3 przepisy na smaczne wegańskie słodycze

Po jakie słodycze sięgnąć, aby nie zapychać się niepotrzebną ilością cukru, a mimo to zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego? Najlepszym wyborem będą wegańskie słodycze. Zawierają one zdrowe składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu, a dodatkowo są prawdziwą ucztą dla podniebienia.

 

1. Kokosowy pudding

Wegańskie słodycze są o wiele zdrowsze, niż te które spożywane są w większości przez społeczeństwa.

Składniki:

 

  • mleko kokosowe (puszka o pojemności 400 ml będzie odpowiednia),
  • nasiona chia (ok. 4 łyżki, ale zamiast nasion można użyć np. orzechów),
  • mleko migdałowe (2 szklanki; zamiast migdałowego można wybrać także sojowe),
  • syrop z agawy (2 łyżki; lub ewentualnie miód),
  • dodatki: suszone owoce, cynamon lub inne ulubione.

Wykonanie:

 

  1. Mleka wymieszać ze sobą w misce i dokładnie połączyć.
  2. Dodać syrop lub miód (ilość zależy od własnych potrzeb, można ją zwiększyć, jeżeli lubi się mocno słodkie desery).
  3. Dodać nasiona chia i wymieszać.
  4. Odstawić do lodówki na noc (jeżeli nie ma takiej możliwości to minimum na 3 godziny).
  5. Po wyjęciu posypać dodatkami według uznania.

 

2. Banany w czekoladzie

Kolejny łatwy w przygotowaniu i szybki deser! Wystarczy pokroić kilka bananów na grubsze plasterki i nabić je na patyczki do szaszłyków. W rondelku (lub kąpieli wodnej) należy rozpuścić gorzką czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Banana obtoczyć obficie czekoladą, a następnie posypać ulubionymi dodatkami według uznania – mogą to być migdały (w całości lub starte na proszek), wiórki kokosowe lub nasiona chia. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny i gotowe!

 

3. Grzanki z wegańską nutellą

Składniki na nutellę:

 

  • ugotowana ciecierzyca (2 szklanki),
  • masło orzechowe lub migdałowe (ok. 6 łyżek),
  • szklanka daktyli (dla osłodzenia),
  • kakao (ok. 5 łyżek),
  • mleko roślinne (np. sojowe).

Przygotowanie:

Daktyle zalać wrzątkiem, a następnie odstawić na ok. 15 minut. Ciecierzycę razem z kakao, odsączonymi daktylami i masłem umieścić w blenderze, po czym ubić na gładką masę. Dolewać mleka i pulsacyjnie blendować całość, aż uzyska preferowaną konsystencję. Grzanki (podsmażone na patelni lub podpieczone w tosterze) posmarować obficie przygotowaną nutellą i posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego!