Creme brulee z czerwonymi owocami

Zasmakuj radości z Creme Brulee. Przepyszny deser, który uraczy Twoich gości. Wykonasz go szybko i bez większego trudu.

 

Składniki dla 4 osób:

 

  • mąka: 37 g
  • Mieszane czerwone owoce: 300 g (truskawki, czerwone porzeczki, maliny)
  • Mleko: 500 ml

 

  • Jaja: 3 (1 + 2 żółtka)
  • Cukier: 125 g

 

Przygotowanie:

W pierwszym etapie przygotowywania Creme Brulee – zagotuj mleko. Do gotowania możesz użyć specjalnego garnka, który posiada cienkie dno – dzięki czemu mleko znacznie szybciej się przygotuje, dodatkowo garnek wyposażony został w specjalny gwizdek, który poinformuje Cię o zagotowaniu się mleka.

 

W oddzielnej misce dobrze wymieszaj cukier z jajkami, dodaj mąkę i kontynuuj, aż będzie gładka, kremowa i bez grudek.

Aby nie nabałaganić w kuchni, przy przyrządzaniu Creme Brulee, miksuj składniki w wysokiej misce antypoślizgowej. Miska posiada podgumowaną podstawę, dzięki czemu podczas mieszania składników nie musisz bać się, że będzie „latać” po stole. Dodatkowo wybierz miskę z dzióbkiem, który ułatwi Ci wylanie przygotowanej mieszanki

 

Dodaj mleko do mąki i jaj i podgrzej mieszaninę ciągle mieszając. Pozostaw do wrzenia przez 2 minuty, zdejmij z ognia i studź przez około 10 minut.

Bardzo dobrym wyborem będzie garnek emaliowany Florina Leaf który wykonany został ze stali emaliowanej bezpiecznej dla zdrowia. Materiał ten także nie wchodzi w kontakt z żywnością.

 

Całą serię garnków emaliowanych różnych kolekcji znajdziesz u nas!

Łyżką wlej gotowy krem do kubków na przemian z czerwonymi owocami. Następnie wstaw do lodówki aby zgęstniało. Przed podaniem udekoruj deser karmelizowanym cukrem.

Do podania deserów, jak creme brulee możesz użyć pucharków z serii Diamond włoskiej marki Bormioli Rocco