3 przepisy na lody domowe

Letnie świeże owoce oraz warzywa to świetna okazja do eksperymentów ze smacznymi przekąskami. Jedną z nich mogą być lody domowe – są zdecydowanie zdrowsze. Sa przygotowywane ze świeżych składników oraz bez dodatku polepszaczy smaku, czy sztucznych barwników. Wbrew pozorom ich przyrządzenie wcale nie jest czasochłonne i skomplikowane. Jak przygotować smaczne lody domowej roboty? Oto kilka sprawdzonych pomysłów!

Lody śmietankowe

Przygotowanie kremowych, gęstych lodów śmietankowych wymagać będzie stworzenia masy mleczno-jajecznej. Potrzebne będą do niej: szklanka mleka, 8 żółtek jaj oraz dwie łyżki gęstej śmietanki. Odpowiednie wymieszanie składników sprawi, że pyszne lody domowe nabiorą odpowiedniej konsystencji i będą przypominać lody dostępne w popularnych sklepach. Trzeba jednak pamiętać, że istotny jest dobór wysokiej jakości mleka oraz jaj, ponieważ to z nich w sporej części zrobione będą przekąski. Tworzenie masy powinno polegać na włożeniu naczynia ze składnikami do garnka z wrzątkiem i powolnym mieszaniu – w ten sposób białko będzie ścinać się miarowo, co zapewni odpowiednią konsystencję całości. Następne należy dodać cukier, jednak ważne, by nie było go za dużo, gdyż utrudni to mrożenie lodów. Po przełożeniu masy do pojemnika należy umieścić go w zamrażarce i odczekać kilka godzin. Całość można podawać w pięknie zdobionych pucharkach do lodów, które idealnie nadają się do lodów domowej roboty.

Lody owocowe

Szeroki wybór owoców latem sprawia, że w tym przypadku ogranicza nas jedynie wyobraźnia i gust smakowy. Zaletą owocowych lodów domowej roboty jest możliwość przygotowania ich z ulubionych składników. Jedną z propozycji jest przepis na lody z limonki i arbuza. Do ich przyrządzenia niezbędne są: dwie szklanki pokrojonego i oczyszczonego z pestek arbuza, łyżeczka startej skórki z limonki i dwie łyżki świeżego soku z tego owocu. Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera lub miksera i wymieszać na gładką masę. Aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję, wystarczy całość przelać przez sitko, a następnie wrzucić do naczynia i umieścić w zamrażarce. Po wyjęciu tak przygotowaną masę można nakładać do pucharków za pomocą łyżki do lodów.

Lody warzywne

Możliwość eksperymentowania w domu z różnymi składnikami sprawia, że można przyrządzić samemu kompozycje złożone także z warzyw. Taka przekąska to nie tylko doskonała porcja witamin, ale również przepyszna propozycja na podwieczorek. Lody z ogórka potrzebować będą takich składników jak: dwa obrane i pokrojone ogórki, szklanka obranego i pozbawionego pestek melona oraz spora garść liści mięty. Całość należy wrzucić do sokowirówki, a następnie wlać do foremek lub pojemnika i zamrozić.