymi. Sałatka nie będzie kompletna bez sosu z 2 łyżek jogurtu, łyżki soku z cytryny oraz grzanek i odrobiny ulubionych przypraw.

Salaterka Bormioli Rocco Mr Chef 26 cm

 

Komosa ryżowa z warzywami

Zdecydowanie bliższe są Ci obiady wegetariańskie? Wypróbuj naszego smakowitego dania na bazie komosy ryżowej (quinoa) i warzyw! Dwie szklanki (mniej więcej o pojemności takie jak szklanka Krosno Lifestyle) komosy ugotuj w lekko osolonej wodzie (czas wg zaleceń producenta na opakowaniu). W międzyczasie na osobnej patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebulę, 2 cukinie, 2 papryki oraz kilka różyczek brokułu (może być mrożony). Gdy komosa będzie miękka, dodaj ją do warzyw. Następnie przez 2 minuty podsmażaj na niewielkim ogniu. Najlepiej smakuje na ostro, z dodatkiem przyprawy chilli oraz pieprzu. Komosa ryżowa zawiera bardzo dużo białka. Takie danie zalecane jest przede wszystkim osobom pracującym fizycznie lub intensywnie ćwiczącym. Świetnie łączy się też z innym superfoodami – orzechami nerkowca. Warto do dania dodać kilka posiekanych kawałeczków.