3 sposoby na smakowitego karpia wigilijnego

Choć przeciwników jedzenia karpia jest równie wielu jak smakoszy, przyjęło się, że dań na bazie tego przysmaku nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Smażone dzwonka, przystawki w galarecie czy zupy rybne towarzyszą Polakom w czasie świąt Bożego Narodzenia od dekad. Jakie smakołyki z karpia można jeszcze przygotować? Prezentujemy nasze 3 ulubione przepisy!

Pieczony karp w śmietanie

Pieczony karp w sosie śmietanowym to fantastyczna alternatywa dla osób nieprzepadających za smażonymi rybami. Dzięki procesowi pieczenia mięso jest zdecydowanie delikatniejsze i co najważniejsze, nie nasiąka dodatkowo tłuszczem!

Do przygotowania karpia w śmietanie potrzebne będą:

  • karp (ok. 1 kg),
  • 2 duże cebule białe,
  • opakowanie śmietany 18%,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • posiekana natka pietruszki,
  • pół szklanki mąki,
  • garść tartego parmezanu (można go pominąć).
Przygotowanie:
  1. Karpia dokładnie umyć, pokroić w dzwonka, wyjąć większe ości, a następie przyprawić i odstawić na ok. godzinę do lodówki.
  2. Kawałki ryby obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle z dodatkiem pokrojonych w piórka cebul.
  3. Delikatnie podsmażonego karpia i zeszkloną cebulę przełożyć do brytfanny i zalać śmietaną z dodatkiem przypraw.
  4. Całość piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia dodać posiekaną natkę i (opcjonalnie) parmezan. Danie najlepiej podawać z ziemniakami!

 

polmisek do serwowania zasmakuj radosci

Karp z orzechami i miodem

Ten przepis na karpia spodoba się wszystkim zwolennikom delikatnego i nieco słodkawego smaku. Danie to może pełnić funkcję przystawki, ale także dodatku do ziemniaków, np. podczas obiadu pierwszego czy drugiego dnia Świąt.

Do przygotowania karpia z orzechami i miodem potrzebne będą:

  • 2 kg karpia,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich,
  • 3 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ pora,
  • garnek,
  • ziele angielskie.
Przygotowanie:
  1. Karpia (pokrojonego na małe kawałki) należy przyprawić i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotować bulion na bazie wody (nie więcej niż 1,5-2 litra), marchewek, pietruszek, pora, ziela angielskiego i przypraw.
  3. Gdy warzywa zmiękną, wyjąć je i dodać rybę. Całość gotować przez 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie wyciągnąć karpia, a do wywaru dodać miód i masło. Dla smaku można również skropić go sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt wodnisty, dodać łyżkę mąki.
  5. Karpia polać przygotowanym sosem i posypać orzechami. Najlepiej smakuje na ciepło.

 

Poświąteczna sałatka z karpiem

Nie wiesz jak wykorzystać kawałek fileta z karpia, który został z wigilijnej kolacji? Zrób z niego sałatkę!

Do przygotowania poświątecznej sałatki z karpia potrzebne będą:

  • filet z karpia,
  • 2 torebki ryżu,
  • 6 dużych oliwek,
  • mały słoiczek ogórków konserwowych,
  • cebula,
  • suszone pomidory,
  • ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, przestudzić i wsypać do miski.
  2. Dodać do niego suszone pomidory i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  3. Całość wymieszać, dodać do niej pokrojonego w kostkę karpia oraz ogórki i posiekane oliwki.

Doprawić według uznania – przekąska idealna!

Zarejestruj się teraz, a otrzymasz kupon rabatowy 10%!

Podając swój adres e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie ofert z Florentyna Sp. z o.o. zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz zrezygonować z subskrypcji w dowolnym momencie.