Karp wigilijny na 3 sposoby

Choć przeciwników jedzenia karpia jest równie wielu jak smakoszy, przyjęło się, że dań na bazie tego przysmaku nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Smażone dzwonka, przystawki w galarecie czy zupy rybne towarzyszą Polakom w czasie świąt Bożego Narodzenia od dekad. Jakie smakołyki z karpia można jeszcze przygotować? Prezentujemy nasze 3 ulubione przepisy!

 

Pieczony karp w śmietanie

Pieczony karp w sosie śmietanowym to fantastyczna alternatywa dla osób nieprzepadających za smażonymi rybami. Dzięki procesowi pieczenia mięso jest zdecydowanie delikatniejsze i co najważniejsze, nie nasiąka dodatkowo tłuszczem!

Do przygotowania karpia w śmietanie potrzebne będą:

 

  • karp (ok. 1 kg),

 

  • 2 duże cebule białe,

 

  • opakowanie śmietany 18%,

 

  • łyżka masła,

 

  • sól, pieprz,

 

  • posiekana natka pietruszki,

 

 

 

  • pół szklanki mąki,

 

  • garść tartego parmezanu (można go pominąć).

 

Przygotowanie:

 

  1. Karpia dokładnie umyć, pokroić w dzwonka, wyjąć większe ości, a następie przyprawić i odstawić na ok. godzinę do lodówki.
  2. Kawałki ryby obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle z dodatkiem pokrojonych w piórka cebul.
  3. Delikatnie podsmażonego karpia i zeszkloną cebulę przełożyć do brytfanny i zalać śmietaną z dodatkiem przypraw.
  4. Całość piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia dodać posiekaną natkę i (opcjonalnie) parmezan. Danie najlepiej podawać z ziemniakami!

 

 

 

polmisek do serwowania zasmakuj radosci

 

Karp z orzechami i miodem

Ten przepis na karpia spodoba się wszystkim zwolennikom delikatnego i nieco słodkawego smaku. Danie to może pełnić funkcję przystawki, ale także dodatku do ziemniaków, np. podczas obiadu pierwszego czy drugiego dnia Świąt.

Do przygotowania karpia z orzechami i miodem potrzebne będą:

 

  • 2 kg karpia,

 

  • 5 łyżek miodu,

 

  • 1,5 szklanki orzechów włoskich,

 

  • 3 łyżki masła,

 

  • sól, pieprz,

 

  • 2 marchewki,

 

  • 2 pietruszki,

 

  • ½ pora,

 

  • garnek,

 

  • ziele angielskie.

 

Przygotowanie:

 

  1. Karpia (pokrojonego na małe kawałki) należy przyprawić i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotować bulion na bazie wody (nie więcej niż 1,5-2 litra), marchewek, pietruszek, pora, ziela angielskiego i przypraw.
  3. Gdy warzywa zmiękną, wyjąć je i dodać rybę. Całość gotować przez 40 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie wyciągnąć karpia, a do wywaru dodać miód i masło. Dla smaku można również skropić go sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt wodnisty, dodać łyżkę mąki.
  5. Karpia polać przygotowanym sosem i posypać orzechami. Najlepiej smakuje na ciepło.

 

 

 

Poświąteczna sałatka z karpiem

Nie wiesz jak wykorzystać kawałek fileta z karpia, który został z wigilijnej kolacji? Zrób z niego sałatkę!

Do przygotowania poświątecznej sałatki z karpia potrzebne będą:

 

  • filet z karpia,

 

  • 2 torebki ryżu,

 

  • 6 dużych oliwek,

 

  • mały słoiczek ogórków konserwowych,

 

  • cebula,

 

  • suszone pomidory,

 

  • ulubione przyprawy.

 

Przygotowanie:

 

  1. Ryż ugotować, przestudzić i wsypać do miski.
  2. Dodać do niego suszone pomidory i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  3. Całość wymieszać, dodać do niej pokrojonego w kostkę karpia oraz ogórki i posiekane oliwki.

Doprawić według uznania – przekąska idealna!