Zasmakuj radości z Creme Brulee. Przepyszny deser, który uraczy Twoich gości. Wykonasz go szybko i bez większego trudu.
Składniki dla 4 osób:
- mąka: 37 g
- Mieszane czerwone owoce: 300 g (truskawki, czerwone porzeczki, maliny)
- Mleko: 500 ml
- Jaja: 3 (1 + 2 żółtka)
- Cukier: 125 g
Przygotowanie:
W pierwszym etapie przygotowywania Creme Brulee – zagotuj mleko. Do gotowania możesz użyć specjalnego garnka, który posiada cienkie dno – dzięki czemu mleko znacznie szybciej się przygotuje, dodatkowo garnek wyposażony został w specjalny gwizdek, który poinformuje Cię o zagotowaniu się mleka.
W oddzielnej misce dobrze wymieszaj cukier z jajkami, dodaj mąkę i kontynuuj, aż będzie gładka, kremowa i bez grudek.
Aby nie nabałaganić w kuchni, przy przyrządzaniu Creme Brulee, miksuj składniki w wysokiej misce antypoślizgowej. Miska posiada podgumowaną podstawę, dzięki czemu podczas mieszania składników nie musisz bać się, że będzie „latać” po stole. Dodatkowo wybierz miskę z dzióbkiem, który ułatwi Ci wylanie przygotowanej mieszanki
Dodaj mleko do mąki i jaj i podgrzej mieszaninę ciągle mieszając. Pozostaw do wrzenia przez 2 minuty, zdejmij z ognia i studź przez około 10 minut.
Bardzo dobrym wyborem będzie garnek emaliowany Florina Leaf który wykonany został ze stali emaliowanej bezpiecznej dla zdrowia. Materiał ten także nie wchodzi w kontakt z żywnością.
Całą serię garnków emaliowanych różnych kolekcji znajdziesz u nas!
Łyżką wlej gotowy krem do kubków na przemian z czerwonymi owocami. Następnie wstaw do lodówki aby zgęstniało. Przed podaniem udekoruj deser karmelizowanym cukrem.
Do podania deserów, jak creme brulee możesz użyć pucharków z serii Diamond włoskiej marki Bormioli Rocco
Zajrzyj również tutaj: Letnie koktajle i soki – z jakich owoców i warzyw je przyrządzić?