Domowy przepis na dżem malinowy

Jesteś miłośnikiem malin,  i chciałbyś zajadać się nimi cały rok ? nic straconego! przedstawiamy pyszny przepis na domowy dżem malinowy. Przepis zachwyca smakiem, choć do czasochłonnych nie należy. Kwaśny smak dżemu malinowego idealnie sprawdzi się do mocno słodkich ciast bezowych. Idealny będzie także jako dodatek do białych, delikatnych serów. Tak przygotowany dżem możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Składniki na dżem malinowy:

1,5 kg malin
750 g cukru
1 cytryna
dwa słoiki Fido włoskiej marki Bormioli Rocco,

 

Jak zrobić dżem malinowy:

Owoc do zapraw wybierz średnio dojrzały, maliny przesyp do dużej miski, i zalej wodą. Owoc dokładnie wymocz, aby wszystko co znajduje się w środku wypłynęło na wierzch. Przebierz owoce, aby do dżemu wybrać tylko najlepsze, nie przejrzałe. Kiedy owoc będzie już umyty, odcedź wszystko na durszlaku. Odcedzony owoc przełóż do suchej miski, dodaj do niego cukier i sok z cytryny. Następnie wszystko przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 24 godziny (jeśli masz mało czasu, 3-4 godziny także będą w porządku).

Kiedy maliny nasiąkną cukrem i sokiem z cytryny, umieść wszystko w dużym garnku i zacznij gotować na małym ogniu, przez około godzinę, aż cała masa zgęstnieje. Jeśli dżem nabierze odpowiedniej gęstości oznacza to, że jest gotowy i możesz zdjąć go z ognia. Jeśli nie osiągnął odpowiedniej gęstości pogotuj jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając. Gotowy dżem przełóż do wcześniej odpowiednio przygotowanych słoików. Słoiki do dżemu wcześniej wygotuj, aby pozbyć się wszystkich zarazków oraz nieczystości, tak samo musisz postąpić z pokrywkami do słoików. Również powinny być odpowiednio przygotowane. Do tego celu wykorzystaj duży garnek, dostępny tutaj.