Lato w pełni, korzystając z jego dobrodziejstw przygotowujemy zapasy na zimę, w postaci dżemów przetworów i innych zapraw. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się przepisem na pyszny a także pełnowartościowy dżem porzeczkowy. Wydaje się, że porzeczka jest raczej zapomnianym owocem, a szkoda ponieważ zawiera ogromne ilości potrzebnej dla naszego organizmu witaminy C, a także wiele innych wartościowych witamin. Dlatego też warto włączyć porzeczkę do swoich posiłków, chociażby w postaci dżemów, jeśli nie jesteśmy miłośnikami małych czerwonych kulek.
Tak przygotowany dżemik możesz wykorzystać nawet jako nadzienie do placków lub ciastek, a także udekorować lody.
Składniki na dżem porzeczkowy.
1 kg – porzeczki
Sok z 1 cytryny
500 g – 2 ½ szklanki cukru
Do dżemu przygotuj sobie słoiki Quattro Stagioni 500 ml.
Jak przygotować dżem porzeczkowy:
Dokładnie oczyść porzeczki, następnie umieść je w rondlu ze stali nierdzewnej, dodaj niewielką ilość wody i gotuj na małym ogniu. Mieszaj co jakiś czas, aż porzeczki zmiękną. Jeśli chcesz aby dżem miał bardziej płynną konsystencję, musisz przelać ugotowane porzeczki przez sitko, lub na koniec gotowania zmiksować je blenderem na papkę. Tak przygotowane porzeczki przełóż na patelnię.
Dodaj cukier i sok z cytryny, doprowadź do wrzenia i podsmażaj przez następne 15 minut. Gotuj do momentu aż uzyskasz gęsty i jednolity dżem. Kiedy dżem uzyska odpowiednią konsystencję, jeszcze gorący przelej do wcześniej uszykowanych słoików, następnie dokręć mocno i odwróć do góry dnem układając na szmatce. Sprawdź: Wyparzanie słoików. Jak wyparzać słoiki? Słoiki pozostaw na około 15- 20 minut. Po tym czasie odwróć słoiki, i sprawdź czy dekielki nie pstrykają, brak dźwięku oznacza prawidłowe zamknięcie słoika. Dżem najlepiej przechowuj i chłodnym i suchym miejscu.
Voila !