Choć przeciwników jedzenia karpia jest równie wielu jak smakoszy, przyjęło się, że dań na bazie tego przysmaku nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Smażone dzwonka, przystawki w galarecie czy zupy rybne towarzyszą Polakom w czasie świąt Bożego Narodzenia od dekad. Jakie smakołyki z karpia można jeszcze przygotować? Prezentujemy nasze 3 ulubione przepisy!
Pieczony karp w śmietanie
Pieczony karp w sosie śmietanowym to fantastyczna alternatywa dla osób nieprzepadających za smażonymi rybami. Dzięki procesowi pieczenia mięso jest zdecydowanie delikatniejsze i co najważniejsze, nie nasiąka dodatkowo tłuszczem!
Do przygotowania karpia w śmietanie potrzebne będą:
- karp (ok. 1 kg),
- 2 duże cebule białe,
- opakowanie śmietany 18%,
- łyżka masła,
- sól, pieprz,
- posiekana natka pietruszki,
- pół szklanki mąki,
- garść tartego parmezanu (można go pominąć).
Przygotowanie:
- Karpia dokładnie umyć, pokroić w dzwonka, wyjąć większe ości, a następie przyprawić i odstawić na ok. godzinę do lodówki.
- Kawałki ryby obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle z dodatkiem pokrojonych w piórka cebul.
- Delikatnie podsmażonego karpia i zeszkloną cebulę przełożyć do brytfanny i zalać śmietaną z dodatkiem przypraw.
- Całość piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia dodać posiekaną natkę i (opcjonalnie) parmezan. Danie najlepiej podawać z ziemniakami!
Karp z orzechami i miodem
Ten przepis na karpia spodoba się wszystkim zwolennikom delikatnego i nieco słodkawego smaku. Danie to może pełnić funkcję przystawki, ale także dodatku do ziemniaków, np. podczas obiadu pierwszego czy drugiego dnia Świąt.
Do przygotowania karpia z orzechami i miodem potrzebne będą:
- 2 kg karpia,
- 5 łyżek miodu,
- 1,5 szklanki orzechów włoskich,
- 3 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ½ pora,
- garnek,
- ziele angielskie.
Przygotowanie:
- Karpia (pokrojonego na małe kawałki) należy przyprawić i wstawić do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie przygotować bulion na bazie wody (nie więcej niż 1,5-2 litra), marchewek, pietruszek, pora, ziela angielskiego i przypraw.
- Gdy warzywa zmiękną, wyjąć je i dodać rybę. Całość gotować przez 40 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie wyciągnąć karpia, a do wywaru dodać miód i masło. Dla smaku można również skropić go sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt wodnisty, dodać łyżkę mąki.
- Karpia polać przygotowanym sosem i posypać orzechami. Najlepiej smakuje na ciepło.
Poświąteczna sałatka z karpiem
Nie wiesz jak wykorzystać kawałek fileta z karpia, który został z wigilijnej kolacji? Zrób z niego sałatkę!
Do przygotowania poświątecznej sałatki z karpia potrzebne będą:
- filet z karpia,
- 2 torebki ryżu,
- 6 dużych oliwek,
- mały słoiczek ogórków konserwowych,
- cebula,
- suszone pomidory,
- ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Ryż ugotować, przestudzić i wsypać do miski.
- Dodać do niego suszone pomidory i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Całość wymieszać, dodać do niej pokrojonego w kostkę karpia oraz ogórki i posiekane oliwki.
Doprawić według uznania – przekąska idealna!
Sprawdź koniecznie: Dom na święta – jak go ubrać?