Orzeźwiający chłodnik na 3 sposoby

Nie ma nic lepszego na upalny dzień niż podawany na zimno orzeźwiający chłodnik. W Polsce największą popularnością cieszy się tradycyjny chłodnik litewski, który gotowany jest na młodej botwinie. Niestety, w sierpniu znalezienie smakowitej botwinki graniczy z cudem. Na szczęście z dostępnych w sezonie warzyw i owoców też można przygotować wspaniały chłodnik. Oto nasze 3 przepisy!

Orzeźwiający chłodnik ogórkowy

W letni skwar lubisz się napić orzeźwiającego soku z plastrami ogórków? Nic dziwnego! Warzywo to zawiera dużo wody, dlatego jego spożywanie jest szczególnie zalecane w okresie upałów. Zielone ogórki można jeść nie tylko na surowo, ale także w formie chłodnika.

Co będzie potrzebne do chłodnika ogórkowego?

  • 2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 10 ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść kopru
  • Ulubione przyprawy

Ogórki wystarczy zetrzeć na tarce do warzyw, czosnek rozgnieść, a całość odrobinę posolić. Gdy ogórki puszczą wodę, dodać do nich jogurty naturalne, resztę przypraw i posiekany koper. Po 3-4 godzinach chłodzenia w lodówce, smakołyk nadaje się do jedzenia!

miska emaliowana

Chłodnik z arbuzem i miętą

Masz ochotę na owocowy chłodnik? Na pewno zasmakuje Ci ten z arbuza i mięty!

Kup:

  • Jednego dużego arbuza
  • Garść listków mięty
  • Jogurt typu greckiego (lub śmietanę 18%)

Zanim zaczniesz łączyć składniki, pamiętaj o tym, by pozbawić arbuza pestek – mogą one znacznie utrudnić późniejsze jedzenie! Całość najlepiej zblendować ręcznym blenderem i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Chłodnik buraczany

Dla zwolenników tradycyjnego chłodnika sierpniową alternatywą może być fantastyczny chłodnik buraczany.

Do jego przyrządzenia wystarczą:

  • 2 litry kefiru (można zastąpić go zsiadłym mlekiem)
  • 4 ugotowane i wystudzone buraki
  • Pęczek szczypioru
  • Jajko (po jednym na porcję)
  • Sól i pieprz

Buraczki ścieramy na tarce (podobnie jak ogórki przy ogórkowym chłodniku) i zalewamy kefirem. Następnie doprawiamy, sypiemy posiekanym szczypiorem. Chłodnik buraczany najlepiej smakuje serwowany z ugotowanym na twardo jajkiem!

botwinka

To także musisz wiedzieć: Chłodnik – idealna propozycja na lato