Deser Mascarpone z kawą, limonką i bananem

Pyszny przepis na domowy deser mascarpone, który zachwyci podniebienia Twoich gości.

Składniki na mascarpone

Żelatyna (lub żelatyna rybna): 1 sztuka
Mleko: 150 g
Mascarpone: 300 g
Śmietanka: 300 g
Żółtka: 6
Cukier: 100 g
Woda: 200 g
Banany: 3

Limonka: 2
Kawa: 10 ziaren
Cukier: 100 g

Na początek należy podgrzać wodę  razem z cukrem, ciągle mieszając, kiedy cukier rozpuści się należy ochłodzić całość do temperatury pokojowej. W następnym kroku dodaj ziarna kawy, i banany pokrojone w równą kosteczkę. Do krojenia używaj sprawdzonych desek, takie przez które nie przenikają zapachy np. szklane ewentualnie drewniane, z dobrych materiałów np. deska bambusowa. Po pokrojeniu banana ową deskę wystarczy jedynie przetrzeć ręcznikiem papierowym i możesz przystąpić do pokrojenia limonki, którą również należy wrzucić do wcześniej przygotowanego syropu.

Tak przygotowany syrop z dodatkami przelej do pudełka próżniowego i wstaw do lodówki na cztery godziny. Pamiętaj, że jakość deseru będzie zależała od szczelnego pudełka, dlatego wybierając naczynie skorzystaj tylko ze znanych i popularnych marek takich jak np. Florina

Pudełka marki Florina znajdziesz w sklepie #Zasmakuj Radości. Alternatywą o dobrej jakości będzie również włoska marka Bormioli Rocco, która również dostępna jest w sklepie.

Zaletą pojemników Frigoverre nie tylko jest szczelność, można je przechowywać w lodówce lub zamrażarce, a na koniec podgrzewać w mikrofali (bez pokrywki).

następnym krokiem w przygotowaniu mascarpone będzie rozpuszczenie żelatyny. Do wyjętej z lodówki mieszanki dodaj żółtka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Żelatynę dodaj do gotującego się kremu i rozpuść. Zdejmij garnuszek z gazu i dodaj do niego serek mascarpone. Następnie zmiksuj wszystko mikserem ręcznym do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj śmietanę i mleko dalej miksując. Gotowy krem przelej do pucharków, naszą propozycją będą pucharki Bormioli Rocco Bahia – dostępne tutaj.

Wstaw pucharki do lodówki na ok, trzy godziny aby żelatyna związała deser, na koniec udekoruj skórką limonki, krojonymi bananami oraz ziarnami kawy.